Hvad er afdragsfrihed?

Når du optager et lån til bolig, skal du betale pengene tilbage. Det, du betaler tilbage på lånet, kalder man for afdrag.

Du kan vælge ikke at afdrage på din gæld i en periode. Når du ikke betaler, har du afdragsfrihed, og i de afdragsfrie perioder betaler du kun rente og bidrag eller rentetillæg på dit lån.

I de afdragsfrie perioder har du luft i økonomien til andre ting – for eksempel at indfri dyr gæld, altså betale af på andre lån, der er dyrere for dig end dit boliglån. Det kan også være, du i en periode vil bruge afdragsfrihed til at betale ekstra ind på pensionen, eller at afdragsfrihed er et godt valg i forbindelse med et forældrekøb.

Se Jyske Banks udvalg af boliglån

Afdragsfrihed på realkreditlån

Du kan vælge afdragsfrie perioder uanset, om du har et lån med variabel rente eller et fastforrentet obligationslån.

Ønsker du at få et lån med mulighed for afdragsfrihed, skal du aftale det med din rådgiver, når du optager lånet.

Hvis du ikke ønsker at bruge muligheden for afdragsfrihed, når lånet udbetales, skal du være opmærksom på, at du skal henvende dig i god tid, inden du ønsker at bruge afdragsfriheden:

  • Rentetilpasningslån: Senest 2 måneder før lånet skal rentetilpasses
  • Fastforrentet obligationslån: Senest 2 måneder før den termin, hvor du ønsker afdragsfriheden

Når du optager et realkreditlån gennem Jyske Bank, er det Jyske Realkredit, der yder lånet.

Hvad med bankboliglån?

Hvis du har et bankboliglån, kan du også få afdragsfrihed. Afdragsfriheden vil altid starte, når lånet bliver udbetalt.

Hvis du vil høre mere om dine muligheder, så ring på 89 89 89 89.

Du skal være opmærksom på, at der altid er omkostninger ved at lave om på dit eksisterende lån og den plan, der er lagt for tilbagebetalingen.

Afdragsfrie perioder

I Jyske Bank kan du som udgangspunkt få afdragsfrihed i op til 10 år, altså i 40 terminer.

Hvor i lånets løbetid, du vil have afdragsfrihed, er op til dig og din økonomi. Hvis du har et realkreditlån, kan du vælge én lang periode uden afdrag, eller du kan vælge at sprede de afdragsfrie perioder ud på drypvise afdragsfrie perioder – der dog minimum skal være på et kvartal.

Tilbagebetaling af udskudte afdrag

Selvom du vælger afdragsfri perioder, skal du selvfølgelig betale de udskudte afdrag på et tidspunkt. Hvordan du betaler de udskudte afdrag tilbage afhænger af låntypen.

Rentetilpasningslån

Som udgangspunkt betaler du tilbage ved at betale højere afdrag i de perioder, hvor der er afdrag på lånet. Så er restgælden nul ved lånets udløb.


Du kan også betale de udskudte afdrag tilbage som ét stort beløb sammen med den sidste ydelse på lånet. Det kan du fx gøre ved at optage et nyt realkreditlån på det tidspunkt. Vær opmærksom på, at et nyt lån kræver en ny lånegodkendelse. Ved lånets udløb svarer din restgæld til den samlede sum af de afdrag, du har udskudt.

Bankboliglån eller fastforrentet obligationslån 

Hvis du har bankboliglån eller et fastforrentet obligationslån, skal du betale dit lån helt ud i lånets periode.

Så hvis du har haft perioder med afdragsfrihed, skal du betale de afdrag, du udskyder, i de perioder, hvor du betaler afdrag. Det betyder, at restgælden er nul ved lånets udløb.

Kurser og gebyrer på et afdragsfrit lån

Kursen på et fastforrentet, afdragsfrit realkreditlån er som oftest lavere end kursen på et tilsvarende lån med afdrag. Dit kurstab, når du optager lånet, vil derfor være større på et afdragsfrit lån end på et lån med afdrag.

Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om afdragsfrihed er noget, du får brug for, når du vælger, hvilket lån du vil have.

Kursen på et rentetilpasningslån er den samme – uanset om du vælger lånet med eller uden afdragsfrihed.

Et bankboliglån med variabel basisrente udbetales altid til kurs 100 – uanset om du vælger lånet med eller uden afdragsfrihed.

Du betaler en højere bidragssats eller rentetillæg på et lån med afdragsfrihed.

Rentetillæg på bankboliglån vil ikke blive ændret, når du igen afdrager på lånet. For Jyske Fast Rente og Jyske Rentetilpasning F1-F6 gælder det som udgangspunkt, at bidragssatsen falder, når du igen afdrager på lånet.  

Afdragsfrihed og opsparing

I de perioder, hvor du ikke afdrager på dit lån, sparer du heller ikke op i din bolig. Det betyder, at du i de perioder ikke får højere friværdi – bortset fra den evt. stigning i friværdien, der kommer, hvis boligpriserne stiger.

Kontakt mig om afdragsfrihed