Forældrekøb af ejerlejlighed eller andelsbolig

Tanken om sofa-surfing, kolde kælderværelser eller alt for dyre lejeboliger kan give de fleste forældre (og børn) sved på panden og søvnløse nætter. For især i de større studiebyer som Aarhus og København kan det være meget svært for unge mennesker at finde en egnet bolig.

Det er derfor blevet stadig mere almindeligt, at forældre vælger at investere i en ejerlejlighed eller en andelsbolig til barnet. Tidligere var forældrekøb både en hjælp til barnet og en skattemæssig god forretning – men vær opmærksom på, at skattefordelene forsvandt med finansloven 2020. Så i dag skal forældrekøb foretages med hjertet.

Overvejer I et forældrekøb for at hjælpe børnene godt på vej? Så bliv klogere på, hvad det koster for både jer og jeres barn, og hvilke fordele og ulemper der er forbundet med at købe en lejlighed til sit barn.


Fordele og ulemper ved forældrekøb

Fordele for barnet:

  • Tag over hovedet i form af en stabil kvalitetsbolig (ofte med en god beliggenhed) til en husleje, der er til at betale
  • Mindsket risiko for at falde i kløerne på en ”rigtig” bolighaj
  • Mulighed for at modtage boligstøtte
  • Mulighed for at fremleje en del af lejligheden (medfører dog reduktion i boligsikringen)

Fordele for forældrene:

  • Mulighed for at hjælpe et eller flere børn med en god og tryg base
  • Hvis du er heldig, kan boligpriserne stige, så du opnår en gevinst - men du kan også risikere, at boligpriserne falder

Ulemper for forældrene:

  • Manglende kendskab til investeringens endelige resultat
  • Ansvar for vedligeholdelsesomkostninger m.v.
  • En eventuel månedlig ekstraudgift, som kan sammenlignes med at hjælpe barnet med et tilskud til huslejen i en lejebolig

De 3 bedste råd om forældrekøb

1. Køb for at hjælpe
Forældrekøb er ikke en garanti for en god investering. Det kan vise sig at være det, men usikkerheden er stor. Derfor skal det først og fremmest være noget, I som familie gør for at hjælpe et eller flere børn godt på vej.

2. Tænk langsigtet
Det er dyrt at købe og sælge fast ejendom, så hvis det kun er for at få tag over hovedet i en kort årrække, er det måske bedre med en anden løsning.

Omvendt er det også vigtigt, hvis I regner med at beholde lejligheden i mange år, at den kan leve op til forskellige behov. Er der mulighed for at leje et værelse ud? Er der plads til familieforøgelse?

3. Forstå reglerne
Sæt jer grundigt ind i reglerne omkring beskatning, videresalg og udlejning.

Overvej jeres muligheder ved forskellige scenarier: Hvis I vil fremleje et værelse, hvis I vil udleje hele lejligheden, hvis I selv vil flytte ind i lejligheden, eller hvis I vil sælge lejligheden videre til jeres barn.

Vær meget grundige, når I læser vedtægterne for den ejerforening eller andelsforening, I overvejer at købe jer ind. Der kan især i andelsboligforeninger være regler, der begrænser mulighed for både forældrekøb, udlejning og fremleje.

Hvad koster et forældrekøb? Og hvad med skat?

Lån i friværdien
Et forældrekøb kræver luft i økonomien. Fx gælder 5%-reglen for udbetaling også for forældrekøb, men mange vælger at finansiere samtlige 20% af købet med en lån i friværdien i egen bolig - eller ganske enkelt med opsparingsmidler. For de resterende 80% er der forskellige muligheder. For nogen kan indledende afdragsfrihed fx være en mulighed for at mindske udgifterne, mens barnet er på SU.

Se alle mulighederne for finansiering med Jyske Banks boliglån

Andelsboliglån - se lån til andelsbolig, hvis I overvejer denne boligform 

Kom nemt og sikkert igennem dit boligkøb med Jyske Køberrådgivning

Sæt dig grundigt ind i reglerne om skat ved forældrekøb
Har du i forvejen virksomhed i virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen, anbefaler vi, at du søger ekstern skatterådgivning.

Kontakt mig om forældrekøb

Noget gik galt. Prøv venligst igen senere.

Tak for din henvendelse

Vi vil kontakte dig i løbet af kort tid.
Du bliver ringet op fra et nummer, der starter med 89 89.
Vi ser frem til at tale med dig.