Godt nyt til kommende boligkøbere: renten sænkes markant

Især førstegangskøberne vil kunne mærke en betydelig forskel, når vi den 13. maj 2024 introducerer et attraktivt lån til boligkøb, nedsætter prisen på en række boligprodukter og hæver renten på boligopsparing, fortæller Sanne Hildegard Banggaard, der er funktionsdirektør på Jyske Banks Boligområde.

Kvinde og mand er glade hjemme foran pc

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, Journalist

08. maj 2024 09.00

”Uden tøven vil jeg gerne sige, at Jyske Bank lige nu står skarpest på boligkøb. Set over den brede palet står Jyske Bank med det skarpeste tilbud til kommende boligkøbere.”

Sådan lyder det fra Sanne Hildegard Banggaard, der er funktionsdirektør på Jyske Banks Boligområde.

”Boligkøb er en af de vigtigste beslutninger og den største investering for de fleste danskere igennem et helt liv. Så der vil vi gerne stå skarpt og hjælpe folk trygt ind på boligmarkedet,” siger hun.

Ny rente på banklånet

For at forstå de nye priser, starter vi med at introducere, hvordan et boliglån er skruet sammen.

Når du skal købe en bolig, er finansieringen nemlig delt op i tre bidder:

  1. Du skal selv have sparet mindst 5 pct. af boligens pris op.
  2. I realkreditinstituttet kan du højst låne 80 pct. af prisen.
  3. De resterende 15 pct. kan lånes af banken. 

Banklånet er det dyreste lån. Du kan dog undgå lånet, hvis du selv har sparet 20 pct. op, men det er sjældent, at førstegangskøberne kan lægge så mange penge fra starten, og derfor bliver det samlet set dyrere at finansiere drømmeboligen.

Set med de briller er det altså sværere for førstegangskøberne at træde ind på boligmarkedet.

”Derfor kommer det især førstegangskøberne til gode, når vi sænker renten på banklånet,” siger Sanne Hildegard Banggaard.

Helt præcist vil renten på det nye ’Boligkøbslån’ starte fra 4,35 pct.

Tjen på din opsparing

Inden selve boligkøbet sparer de fleste op til udbetalingen på mindst 5 pct.

”Vi ved godt, at du ikke bliver boligejer fra den ene dag til den anden. Det kræver en solid opsparing, og derfor hæver vi renten på boligopsparing fra 1,50 pct. til 2,85 pct. Dermed får vi den absolut højeste indlånsrente på en boligopsparing,” siger Sanne Hildegard Banggaard.

Det kan altså betale sig at oprette en konto, som er dedikeret til boligopsparing tidligt. I takt med at du får mere i rente, får du også mere af renters rente-effekten, så opsparingen kan vokse hurtigere, og det kan gøre en markant forskel:

Hvis du lægger 1.000 kr. til side i måneden til 2,85 pct. i 10 år, bliver din opsparing 9.288,87 kr. højere efter 10 år end ved det tidligere renteniveau på 1,5 pct.

Udover renten optjener du en rabat, så du får lavere låneomkostninger, når du finder drømmeboligen og låner til dit boligkøb i Jyske Bank. Rabatten beregnes som 5% pr. år af dit indskud på boligopsparingen.

Flere fordele

Foruden banklån og boligopsparing er der flere gevinster at hente:

Resten af året vil der være halv pris på byggeteknisk undersøgelse, når du i forbindelse med et boligkøb vælger Jyske Køberrådgivning.

Jyske Køberrådgivning er en pakke, som består af to dele: juridisk hjælp og en byggesagkyndig, som gennemgår boligen, inden du køber den. Og det er altså denne byggetekniske undersøgelse, som du nu kan få til halv pris.

”Det vælges ofte fra pga. økonomi. Vi ved, at det er vigtigt at få gennemgået huset. Derfor vil vi gerne give en rabat, så du som boligkøber bliver mere tryg.” siger hun.

Sanne Hildegard Banggaard er glad for at kunne hjælpe førstegangskøberne nemmere ind på boligmarkedet med de nye priser - uanset om de står klar med drømmeboligen eller er i gang med opsparingen.

Foruden det nye banklån, opsparingskontoen og den byggetekniske gennemgang, så er renten på boligkreditten, renten på andelsboliglånet, renten på andelskreditten og renten på et boliglån også blevet sænket. Alle ændringerne træder i kraft mandag den 13. maj 2024.