Arveforskud eller pengegave?

Arv eller gave? Når du giver dine børn gaver, slipper de for afgift til staten.

Gaver i stedet for arv

Udover at give afgiftsfri gaver, kan du også dele din formue med dine nærmeste på andre måder.

Gavemuligheder

Arveforskud

Med arveforskud kan du hjælpe en arving nu og her, mens du samtidig sikrer, at alle arvinger i sidste ende får lige meget. Et arveforskud bliver nemlig modregnet i den endelige arv.
Vær opmærksom på, at du ikke kan give både arveforskud og en afgiftsfri gave til samme person i samme år.

Rentefrit familielån

Du kan give et lån uden renter og uden fast tilbagebetalingsplan til et familiemedlem. Der skal være tale om et reelt gældsforhold, ligesom det skal være et vilkår, at du til hver en tid kan kræve restgælden indfriet. I bør få en advokat til at lave et gældsbrev.

Kapital- og ratepension

Du kan indsætte nære familiemedlemmer som begunstigede på din kapital- eller ratepension. Det kan blive en fordel, fordi en begunstiget kan få udbetalt pengene uden om den øvrige arv. Fx kan det være en løsning, hvis din ægtefælle ikke er forælder til dine børn, og du vil sikre dig, at børnene får opsparingen, mens du evt. har sikret din ægtefælle mest muligt via testamente.

Pensionsopsparing

Du kan også vælge at sætte penge ind på en pensionsopsparing, som tilhører modtageren. Det giver en ekstra fordel, fordi modtageren for det første får pengene ind på sin pensionsopsparing og for det andet kan trække beløbet fra i skat i det år, pengene går ind på pensionsopsparingen.

Ejendomssalg til familiepris

Har du fx hus, ejerlejlighed eller sommerhus, som et af dine nære familiemedlemmer er interesseret i at overtage, kan du som regel sælge boligen til en pris, der ligger 15% under den offentlige vurdering. Det gælder også, hvis du fx har købt en lejlighed som forældrekøb, og dit barn ønsker at overtage lejligheden. Andelsboliger er ikke omfattet af reglerne.


Vil du vide mere?

Book et møde via formularen eller kontakt din rådgiver