Boligøkonom: Sælg ikke din bolig før til foråret
Nye tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger er på et lavpunkt. Markedet blev populært sagt støvsuget for ejerboliger under den første del af corona-krisen, og i december havde en boligkøber ikke mange huse eller lejligheder at vælge imellem. Det understreges af de mange historier om købere, der i årets løb har kæmpet på både tid og penge for at sikre sig drømmehuset.
Det lave udbud af boliger har helt naturligt medført kraftige prisstigninger, så umiddelbart kan det virke som det perfekte tidspunkt for boligejere, der går i tanker om at sælge. Helt så enkelt er det dog ikke, lyder det fra Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh.
Lav aktivitet er normalt for årstiden
”Boligmarkedet er i høj grad præget af sæsonmønstre, og det er helt normalt, at der er mindre aktivitet på boligmarkedet i december. Der er traditionelt få bolighandler, og boligstatistikken viser, at december har længere liggetider og lavere boligpriser. Corona satte godt nok disse sæsonmønstre ud af kraft, men på en eller anden måde er dagligdagen ved at indfinde sig på boligmarkedet igen,” fortæller Mikkel Høegh.
Han forklarer den lavere aktivitet i december med julen, hvor tiden i høj grad går med forberedelser og familiehygge. Det er de færreste, der kan overskue at kombinere højtidens travlhed med et hussalg, der kræver overskud til at holde huset skinnende og være klar til fremvisninger hver søndag i advent. Også køberne kravler normalt i skjul i den kolde tid.
Højsæson betyder højere priser og flere købere
Den lave aktivitet på boligmarkedet fortsætter typisk ind i januar og februar, men så begynder der at ske noget. Det er som om boligkøberne kommer ud af deres vinterhi, når de første forårsblomster begynder at spire frem. Og samtidig stiger udbuddet af boliger.
”Højsæsonen på boligmarkedet er foråret. Det er her, vi ser flest handler. Boligudbuddet stiger og det samme gør priserne. Så vil man sælge sin bolig, så er det sund fornuft at vente til foråret, hvor antallet af købere er størst og priserne er højest. For selvom boligpriserne er høje nu, så kan man godt forvente, at der kommer yderligere en prisstigning i højsæsonen,” forklarer Mikkel Høegh.
For høj salgspris kan koste mange penge
Hvis man af den ene eller anden grund ønsker at sælge, før det bliver forår, så har Mikkel Høegh den klare anbefaling, at man sætter prisen realistisk. Måske endda lidt i underkanten for at sikre et salg.
”Sætter man en for aggressiv høj pris, så kan man risikere at ramme forbi markedet. Det betyder, at boligen får en lang liggetid – og at man i sidste ende må give et større prisafslag. Går det helt skævt, så kan man ende i en spiral, hvor man løbende må nedsætte prisen for at trække interesserede købere til ejendommen – og så kan det ende med et salg, som ligger flere hundrede tusinde kroner under det, man med rette kunne have forventet ,” advarer Mikkel Høegh.
På den baggrund anbefaler Mikkel Høegh, at man går forsigtigt til værks og hellere sætter en lidt for lav pris. Det vil trække flere interesserede købere til, og ofte vil man derfor få mulighed for at sætte boligen i en budrunde, hvor prisen igen kan trækkes opad.
”Det er min erfaring, at man som sælger nok skal ende med at få den rigtige pris hjem, selvom man starter med en lidt forsigtig tilgang,” siger Mikkel Høegh.