Køb bolig som projektkøb

Har du ikke fundet din drømmebolig? Måske er den slet ikke opført endnu, men er ved at blive bygget og kan købes som projektkøb.

Hvad er projektkøb?

Når du køber en bolig som projektkøb, køber du en bolig, der stadig er på tegnebrættet og endnu ikke er opført.

I starten af forløbet skal du stille et beløb til rådighed, oftest svarer det til 5 pct. af købesummen. Det er dog individuelt fra sag til sag, så det kan godt være højere. Herefter stiller du en bankgaranti på resten af købesummen. Når du får nøglerne til din nye bolig, bliver bankgarantien erstattet af et eller flere lån på op til 95% af købsprisen. Det er muligt at få realkreditlån eller et bankboliglån på op til 80 pct. af købesummen.

Gode råd om projektkøb

Hvis du køber din bolig som projektkøb, er der en række forhold, du skal være særligt opmærksom på.

Vær forberedt på forsinkelser

Der er risiko for, at byggeprojektet bliver forsinket. Det har ikke kun betydning for din boligsituation, men også for din planlagte boligfinansiering. Det er noget af det, du kan tale med os om.

Sælger du din bolig, kan du overveje at gøre overtagelsesdagen fleksibel. Hvis indflytningsdagen på din nye projektbolig udskydes, ændres overtagelsesdagen på din nuværende bolig tilsvarende. Det kræver selvfølgelig, at køber accepterer det.

Hvis du bor til leje, skal du være opmærksom på, hvornår der er frist for at melde forsinkelser på projektet. Så kan du undgå, at du skal være ude af din lejlighed, inden din nye bolig er klar.

Tjek, at foreningens budget er realistisk

Budgettet for den kommende ejerforening skal være realistisk Hvis budgettet er for lavt sat, vil den månedlige ydelse stige, og der skal i budgettet være indsat et minimum til fremtidig vedligeholdelse.

Det er de færreste, der selv kan vurdere et budget, så det er en god idé at få en rådgiver til at se nærmere på det.

Vær opmærksom på skatten

For et projektkøb er skatteoplysningerne i salgsopstillingen kun anslåede værdier. Der foreligger ikke en offentlig vurdering at tage udgangspunkt i, og derfor kan skat risikere at udgøre en større andel af budgettet end først antaget.

Få tinglyst brugsret til have eller tagterrasse

Hvis du får eksklusiv brugsret til et mindre havestykke, en tagterrasse, parkeringsplads eller lignende, skal du sørge for, at din eksklusive brugsret er tinglyst og fremgår af vedtægten.

Gennemgå boligen, inden købesummen frigives

Du kan som regel ikke få ejerskifteforsikring på nybyggeri, så det er særlig vigtigt at være opmærksom på fejl og mangler ved projektkøb.

Du bør sikre dig, at der udtrykkeligt står i kontrakterne, at både fællesejendommen og hver enkelt bolig skal gennemgås for fejl og mangler – og at der er sikkerhed for, at mangler udbedres af entreprenøren, inden den fulde betaling frigives.

Senest på overtagelsesdagen skal du gennemgå boligen sammen med entreprenøren for at tjekke eventuelle mangler. Når du overtager boligen, skal der ofte udarbejdes en afleveringsrapport, som skal underskrives af begge parter. Her er det vigtigt, at du er til stede og får skrevet alle mangler ned.

Et godt råd er at få en uafhængig byggesagkyndig til at gennemgå fejl og mangler sammen med dig.

Tag højde for, at boligens størrelse kan ændre sig   

Boligens størrelse vil ofte ændre sig, fordi der først kan laves en præcis opmåling sent i forløbet. Vær opmærksom på, om prisen kan blive reguleret, hvis arealet ændres.

Du skal forsøge at sikre dig, at prisen ikke kan øges, og at prisen reduceres, hvis boligen bliver mindre end forventet.

Snak med din rådgiver og entreprenør om videresalg

Værdien af boligen kan vise sig at stige i takt med, at den bliver bygget færdig. Som køber kan du blive fristet til at sælge boligen, inden den står færdig, men i så fald er fortjenesten ikke skattefri. Det bliver den først, når du har boet i boligen.

Du skal også være opmærksom på, at entreprenøren ikke altid vil acceptere, at en ny køber overtager undervejs i byggeriet. Det er derfor altid en god idé at drøfte et videresalg med entreprenøren og din egen rådgiver.

Jyske Køberrådgivning - nøglen til et nemt og trygt boligkøb


Kontakt mig om boligkøb som projektkøb

Noget gik galt. Prøv venligst igen senere.

Tak for din henvendelse

Vi tager os af den hurtigst muligt.
Hvis du har spørgsmål i mellemtiden, er du velkommen til at ringe på 89 89 89 89.
Vi svarer døgnet rundt.