Negative renter for private - hvad betyder det?

Har du svært ved at forstå meningen med de negative renter? Det forstår vi godt - for det giver omtrent ligeså meget mening som, hvis lønsedlen i stedet var en regning fra din arbejdsplads sidst på måneden, eller hvis man kom i maratonform af at sidde på sofaen og spise lakridser. Det er den helt omvendte verden.

På den ene side kan boligejere få et realkreditlån med en fast negativ rente. På den anden side skal man nu - i nogle tilfælde - betale for at have penge stående i banken.

Forstå negative renter på to minutter

I indslaget forklarer vi, hvad det er for en udvikling, der har vendt op og ned på vores børnelærdom.


Rundt om negative renter

Bliv herunder klogere på, hvad de negative renter betyder for fx dig og samfundet.

Hvad betyder det for pensionsopsparingen, når boliglånet har lave renter?

27. september 2019

De lave renter gør, at boliglånet giver overskud på kontoen, men samtidig betyder det, at du mister penge på din pensionsopsparing. Hvad er klogest for dig at gøre i den situation?

I podcasten taler Anne Kejser med Jyske Banks pensionsspecialist John Hansen og boligøkonom Mikkel Høegh om mulighederne.

Anne Kejser er vært på podcasten Kejserriget

Jyske Bank sænker renten til -0,75% på indlån - gælder fra 750.000 kr. for private

20. september 2019

Jyske Bank sænker fra den 1. december 2019 renten på erhvervsindlån til -0,75 % og indfører negative renter for private kunder, der har mere end 750.000 kr. i indlån. Rentesatsen for private bliver også -0,75%.

Det er en ændring i forhold til Jyske Banks udmelding i forbindelse med halvårsregnskabet. Ændringen sker på baggrund af rentenedsættelsen i ECB og Nationalbanken den 12. september.

Anders Dam forklarer, hvorfor Jyske Bank tager dette skridt


Nationalbanken og ECB satte renten ned

20. september 2019

Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank har som ventet sat indlånsrenten ned den 12. september 2019, og det har fået betydning for banksektoren og renteniveauet på kundernes indlån.

Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, forklarer, hvordan det lave renteniveau på indlån hænger sammen med ændringerne.

Læs, hvad Nationalbankens og ECBs ændringer betyder for banksektoren

Niels Rønholt om de lave renter

Jagten på afkast kan findes i ejendomme

Jagten på afkast er gået ind

17. september 2019

Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh, spår, at boligmarkedet bliver ét af de steder, hvor jagten på afkast vil gå ind. Man køber nemlig fast ejendom, når tiderne er usikre, og der er ikke meget afkast at hente i obligationsmarkederne i øjeblikket.

Få også fire gode råd, hvis du overvejer at gå ind i jagten på ejendomsafkast.

Læs mere om jagten på afkast og få gode råd til investering i ejendomme


Skal det nu koste penge at have penge i banken?

23. august 2019

I podcasten kan du høre, hvorfor negative renter er usædvanlige, og om det lave renteniveau kommer til at berøre den gennemsnitlige bankkunde.

Værten, Anne Kejser, taler med ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, om de negative renter og om, hvorfor Jyske Bank har indført negative indlånsrenter.

Hør podcasten i din podcast-app eller lyt til den her

Podcast om negative renter med Anders Dam og Anne Kejser

Lave renter

Hvorfor er renten så lav?

20. august 2019

Det nye rentedyk i år må især tilskrives øget global økonomisk usikkerhed afledt af handelskonflikten mellem Kina og USA. Usikkerheden har fået de store centralbanker til at skifte kurs for at støtte økonomien.

Forklaringen på rentefaldet begynder egentligt helt tilbage i starten af 90'erne. Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønhholt, zoomer ud og ser på den lave rente ud fra et længere og bredere perspektiv.

Læs mere om, hvorfor renten er så lav


Dansk realkredit - for godt til at være sandt

14. august 2019

Også en lang række internationale medier har fået øjnene op for de usædvanligt lave renter og betydningen for det danske realkreditsystem, efter det 10-årige boliglån med negative renter kom på markedet.

Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh, fortæller om interessen fra udlandet og det danske realkreditsystem.

Læs om udlandets interesse for det danske realkreditsystem

Mikkel Høegh fortæller om det danske realkreditsystem

Jyske Bank indfører negative indlånsrenter for formuende privatkunder

20. august 2019

Halvårsregnskabet fra Jyske Bank indeholdte bl.a. nyheden om, at banken indfører negative indlånsrenter for privatkunder med over 7,5 mio. kr. på kontoen. Rentesatsen er som udgangspunkt minus 0,6 pct. medmindre der laves en individuel aftale med banken.

Ordførende direktør Anders Dam fortæller om beslutningen


Nyt til boligejerne: Realkreditlån med negativ rente

5. august 2019

Jyske Realkredit er klar med et fastforrentet realkreditlån med en pålydende rente på minus 0,5% og en løbetid på op til 10 år - et oplagt tillægslån.

Det betyder dog ikke, at du ligefrem kommer til at tjene penge på at låne. Der skal nemlig betales blandt andet etableringsgebyrer og bidrag, ligesom der vil være et kurstab.

Læs om realkreditlån med negative rente

Historisk boliglån

Sådan investerer du i en tid med globalt lave renter

2. juli 2019

De lave renter har nået et nyt globalt lavpunkt. Renterne er godt for boligejerne, men måske knap så godt for dig, der sparer op og ikke har lyst til at løbe en stor risiko, når du skal investere dine penge.

Jyske Banks Chefstrateg, Ib Fredslund Madsen, forsøger at gøre os klogere på årsagen til de lave renter og giver en række gode råd til, hvordan du investerer i en tid med globalt lave renter.

Forstå årsagen til de lave renter og få god råd til at investere