Få eksperternes svar på 15 spørgsmål om ombygning og renovering

Ved boligwebinaret om ombygning og renovering fik vi flere spørgsmål end vi kunne nå at besvare i studiet. Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank, og Steen Bøgelund Nielsen, bygningssagkyndig og energikonsulent ved Botjek, svarer her på 15 spørgsmål fra webinaret.

Se eller gense webinaret

Spørgsmål om planlægning og proces

Hvordan kan man bedst strukturere og planlægge et større renoveringsprojekt for at minimere uforudsete udgifter og sikre et godt flow i projektet?

Med god planlægning. Få fastlagt de ideer/ønsker, muligheder og begrænsninger, som vil forme den aktuelle opgave. Få så lavet et godt og realistisk budget på, hvad du gerne vil og kan opnå indenfor de økonomiske og mulige rammer.

Budgettet skal indeholde overvejelser ned i mindste detalje og have så mange konti, som er nødvendigt for at opretholde et godt overblik.

Spørgsmål om energiforbedringer

Hvad skal man overveje, når man vælger energibesparende løsninger som isolering, gulvvarme og energieffektive vinduer?

Få gennemgået huset af en fagmand, som kan vurdere husets aktuelle isoleringsmæssige tilstand. Få fx indblik i boligens energiforbrug med et Jyske Energi- og Boligeftersyn.

Lav en prioriteret plan for, hvad du specifikt vil udbedre i din bolig. 

Mand hamrer i en murstensvæg, der går i stykker

Hvilke materialer og metoder anbefales for bæredygtige og energieffektive boligrenoveringer, herunder brugen af genanvendelige materialer?

Det er et relativt nyt og spændende element i byggelovgivningen. Der er knap nok skabt erfaring og dermed præcedens for materialer og metoder for emnet, og det betyder, at der er en række forhold, som der ikke ligger erfaringer eller anvisninger for.

Du kan søge på Institut for Byggeri, By og Miljø (Aalborg Universitet), de arbejder med udvikling og test af rigtig mange nye tiltag, materialer, konstruktioner og test heraf.

Mand og kvinde sidder op af væg i hus under renovering

Hvilke energikilder og teknologier er mest hensigtsmæssige for forskellige typer af boliger?

Hvis huset er ældre og ikke er opdateret med isoleringsforhold, har gamle konstruktioner og gammelt centralvarmeanlæg, vil det nok være at foretrække med fjernvarme, hvis det er muligt.

Hvis huset er nyere eller renoveret med opdaterede og tidssvarende isoleringsforhold, konstruktioner mv., vil det ofte være en fordel at vælge en varmepumpeløsning. Specielt hvis der er gulvvarme. Varmepumper har en større nytteværdi (COP-værdi), jo mindre fremløbstemperatur der er behov for. Ved gulvvarme er fremløbstemperaturen typisk omkring 35 grader, hvor radiatorer fordrer en fremløbstemperatur på mellem 45 og 50 grader.

Solceller på sort tag

Spørgsmål om kælderrenovering

Hvordan håndterer man fugtproblemer og skimmelsvamp i kælderen, og hvilke fagfolk bør man kontakte for en holdbar løsning?

Det er et stort emne, som er svært at besvare entydigt. Du bør starte med at kontakte en bygningssagkyndig eller en fugtspecialist, som kan vurdere din specifikke situation.

Der er ofte tale om en kombination af flere forhold fx. manglende dræn, uopvarmet kælder, uheldige konstruktioner eller manglende ventilation. 

Sådan gør du

  1. Start med at finde årsagen til fugten fx. manglende omfangsdræn, manglende isolering, dårlige konstruktioner, forkert terrænfald osv.
  2. Afdæk dine muligheder for løsninger i forhold til de aktuelle forhold.
  3. Kontakt håndværkere for at indhente forskellige tilbud, og husk at bruge en håndværker, som har erfaring med fugt og kældre.

Spørgsmål om økonomi og finansiering

Har du spørgsmål, du ikke har fået svar på?

Tag en uforpligtende snak om dine muligheder og få svar på dine spørgsmål – også selv om du ikke er kunde i Jyske Bank i dag.