Forbrugerråd: Jyske Banks aktiesparekonto er bedst

Fra nytår hæves indskudsloftet på den særlige aktiesparekonto, som skal gøre det nemt, billigt og mere attraktivt for flere danskere at investere. Men kontoen har meget forskellige priser fra bank til bank. Det viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk, der kårer Jyske Banks aktiesparekonto som den bedste.

To unge kvinder hygger med bærbar computer

Af Peter Lindbjerg, Journalist

19. dec. 2023 13.00

”Vi tildeler Bedst i Test til Jyske Bank, som tilbyder en aktiesparekonto stort set uden gebyrer.” Sådan lyder konklusionen fra Forbrugerrådet Tænk, der har sammenlignet vilkår og priser for aktiesparekontoen i 13 forskellige banker. Testen er dateret den 14. december 2023.

Men, hvad er så en aktiesparekonto? Jo, kort fortalt er det en særlig attraktiv investeringskonto, der er vedtaget af Folketinget for at få flere danskere til at investere. Tanken er, at det skal være nemt og attraktivt at investere, og som noget helt unikt skal der kun betales 17 % i skat af et eventuelt afkast.

Men selvom aktiesparekontoen er vedtaget ved lov og hedder det samme i alle banker, så er det alligevel meget forskelligt fra bank til bank, hvad det koster at handle og opbevare værdipapirer på kontoen. Det kommer klart til udtryk i Tænk-testen, hvor Jyske Bank som den eneste opnår bedømmelsen ’Meget god’.

Eneste bank der ikke opkræver kurtage

”Testen viser, at Jyske Bank er testens billigste pengeinstitut, både samlet og på næsten alle testparametre. Jyske Bank er den eneste bank, som ikke opkræver kurtage, og det gælder både på danske og udenlandske produkter,” hedder det blandt andet i bedømmelsen fra Forbrugerrådet Tænk.

Kurtagen er det gebyr, der normalt skal betales for at købe og sælge aktier og investeringsbeviser. Jyske Bank har fravalgt at opkræve kurtage på aktiesparekontoen for at gøre det endnu mere attraktivt at investere. Og dermed give Folketingets intention om at fremme investering et ekstra skub.

Der kan indsættes flere penge fra 2024

Kåringen af Jyske Bank som Bedst i Test kommer kort før indskudsgrænsen for aktiesparekontoen bliver sat op. Hvor det i dag er muligt at indsætte op til 106.600 kr., så vil man fra 1. januar 2024 kunne indsætte op til 135.900 kr. på den særlige investeringskonto.  

Har man allerede en aktiesparekonto, er der altså mulighed for at investere yderligere på de attraktive skattevilkår. Og er man ikke hoppet med på investeringsvognen, så er det måske en god anledning til at komme i gang.

”Hvis du har en opsparing og gerne vil investere i aktier, så kan du ikke få en bedre indpakning til din investering,” siger Bettina Brask, der er formueøkonom i Jyske Bank og uddyber:

”Det er en nem måde at investere på, og man får skattemæssige fordele, da man kun skal betale 17 % i afkastbeskatning. Normalt betaler man 27 % eller 42 % alt efter afkastets størrelse. Og da skatten betales som lagerbeskatning, skal man ikke bekymre sig om aktiebeskatning eller udbyttebeskatning – man betaler blot skat af udviklingen på kontoen. Og banken tager sig af både indberetning og afregning til SKAT,” siger Bettina Brask, der er varm fortaler for aktiesparekontoen.

Hun gør dog opmærksom på, at der som ved al investering er en risiko. Og så skal man være opmærksom på, at beskatningen af et eventuelt overskud sker årligt – der skal altså afregnes, uanset om man sælger eller beholder værdipapirerne.

Hvordan fungerer en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er for dem, der ønsker at investere i aktier og investeringsbeviser på egen hånd. Man tager med andre ord selv ansvar for sine investeringer – og man kan købe og sælge, så ofte man vil. Det er dog Jyske Banks anbefaling, at man lægger en klar plan for sine investeringer. Herunder, at man gør sig klart, hvor stor risiko, man ønsker at løbe.

Selve investeringen foregår som gør det selv-handel direkte via net- eller mobilbanken, hvor der er adgang til et bredt univers af børsnoterede aktier og udvalgte investeringsforeninger. Og som nævnt kan der handles frit på aktiesparekontoen i Jyske Bank – uden der skal betales kurtage.

Man kan oprette en aktiesparekonto via Jyske Banks hjemmeside eller ved at kontakte en rådgiver. Og man behøver ikke at være kunde i banken for at få en aktiesparekonto. Vær dog opmærksom på, at man kun må have én aktiesparekonto.