Psykologen fortæller: Sådan kan du snakke om penge med børn

Børn gennemgår en rivende udvikling, og det gælder naturligvis også deres evne til at forholde sig til penge og økonomi. I videoerne nedenfor kan du høre, hvordan børnepsykolog Kirsten Børsting ser på forskellige aldersgruppers typiske forhold til penge - og hvordan du som forælder kan hjælpe dem i deres udvikling.


3-5 år: Forældrene har kontrollen, og barnet lærer ved at lege

Psykologens input

Børn i denne alder er konkret forstående. Det betyder, at man skal vise dem hvad man konkret kan få for f.eks. 10 kr. Man skal også lære dem at komme igennem frustrationen over, at pengene måske ikke rækker til det, man ønsker sig allermest.

Lommepenge

  • Børn fra 3-5 år er for små til at administrere faste lommepenge.
  • Det kan være en god øvelse for dem at få et mindre beløb, de selv kan bruge i en butik. Derved lærer de, at der er grænser for, hvor meget man kan købe for et beløb.

Værktøjer til dig og dit barn

  • Sparedyrene Oskar og Bodil til kontanter og små opsparinger.
  • Mønter man kan tælle, stable og lege købmand med.

6-10 år: Sikkert i gang - i tæt samarbejde med mor og far

Psykologens input

Lommepenge er en god idé - fremmer medansvar og selvstændighedsfølelse. Aftaler om at barnet delvist betaler for noget, man ønsker sig, motiverer til at spare op. Det er vigtigt at støtte barnet i fornuftige valg og fravalg ud fra opsparingens størrelse.Valg og fravalg i familien kan også begrundes med økonomi.

Lommepenge

  • Nu kan du starte med at give dit barn lommepenge. På den måde giver du dit barn medansvar for sine egne penge, og det fremmer deres selvstændighedsfølelse.
  • Du skal overveje om lommepenge og pligter skal hænge sammen eller være to forskellige ting. Lær dit barn at spare op til større ting ved at aftale, at et fast beløb af lommepengene spares op.

Værktøjer til dig og dit barn

  • Pengeklog - mobilbank for børn. Fra 7 år kan barnet sammen med forældrene få app'en Pengeklog, som er en mobilbank for børn. Her kan barnet lære at dele pengene op i forbrug og små opsparinger til noget det ønsker sig. Læs mere om Pengeklog
  • Visa Junior - et børnevenligt betalingskort. Fra 7 år kan barnet få Visa Junior, der er et børnevenligt betalingskort. Med kortet kan man i trygge rammer træne i at betale i butikker med andet end kontanter. Bestil Visa Junior
  • Mønter til at tælle og et spil Matador giver god økonomisk forståelse.

Hør podcasten - Kejserriget: Mor, hvad er penge?

Se interviewet om børn og penge med rådgiver, Anne Cecilie Holm Bælum


11-13 år: Mere ansvar og måske det første fejlkøb

Psykologens input

En 12-årig kan ofte tænke som en voksen, og barnet er dermed klar til at få et reelt medansvar for sine penge. Barnet har stadig behov for konkrete forslag fra forældrene - nu som et input, der kan følges eller ej. Den endelige beslutning træffes i fællesskab. Fritidsjob fra 13 år er en god idé, dog kun hvis der er luft til det, når lektier og andre fritidsaktiviteter er overstået.

Lommepenge

  • I denne periode skal barnet gradvist have større ansvar for egne penge og lære at administrere dem selv. Man kan fx hæve beløbet for lommepenge og så aftale, at barnet selv skal betale for gaver til fødselsdage i klassen og biografture.
  • Det er helt OK, at barnet i denne alder laver små fejlkøb og prøver at løbe tør for penge – den oplevelse er en vigtig del af læringen.

Værktøjer til dig og dit barn

  • Pengeklog - mobilbank for børn. Fra 7 år kan barnet sammen med forældrene få app'en Pengeklog, som er en mobilbank for børn. Her kan barnet lære at dele pengene op i forbrug og små opsparinger til noget det ønsker sig. Læs mere om Pengeklog
  • Visa Junior - børnevenligt betalingskort. Barnet kan få Visa Junior, der er et børnevenligt betalingskort. Det giver frihed og ansvar – i trygge rammer. Bestil Visa Junior
  • Fra 12 år kan barnet få et almindeligt Visa 12:17 og fra 13 år mobilbank. Som forældre vælger man selv, hvornår barnet skal skifte

14-18 år: Mere ansvar og fokus på planlægning og prioritering

Psykologens input

Penge fra konfirmation/nonfirmation kan være en anledning til at tale om prioritering og planlægning. Hvor mange penge skal fyres af nu, og hvor mange skal spares op til senere? Der kan skrues yderligere op for medansvaret ved at supplere lommepengene med tøjpenge, så barnet selv lærer at styre planlægning og prioritering af større indkøb.

Lommepenge

  • Allerede som 13-årig kan barnet få sit eget fritidsjob. At tjene sin egen løn giver selvtillid og selvstændighed, men mængden af arbejde skal dog passe med barnets gemyt, fritidsinteresser og de krav, der stilles fra skolen.
  • Barnet kan med fordel lære at styre penge, der ikke kun er til sjove ting. Det kan for eksempel ske i form af tøjpenge.

Værktøjer til dig og dit barn

  • Fra Pengeklog til mobilbank: I denne periode kan barnet skifte fra Pengeklog, som er en mobilbank for børn, til mobilbank for voksne.
  • Fra Visa Junior til Visa 12:17: I denne periode skal barnet også skifte fra Visa Junior til almindeligt Visa 12:17.
  • Mobile betalingsløsninger: Fra 13 år kan barnet benytte digital betaling, som fx Mobile Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay. Mere om digitale betalinger.

Over 18 år: Myndig forbruger med forældrene i coachrollen

Psykologens input

Hjælp den unge voksne med at være bevidst om, hvad pengene bruges på, og hvorfor han/hun måske kom til at bruge for mange penge. Skab også bevidsthed om konsekvenserne af at låne.

Værktøjer til den unge

  • Alle Jyske Banks bankprodukter er nu åbne for dit barn.
  • Hjælp eventuelt dit barn med at øge bevidstheden om, hvad pengene bliver brugt på. I Jyske Netbank kan man oprette et budget, så man kan se, hvor mange penge der er til rådigheder efter at faste udgifter er betalt. Og i Jyske Mobilbank kan man kategorisere sit forbrug og på den måde se, hvad man har brugt sine penge på.