Din vej fra boligdrøm til førstegangskøb
”Drej til venstre og derefter hurtigt til højre,” sagde bilens GPS. Jeg puffede forsigtigt til instrumentarmen, så blinklyset tikkede, trådte koblingen ned og skiftede til andet gear. Så begyndte jeg at dreje. Først venstre, så forsigtigt hen over kantstenen til højre og ned ad den lille villavej, der viste sig. Ingen sagde noget, eneste lyd i bilen kom fra blinklyset…
Hvad var det mon for et hus, der var til salg? Kunne vi genkende det, eller var billedet mon manipuleret? Kunne vi forestille os at bo her og stifte familie? Hvem var de mennesker, der boede i de andre huse, og hvordan ville vores økonomi blive, hvis vi slog os ned her? Spørgsmålene var mange – og spændingen stor. Vi havde allerede set rigtigt mange huse, men da de blev solgt ret hurtigt, havde vi ikke fået købt. Nu var vi så i et andet kvarter, end vi tidligere havde kigget i. Der var åbent hus, og der holdt allerede fire biler ude foran. På fortovet stod en ejendomsmægler med tilbagestrøget hår.
Vi satte os hårdt – i et ukendt kvarter
Vi var endt i dette for os ukendte kvarter, fordi huset var poppet op på en mæglers hjemmeside, som følge af vores tidligere søgninger. Men vi var knap nok kommet ind ad døren, før vi havde en følelse af, at det kunne godt være vores hjem. Det havde mange af de karakteristika vi drømte om – det lå bare et andet sted, end vi havde forestillet os. Der var rart, der var plads og vi kunne overskue det, fordi huset var i rimelig stand. Vi havde netop solgt vores lejlighed inde i byen, og nu skulle det være.
Og vi fik det – selvom vi synes, at det var lidt dyrt og følte, at vi satte os lidt hårdt i det. Forpligtigelser, terminsopkrævninger, ejendomsskat – jo, vi var lidt tyngede allerede før den første rudekuvert ramte vores nye postkasse.
11 år senere bor vi der stadigvæk. Huset er vores borg, vores faste rede. Der er god plads til os, selvom børneværelserne måske er lidt små. Men på et tidspunkt kan der investeres i at gøre kælderen lovlig til beboelse. Skal man være pragmatisk, kan man sikkert godt bo der allerede, men skal ungerne en dag bo der fast, skal det selvfølgelig være tiptop i orden.
Vi planlagde langt ud i fremtiden
Vi var glade, da vi flyttede ind, men blev ind i mellem ramt af angsten og spørgsmål som fx: Havde vi sat os for hårdt? Var det nu en klog investering? Et er jo, at jeg som boligøkonom har en mening om, hvad andre bør gøre. Men hvad er egentlig det smarteste at gøre selv?
I dag har det vist sig at være en ret god investering. Sådan kan man være så heldig – det er nemlig ikke givet, at man kan lave en stor gevinst på boligmarkedet. Det vi trods alt gjorde rigtigt var, at vi planlagde langt ud i fremtiden - og hvis alt går som vi forventer, så bor vi der sikkert også om 10 år. Vi har i hvert fald lige haft en håndværker forbi til at give et tilbud på at skifte de yderste brædder på udhænget.
Vær glad for de valg, du træffer
Men hvad så med dig, der er på boligjagt i dag? Du har sikkert allerede hørt sangen om, at man må nedjustere sine drømme. Både når det gælder boligstørrelse, beliggenhed og boligtype. Så her vil jeg prøve at tage fat i nogle af de mange andre spørgsmål, som jeg kan forestille mig, giver dig svedige håndflader, når du er tæt på at gøre alvor af dit boligkøb.
Ingen ved om du gør det rigtige. Derfor vælg noget, hvor du også kan forestille dig andre bo. Hvis det så ikke er det rigtige for dig, så er det bedre at stå med en omsættelig vare, der passer til mange fremfor noget særpræget, der henvender sig til de få. Vælg noget med gode værelser, og gerne flere badeværelser.
I forhold til beliggenheden, ja, der endte vi jo 10 km væk fra det kvarter, vi oprindeligt havde i kikkerten. Var vi blevet mere eller mindre glade i det andet kvarter? Ingen ved det. Det som vi ved er, at alt det vi gerne ville have, kunne vi få i det kvarter, hvor vi endte. Jeg tror pointen også handler om at være glad for de valg, man gør. Når man vælger noget, så vælger man noget andet fra. Vi fik et bedre hus mod en lidt anden beliggenhed, hvor faciliteterne og infrastrukturen var stort set de samme.
Læg et budget med plads til det uforudsete
I forhold til økonomien er det vigtigt, at du får en god dialog med banken. Få lavet et solidt budget, så du ved, at der er styr på udgifterne og klare planer for, hvad der skal gøres ved det hus, du kigger på.
I den forbindelse kan du lave nogle stresstests af de forskellige budgetposter. Så kan du få en ide om, hvad din smertegrænse er – og den vej rundt måske få lidt ro i maven. Fx fordi du ved, at du kan stå imod, hvis elpriserne igen stikker af, eller der sker noget andet uforudset.
Min egen erfaring er, at det er monsterdyrt at have et gasfyr. Alt der kan skiftes på vores fyr er skiftet – nogen reservedele mere end to gange. Derfor er jeg glad for, at vi har budgetteret med en fast serviceaftale på fyret – det har derimod været en skidt forretning for VVS-manden. Vi har altså tænkt langsigtet ved at have en plan for de enkelte budgetposter. Noget har vi accepteret kan svinge, andet har vi valgt at holde som faste udgifter.
Vælg den finansiering, der giver mening
Sidst men ikke mindst, skal du også vælge den rigtige finansiering. Lidt afhængigt af, hvor hårdt du sætter dig økonomisk, kan der være regler for, hvilke låneprodukter du kan vælge imellem. Hvis du har en høj belåning i forhold til din indkomst, er det altså ikke givet, at du har frit valg af lån på alle hylder.
Først og fremmest bør du tage stilling til, om du ønsker lånet som en fast udgift, eller om du kan leve med, at huslejen svinger. Det afgør, om du skal vælge fast eller variabel rente. Lige nu er rentekurven meget flad, og derfor er merprisen for at have en fast ydelse meget lille. Det bør derfor være attraktivt at vælge den faste rentes sikkerhed.
Herefter skal du tage stilling til, om du vil afdrage eller ej. Afdragsfrihed er oplagt som nybagt boligejer, hvis du har anden gæld end realkreditlånet. Ofte er realkreditgælden billigst. Derfor kan det være en fordel at udskyde afdragene og bruge pengene på at betale af på anden gæld. Det er et af de mange spørgsmål, som din rådgiver er klar til at hjælpe dig med.