Nye ejendomsvurderinger: Pas på derude – bordet fanger

Der er skrap kost i den nye lov om ejendomsvurderinger. Man kan miste mange penge, hvis man klager over de nye vurderinger. Jeg kalder det et diktatorisk princip.

Mikkel Høegh på et billede foran boligkvarter

AfMikkel Høegh, Boligøkonom

28. nov. 2019 12.00

Mikkel Høegh om de nye ejendomsvurderinger

I denne måned har min e-boks ikke snurret på mobilen, og det er jeg faktisk lidt ærgerlig over. Jeg gad godt have modtaget en af de nye prøvevurderinger fra Vurderingsstyrelsen. Det gjorde jeg ikke, men jeg har set et par stykker. Det er spændende læsning.

Min anekdotiske fornemmelse er, at de rammer værdierne ok, men at detaljerne kan være lidt skæve - såsom antal kvadratmeter, afstand til skov mv.

Er man én af de 80.000 danskere, der har modtaget en prøvevurdering, er man ikke bare heldig - der påhviler også én en vis forpligtigelse, mener jeg.

De 80.000 prøvevurderinger er sendt ud, så myndighederne kan få en dialog med borgerne om vurderingerne. Derfor er det vigtigt, at man indgår i dialogen og bruger tid på at fortælle om de forhold, man finder mærkværdige.

For når de rigtige og nye ejendomsvurderinger kommer på gaden fra andet halvår af 2020, og frem til 2022, er der lagt op til, at det blive overordentligt vanskeligt at klage over vurderingerne.

Et eksempel på, at man kan miste sine penge

Omkring 800.000 danske boligejere står til at få penge tilbage fra Skat, fordi de har betalt for meget i boligskat. En form for kompensation.

Men vælger de at klage over SKATs nye vurdering af deres bolig, fordi de synes, den er for høj eller for lav, eller fastholder en tidligere klage, så får de ikke kompensationen. De mister den.

Jeg måtte også pudse brillerne en ekstra gang, da jeg læste lovforslaget – men den er god nok.

I min optik rokker det ved noget af den troværdighed, der gerne skal bygges op om SKAT. Så det er ærgerlig læsning.

Man kan gamble på medhold

Det man kan gamble på er at få medhold i sin klage. Så mister man godt nok sin kompensation, men man kommer til at betale mindre i skat fremadrettet, hvis man opnår en lavere vurdering. Den mindre skat skal med andre ord overstige det beløb, man mister ved at klage.

Tip: Det betyder, at hvis man skal klage, skal man have planer om at bo der længe.

Obs! Man skal også være meget opmærksom på, at der kun kan ske indrømmelser, hvis det giver anledning til en revision af ejendomsværdien på mere end 20 pct.

På den ene side er det nemt at forstå, at Vurderingsstyrelsen gerne vil værne sig mod klager, men metoden virker noget besynderlig i et moderne retssamfund.

Diktatoriske principper hjælper næppe på opbygningen af troværdighed. Den økonomiske teori vil sige, at hvis man gerne vil begrænse noget, så indfør et gebyr. Der findes talrige eksempler på, at den slags virker.

Opfordring: Gå i dialog

Så kære medborgere, der har modtaget en prøvevurdering - gå ind i dialogen, det er nu og ikke senere, at Vurderingsstyrelsen kan få indrettet sigtekornet, og det er til gavn for os alle sammen.

Er man bedst stillet med en høj eller lav vurdering?

Man skal tænke over, hvad man er bedst stillet med – en høj vurdering eller en lav vurdering - når de endelige vurderinger lander.

Det er ikke så lige til.

Naturligvis skal man håbe på en høj vurdering, hvis man gerne vil føle sig mere værd end sine naboer, men der er faktisk et fornuftigt økonomisk element i at gå efter en høj vurdering.

Det forholder sig sådan, at den samlede effekt af de nye boligskatter skal være provenuneutral. Det betyder i denne sammenhæng, at satserne i lovgivningen ikke er endeligt fastlagte.

I praksis betyder det, at vi ikke kender de nye satser i ejendomsbeskatningen endnu. SKAT har meldt ud, at satserne forventes at blive 0,55 % af ejendomsvurderingen op til 6 mio. kr. og 1,4 % af vurderingerne, der er højere.

Så er vurderingerne på vores boliger samlet set højere end ventet, vil det give ekstra indtægter for staten og så sænkes satserne. Er vurderingerne lavere end ventet, så vil satserne blive højere.

Hvad skal man håbe på?

  • Intuitivt vil mange sikkert håbe på en lav vurdering ud fra den betragtning, at det vil give en lav beskatning. Den lave vurdering giver imidlertid anledning til højere satser.
  • En høj vurdering giver modsat lavere satser. De lave satser vil betyde, at skatten stiger mindre, hvis boligpriserne stiger fremadrettet. Her ligger hunden begravet!

Umiddelbart hælder jeg derfor mest til høje vurderinger og lave satser. Håb på en høj vurdering. For jeg tror, boligpriserne vil blive ved med at stige, ikke mindst som følge af de meget lave renter, og derfor vil man være godt stillet med lave satser.

Bordet fanger

Men inden vi når derhen, skal de 80.000 danskere, der har modtaget prøvevurderinger i dialog.

Bordet fanger, som mine børn siger, hvis jeg lettere distræt kommer til at spille et forkert kort, mens det er helt i orden, at de åbenlyst snyder.

Så derfor en ekstra gang; gå ind i den dialog - og særligt vigtigt er det, hvis man bor i en bolig, der afviger fra gennemsnittet. Der er umiddelbart styr på de gennemsnitlige vurderinger. Men er der nu også det, når vi taler liebhaveri og andre typer af afvigere?


Smartphone på Jyskebank app'en


Brug for en snak om bolig? 

Ring til os på tlf. 89 89 89 89 
eller aftal et møde i din lokale afdeling