Giv dit barn gode sikkerhedsvaner

Når dit barn begynder at interessere sig for penge, og måske får sit første kort og sin første mobilbank, er det en god idé også at lære gode sikkerhedsvaner. Få her råd om digital tryghed for børn.

Fire sikkerhedsråd til børn og unge (og deres forældre)

Husk dine koder i hovedet

Husk dine koder til dit kort, din mobilbank og din MobilePay i hovedet. Skriv dem aldrig ned og fortæl dem aldrig til andre.

Lån aldrig din mobil ud til andre

Lån aldrig din mobil ud til andre og lad den heller aldrig ligge uden dit opsyn. Skulle det alligevel blive nødvendigt eller ske, så husk at lukke din mobilbank og din MobilePay-app. 

Modtag, overfør og hæv aldrig penge for fremmede

Møder du en fremmed – online eller i virkeligheden – skal du aldrig lade dig overtale til at modtage, overføre og hæve penge for vedkommende. Det kan være et forsøg på svindel eller hvidvask af sorte penge.

Tænk dig om, før du handler

Del aldrig dine personlige oplysninger og koder med andre, heller ikke hvis du handler brugt, shopper på nettet eller køber skins, våben eller lignende i spil og apps. Det kan være svindel. 

Unge misbruges af kriminelle til hvidvask af penge

Når personer misbruges til at hvidvaske penge for kriminelle, kaldes det muldyrssvindel. Som muldyr får man betaling mod at hæve, indsætte eller overføre penge for den kriminelle. Det lyder uskyldigt, men det er en ulovlig og strafbar handling. I mange tilfælde misbruges unge som muldyr. Svindlerne kontakter typisk de unge i butikscentre, på skoler, på gaden og på sociale medier

Lær derfor dit barn, at det aldrig må stille sin konto eller MobilePay til rådighed for andre.

Muldyr ved pengeautomat

Svindel rettet særligt mod børn og unge

Børn og unge færdes hjemmevant og ukritisk på sociale medier og i online spil. Vær derfor særligt opmærksom på disse svindeltyper:

  • Falske konkurrencer bruges til at lokke personlige oplysninger, kort- og kontooplysninger ud af de unge - enten for at vinde eller fordi man har vundet. 
  • Svindlere opretter falske profiler på sociale medier med navne og billeder fra en af dine eller barnets bekendte. På den måde har barnet tillid og deler nemt personlige oplysninger eller koder. 
  • Kriminelle svindler med handel i online spil ved at sælge attraktive, men falske skins, våben eller adgange via fx spillets chatfunktion. 
To børn i sofa og far på gulvet med computer

Hjælp dit barn sikkert på vej med digitale løsninger

Med Pengeklog og app'en Mine Kort kan du og dit barn nemt føle jer trygge. Som forældre kan du selv tilpasse indstillinger og holde øje med dit barns penge og kort.

1/3

Lukket kredsløb i Pengeklog

I Pengeklog, mobilbanken for 7-18 årige og deres forældre, kan dit barn se sine penge, flytte rundt på dem og øve sig i at spare op – alt sammen i et lukket kredsløb, så der ikke kan overføres penge til andre. Som forælder kan du styre, låse, følge med og få notifikationer. 

Læs mere om Pengeklog

12:15
Skærmbillede fra PengeklogOverblik for forbrug i Mine Kort-app'enSkærmbillede til forældrekontrol i net- og mobilbanken

Har du mistanke om, at du er blevet snydt?

Er du blevet svindlet eller har mistanke om, at du er blevet svindlet, skal du straks ringe til os på 89 89 89 89. Vi hjælper dig døgnet rundt.