Ro på – Trump betyder ikke noget for dit boliglån

I næsten samtlige medier kan man læse om, at valget af Trump som kommende præsident vil føre til højere renter på danskernes boliglån. Men ro på – så er betydningen heller ikke større. Det er af mange årsager meget spændende, hvad der sker i USA – lidt for spændende vil nogle sige – men det kommer ikke til at betyde, at boligejere må gå fra hus og hjem. Boligrenten er faktisk faldet.
Af Mikkel Høegh, Boligøkonom i Jyske Bank
12. november 2024 kl. 09.30

Mange i Europa har helt sikkert svært ved at forstå de politiske valg, man har gjort sig i USA.  Og uden at jeg skal give mig ud i politisk analyse kan man med en vis rette være bekymret for udviklingen og nogle af de løfter, der er givet i valgkampen.

Den vej rundt er der naturligt også stor interesse for at sætte verdens største økonomi i perspektiv i forhold til danske forhold. En meget skattet måde at gøre dette på, er ved at sætte boligejernes økonomi på dagsordenen. Med fare for at jeg taber mine læsere relativt hurtigt, må jeg sige, at det umiddelbart ikke har nogen stor betydning for boligejernes private økonomi om det er den ene eller den anden, der er præsident i USA.

Hvad der sker i USA, har betydning for den lange realkreditrente

Et gammel mundheld siger, at hvad der sker i USA, har betydning for den lange rente, mens de korte renter er præget af pengepolitikken i Europa. Danske forhold har ikke den store betydning for renterne på de finansielle markeder, idet pengepolitikken i Danmark er fastlåst som en følge af, at vi har en fast kronekurs i forhold til Euroen.

Et argument for højere renter i USA, og dermed højere renter på gammeldags fastforrentede realkreditobligationer, skulle være, at Trumps politik vil føre til højere inflation. Sandheden er imidlertid, at begge præsidentkandidater har lovet gaver til vælgerne, så de ville begge to føre en ekspansiv politik.

Med Trump er der lagt op til skattelettelser, og her kan man så vælge at stikke lettelsen i lommen eller bruge den, men et højere offentligt forbrug som Harris lovede ville give direkte højere efterspørgsel dollar for dollar. Derfor giver offentligt forbrug mere inflation end skattelettelser. Derudover gælder det, at jo større del af skattelettelsen der spares op, desto lavere vil renten blive. 

En toldkrig vil på sigt give højere inflation

Omvendt vil en toldkrig – som er et meget omtalt valgløfte fra Trump – gøre importerede varer dyrere og på sigt medføre noget højere priser. Denne effekt vil over tid ramme de amerikanske forbrugere og slå igennem alt efter, hvilke amerikansk producerede alternativer der findes.

Uden at være ekspert i amerikansk økonomi – der har banken heldigvis andre stærke kompetencer – så har den amerikanske økonomi i højere grad mulighed for at være selvforsynende end den europæiske. 

Nok er de amerikanske renter steget på valget, som en reaktion på at Den Amerikanske Centralbank formentlig vil gå mere forsigtigt til værks i forhold til at nedsætte renten. Vi taler cirka 0,1 procentpoint. Husk det er meget, hvis man følger renterne hver dag – det er altså ikke alverden, hvis man har et helt almindeligt boliglån i Danmark. Derudover skal man måske huske, at der en række andre forhold end udviklingen i USA, der betyder noget for renten i Danmark.

Et fastforrentet lån er blevet billigere

Tager vi udgangspunkt i et helt almindeligt fastforrentet realkreditlån med 4 pct. i rente, kunne et sådant lån for en uge siden hjemtages til kurs 99,24. I skrivende stund her er kursen 99,46. Står man og skal hjemtage et lån, er det billigere at hjemtage desto højere kursen er på den bagvedliggende obligation.

Kursudviklingen viser, at det altså ikke er blevet dyrere at hjemtage et fastforrentet realkreditlån, det er blevet marginalt billigere. Har man et eksisterende lån, er lånet jo med fast rente, hvorfor udviklingen ikke betyder noget. 

De variable renter er også faldet

Har man et lån med variabel rente, så kan man glæde sig over at renterne også er faldet siden Trump er kommet til. Det er næppe hans fortjeneste – også selv om han sikkert gerne ville tage æren – men snarere et udtryk for, at det går ganske dårligt i Europas økonomiske lokomotiv, Tyskland. Der er således ikke meget der taler for, at Den Europæiske Centralbank ikke skal fortsætte med at nedsætte renten.

Generelt er det ret svært at spå om renten, det er der talvise eksempler på, men uanset præsidentvalget vil centralbankernes fokus være at nedsætte renterne. Det er senest eksemplificeret ved, at Den amerikanske Centralbank har nedsat renten efter at Trump har vundet valget.

Måske kommer de særligt i USA til at nedsætte i mere afmålt tempo fremadrettet – men for nu betyder det ikke noget for de danske boligejeres økonomi. 

Find et boliglån, der passer dig

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0