Vi skal have barn – hvad betyder det for økonomien?

En baby betyder glæde og liv i huset. Og bekymringer. Når familien vokser med en lille ny, vil det også påvirke privatøkonomien på mange områder.

Få her et overblik over, hvilke omkostninger der følger med en familieforøgelse. Og i hvilke situationer, banken kan være en god idé at tage med på råd.

Gravid mave og scanningsbillede

Kend jeres økonomi som familie

Udgiften til bleer er en meget konkret, ny budgetpost - mens udgifter til en ny bolig eller en større bil, forældre på deltid osv. er mere indirekte konsekvenser af den nye tilværelse som familie.

Der opstår ofte også nye ønsker og behov for at sikre sin lille familie fx med en livsforsikring, der er øremærket barnet.

En familieforøgelse kan også få jer til at tænke over, hvordan I ønsker at leve jeres liv. Vil I begge have fuldtidsarbejde, eller skal en af jer gå ned i tid? Disse overvejelser skal I også have med, hvis I fx går i flyttetanker, så I ikke sætter jer så dyrt, at det bliver surt.

Hvad koster en baby?

Der er 4 slags nye udgifter, som påvirker familieøkonomien, når I får børn.

Tallene her er gennemsnitlige og med plads til individuelle udsving alt efter prioriteter og økonomi.

Samlet til ekstra faste og løbende udgifter skal I regne med ca. 3.500-4.500 kr. om måneden. Og det er efter, at børnefamilieydelsen er trukket fra.

P.S. Den sørgelige, men barske sandhed: Jo ældre barnet bliver, jo mere skal I afsætte i budgettet

Engangsudgifter

  • Babyudstyr:15.000 - 25.000 kr. 
  • Barnedåb eller navngivningsfest 
  • Dark horse: Fald i indkomst i barselsperiode

Hjælp jeres barn på vej med en børneopsparing

En lille opsparing hver måned kan være en fantastisk hjælp til jeres barn, når det skal flyve fra reden.

Et barn må kun have én børneopsparingskonto, hvor der max kan indbetales 6.000 kr. årligt. Renter og afkast er skattefrie på en børneopsparing, og det er også forklaringen på, hvorfor hvert barn kun må have én af den slags.

Ud over en børneopsparing er der mulighed for, at både bedsteforældre og oldeforældre (og I forældre selv) kan lave en Børnebørnsopsparing. Man kan indbetale ubegrænset til en Børnebørnsopsparing - bare man er opmærksom på beløbsgrænsen for afgiftsfrie gaver. Barnet må gerne have flere Børnebørnsopsparinger, hvis I eller andre familiemedlemmer vil give barnet mulighed for at få frigivet penge ad flere omgange.

Dreng udenfor

Hvad med boligen?

Der kan være mange grunde til, at man overvejer at skifte boligen ud, når man venter sig. Ud over pladsen, så er det at få et barn ofte en oplagt anledning til, at man vælger, hvor man vil slå sig ned.

Man tænker over fremtiden for familien. Hvor skal barnet vokse op og gå i skole?

Opsparing til boligkøb

For at købe en bolig skal I som udgangspunkt have en opsparing på 5% af huset eller lejlighedens pris – det vil fx sige 50.000 kr., hvis I vil købe en bolig til en million kroner. 

Derfor er det en god idé at komme i gang med at spare op. Også selvom I endnu ikke har konkrete planer om at købe bolig. Det kan tage lang tid at spare fx 50.000 kr op til de 5 %. 

Et barn påvirker også kravet til jeres rådighedsbeløb, hvis I skal låne penge for at købe bolig. For et par skal rådighedsbeløbet gerne være på min. 10.000 kr. – og for hvert barn bør der lægges 2.500 kr. oveni.

Skab tryghed for hele familien med livsforsikringer

Livsforsikringer kan være et tungt emne, som det i jeres nuværende situation er vigtigt at have styr på. Det kan være katastrofalt for de efterladte ikke at være dækket ordentligt.

Vi anbefaler, at I overvejer, hvad I ønsker at efterlade hinanden og særlig jeres barn, hvis en af jer skulle gå bort før tid. Skal familien fortsat kunne blive boende i den nuværende bolig, og skal barnet have de samme muligheder i forhold til konfirmation, fritidsaktiviteter, efterskole, kørekort mm. Er der gæld som skal indfries, så udgifterne bliver mindre for den efterladte?

Forsikringer til jeres liv

Find den rette forsikringssum

Har I meget svært ved at komme frem til et forsikringsbeløb, kan I bruge en tommelfingerregel, som siger 3-7 år gange den bruttoløn, som går tabt. Så har den efterladte nogle år til at indrette sig økonomisk til den nye situation. Jo yngre børn – eller jo dyrere hus, I har, jo flere år bør I gange med, hvis I vælger den model.

Når I har fået styr på forsikringerne, behøver I kun tænke på det, hvis der igen sker store ændringer i jeres liv.

Tænk på fremtiden

Husk også pensionen

Lige nu er det vigtigt, at der er styr på forsikringerne, da der er lang tid til pensionsalderen. Men sørg alligevel for at tænke pensionsopsparingen ind.

Hvis I allerede sparer op, så undersøg også, hvad der sker med kvindens indbetaling til pension under barslen. Skal den manglende opsparing i stedet ske til en private ordning, så hun ikke kommer bagud med sin pensionsopsparing?

Et godt råd er ikke at sætte sig dyrere end, at der altid er luft i budgettet til de kedelige, men nødvendige ting som at spare op til pensionsalderen og sikre sine nærmeste med forsikringer, hvis det værste skulle ske.


Vi hjælper dig videre - kontakt os

Ændringer i livet kræver ofte store økonomiske overvejelser. Lad os hjælpe dig med at træffe de økonomiske beslutninger, som er bedst for dig.

Kvindelig rådgiver overfor ungt par