Mister man sin skatterabat ved nedrivning?
Skatterabatten har fyldt meget ved overgangen til det nye ejendomsskattesystem. For er der noget, som fanger boligejernes interesse, så er det en rabat.
En rabat indikerer i sagens natur, at prisen – her skatten – er nedsat for en særlig gruppe, fx storkunder, medlemmer af en forening eller særlige aldersgrupper, som fx studerende eller pensionister.
Skatterabatten i det nye ejendomsskattesystem betyder, at ingen, der ejede deres bolig før det nye system trådt i kraft, skal betale mere i skat, end de ville have gjort med det gamle system.
Faktisk er der indført to rabatter: En for ejendomsværdiskat og en for grundskyld.
Ved handel bortfalder skatterabatten
Det nye skattesystem – og dermed skatterabatten – trådte i kraft 1. januar 2024. Handler man en bolig med skatterabat i dag, så bortfalder skatterabatten. Den næste ejer kan altså ikke overtage skatterabatten og skal således betale en højere skat end den nuværende ejer.
Men hvad nu, hvis du vil rive dit hus ned og bygge nyt? Hvad sker der så med skatterabatten? Og kan det betale sig at lade noget af den gamle bolig stå?
Det er nogle gode spørgsmål, som tikkede ind i chatten forleden under vores boligwebinar Åbent Hus. Desværre fik jeg ikke mulighed for at svare under udsendelsen. Det ændrer imidlertid ikke på, at jeg synes, det er et super relevant spørgsmål. Derfor denne blog.
Lad mig først slå fast, at køber man et hus i dag, hvor den nuværende ejer er begunstiget af en skatterabat, så bortfalder rabatten i forbindelse med handlen. Det gælder uanset om man har tænkt sig at rive huset ned, eller man vil bo i huset, som det er.
Forsvinder skatterabatten, hvis jeg river ned?
Forestiller man sig imidlertid, at man overvejer at rive et hus ned, som man har købt før overgangsdatoen den 1. januar 2024, så gælder der andre regler.
Det nye hus vil jo i sagens natur ført stå færdigt efter, de nye skatteregler træder i kraft. Men grunden har man jo haft inden skæringsdatoen. Derfor vil der ikke ske ændringer i den skatterabat, der vedrører grundskylden. Denne rabat vil altså forblive den samme, selv om man river huset ned.
I forhold til ejendomsværdiskatten, så vil man også beholde den skatterabat, man fik på det gamle hus – selvom man bygger et nyt hus. Så selvom det nye hus formentlig vil være mere værd, beregnes der ikke en ny og højere skatterabat.
Værdiforøgelsen vil altså blive beskattet af de nye regler, men så længe ejendommen ikke er handlet, så har ejerne stadigvæk glæde af den gamle skatterabat. Uanset om man lader en del af huset stå eller river det helt ned.
Skatterabatten bør ikke påvirke dine byggeplaner
Vælger du at bygge til, så vil skatterabatten også forblive uændret. Det er kun tilbygningen, der bliver beskattet fuldt ud efter de nye regler, så du får forholdsmæssigt glæde af den gamle skatterabat.
Skatterabatten bør altså ikke påvirke dine byggeplaner, da vi er forbi skæringsdatoen – og heldigvis ikke har græske tilstande i Danmark. I Grækenland får man nemlig en skatterabat, så længe ens hus ikke er bygget færdigt.
Derfor bliver en stor andel af ejendommene i Grækenland aldrig helt færdiggjort. Men det er en helt anden historie.