Hvad skal konfirmanden stille op med sine pengegaver?

Snart er det højsæson for konfirmationer. Fælles for konfirmanderne – og mange nonfirmander – er, at de bagefter står med en sum penge, som de kan vælge at bruge eller spare op. Derfor kan det være en god ide at lægge planer på forhånd. Om forbrug og opsparing.

Konfirmand bagfra ved en kirke

AfBettina Brask, Formueøkonom i Jyske Bank

12. apr. 2024 08.00

Jeg har tvillingepiger, som blev konfirmeret for en del år siden. Begge piger var i fine kjoler og med håret flot sat op, og som alle andre konfirmander glædede de sig til festen – og naturligvis også til at se, hvilke gaver og hvor mange penge de ville få. 

De havde hver sit gavebord og pakkede glædesfyldt deres gaver op. Mine forældre havde lavet en gavekuvert til hver af pigerne. Men her opstod et problem. Den ene kuvert var tom. Min datter kiggede undrende på mig, da hun havde set sin søster lyse op i glæde over indholdet i sin kuvert.

Det viste sig, at mormor havde glemt at lægge pengene i den ene kuvert – de lå stadig i hendes pung. Hurtigt fik mormor givet sedlerne til den ulykkelige pige, og så blev humøret godt igen. 

5.000 kroner af pengene blev brugt på et Canon-kamera. Forleden fandt min datter det frem, da hun ryddede op. Hun har ikke brugt det i flere år, men kunne konstatere, at det ikke længere har en værdi.

Hendes tanker var nu 15 år efter: ”Gid jeg havde investeret pengene i stedet – hvad kunne det ikke være blevet til?”

Var kameraet en god investering for hende? Ja, det var det dengang, og hendes glæde ved brugen af det kan næppe gøres op i penge.

Læg planer med pengene

Når unge mennesker står med en større sum penge efter deres konfirmation, så er det godt at vide, hvad de skal gøre med dem. Det kan være fristende at bruge løs af pengene – og pludselig er de fleste måske gået til cafebesøg og andre korte fornøjelser. Derfor kan du med fordel tage en snak om gavebeløbet med dit unge menneske – før den store dag. Når jeg nu skriver om konfirmation, så gælder det samme naturligvis for nonfirmander.

Ved at tale om tanker og ønsker for fremtiden, kan du give konfirmanden en ide om, at pengegaverne kan bruges til at indfri fremtidsdrømme. Det kan være ønsket om en ungdomsrejse – eller ekstra hjælp til den dag, hvor barnet for alvor bliver voksent og skal flytte hjemmefra.

Jeg foreslår, at I sammen ser på en plan for, hvordan pengene skal fordeles. Hvor meget skal der bruges nu, og hvor meget skal opspares til at indfri drømme senere i livet. 

De penge, som skal bruges på den korte bane

Blå mandag er en dag, som mange konfirmander ser frem til. Med et behov og et ønske om at bruge nogle af deres penge. Her kan det være en god ide at indsætte et beløb på en konto med et hævekort, som konfirmanden kan bruge i butikker og på nettet.

En konto, hvor konfirmanden ikke kan hæve mere, end det aftalte og indsatte beløb. 

De penge, som først skal bruges om flere år

Den del af gavebeløbet, som konfirmanden vil gemme til fx til kørekort eller ungdomsrejse, kan placeres som investering. Her kan jeg anbefale forskellige placeringsmuligheder.

Børneopsparing er en oplagt mulighed, hvis – hvis årets maksimale indbetaling ikke allerede er overført. Der kan årligt indbetales 6.000 kroner – og i alt 72.000 kroner. Fordelen ved børneopsparingen er, at afkastet er skattefrit. Du skal dog være opmærksom på, at der er en bindingsperiode afhængig af oprettelsesdatoen.

Investering i værdipapirer på eget depot kan være en anden mulighed, som jeg nævner, da den kan give mulighed for at udnytte konfirmandens personfradrag. Investeringen skal blot ske i værdipapirer, som giver beskatning efter kapitalindkomst – det kan være fx obligationer eller obligationsbaserede fonde.

Personfradraget udgør 49.700 kroner i 2024. Vær opmærksom på, at personfradraget også anvendes, hvis konfirmanden har fritidsarbejde. Derudover skal du være opmærksom på, at hvis et gavebeløb modtaget af forældre bliver investeret, så vil afkastet beskattes ved forældre.

En aktiesparekonto kan være en god ide, hvis konfirmanden har udnyttet sit personfradrag eller pengene kommer fra forældre. Fordelen ved en aktiesparekonto er en lav skat på 17 procent af afkastet. Aktiesparekontoen opgøres efter lagerbeskatningsprincippet ved årets udgang, og man bliver årligt beskattet af eventuelle gevinster. Der kan maksimalt indskydes 135.900 kr. (2024) på en aktiesparekonto.

Giv din pengegave liv

Synes du, at en pengegave i en kuvert er for kedeligt? Det har jeg altid syntes, men jeg er dog også bevidst om, at indholdet er det vigtigste set med konfirmandens øjne. 

Hvis du gerne vil gøre lidt mere ud af din næste pengegave, så kan jeg anbefale dig Jyske Banks side med sjove og kreative ideer til pengegaver med MobilePay. Her har jeg selv tænkt mig at kigge efter inspiration til næste konfirmation.  

Konfirmand (nonfirmand) - Få tips og værktøjer til dine penge