MurMal - Frederikssund

Billede af en offentlig bygning med murmaleri

I Frederikssund var Jyske Banks intention ikke kun at vise beboerne, de udsatte unge i området og borgerne i byen, at her var noget at være fælles om og stolte over. Med murmaleriet ville vi sende et signal om, at her er en by, hvor kunsten rækker helt ud i afkroge af samfundet. Og at man formår at bruge den nuanceret.

Et samarbejde med flere aktører

I først omgang blev aktører fra lokalområdet inviteret med: Boligselskabet Rosenvænget, hvis gavl der skulle males, J.F. Willumsens Museum, der havde den kunstneriske ekspertise, Flügger, der havde maling, og Produktionsskolen Frederikssund PFFU, der havde eleverne.

Derudover bidrog Haldor-Topsøe med ressourcer til projektet og daglig frokost til de arbejdende folk på stilladset.

Siden blev Det Kongelige Danske Kunstakademi partnere i projektet. Fem studerende meldte sig til at skabe et 375 m2 værk, der lod sig inspirere af J.F. Willumsens maleri ’En bjergbestigerske’ samt beboernes tanker om at bo, hvor de bor.

Et flot resultat

I to måneder arbejdede de herefter på en række forskellige udtryk. 32 skitser blev til én. Stillads blev sat op. Og samlet set blev det til en cocktail af viden, erfaring, midler og know-how, hvor alle involverede blev en vigtig brik i det store billede.

Blot næsten fire uger efter kunne de unge elever fra den lokale produktionsskole og kunstnerne fra Det Kongelige Danske Kunstakademi sætte et meget stort og flot punktum for et enestående flot resultat.