Bliv en bedre investor
Selvom du allerede er i gang med at investere, kan du måske blive endnu klogere på investering og på, hvordan din egen tilgang skal være. Hvordan reagerer du fx når markederne falder? Læs vores gode råd og få inspiration til din videre udvikling som investor.
Tre strategier, der passer til forskellige typer investorer
Fire gode råd om investering
Hvor ofte skal jeg tjekke min portefølje?
Det kan være fristende at tjekke porteføljen flere gange dagligt – måske endda hver time. Men denne adfærd kan skade din langsigtede succes, fordi hyppige tjek let fører til impulsive beslutninger: Du bliver fristet til at reagere på kortsigtede markedsudsving, hvor du enten sælger i panik ved fald eller køber mere, når markedet stiger – og dermed afviger fra din oprindelige plan.
Overvej kun at tjekke en gang imellem
Er du selv i risikozonen, hvor du kan se dig selv træffe spontane, følelsesstyrede beslutninger? Så kan det være bedst kun at tjekke din portefølje med ugers eller måske flere måneders mellemrum. Det giver dig ro til at holde fast i din langsigtede strategi, uden at blive påvirket af daglige udsving.
Selvom hyppig overvågning kan give en følelse af kontrol, er følelsesstyrede beslutninger faktisk en af de største faldgruber for nye investorer. For netop følelser som frygt og grådighed kan være investors værste fjende.
Sådan undgår du frygt og grådighed – en investors værste fjende
Frygten for tab og grådighed er to af en investors største fjender. Disse følelser kan føre til irrationelle beslutninger, der skader dine investeringer på lang sigt. Her er, hvordan du kan spotte og håndtere dem.
Sådan håndterer du frygt
Frygt viser sig ofte, når markedet falder, og værdien af din portefølje derfor også falder. Du kan få lyst til at sælge ud for at undgå yderligere tab. Hvis du føler uro eller stress ved at se røde tal, er det et tegn på, at frygten styrer dine beslutninger.
Strategi for at håndtere frygt: Husk, at markedsnedture er en normal del af investeringscyklussen. I stedet for at sælge i panik, så hav tillid til din langsigtede plan. Buy-and-hold-strategien, hvor du holder fast i dine investeringer trods kortsigtede udsving, kan være en effektiv måde at holde frygten på afstand. Fokuser på din tidsramme og dit langsigtede mål – ofte vil markederne rette sig over tid.
Sådan håndterer du grådighed
Grådighed kan dukke op, når markederne stiger, og dine investeringer vokser. Du kan føle dig fristet til at købe mere eller tage større risiko for at maksimere dine gevinster. Hvis du føler dig utålmodig eller overmodig, er det sandsynligvis grådigheden, der påvirker dine beslutninger.
Strategi for at håndtere grådighed: Mind dig selv om, at hurtige gevinster kan føre til uforholdsmæssigt store tab. Hold dig til din oprindelige plan og undgå at jagte kortsigtede gevinster. Automatisering af dine investeringer, hvor du investerer et fast beløb hver måned, kan hjælpe med at undgå følelsesdrevene beslutninger og sikre, at du holder en stabil kurs.
Hvor ofte skal man holde sig opdateret på de finansielle markeder?
Hvis du lader banken investere for dig, behøver du faktisk ikke slet at holde dig opdateret om udviklingen på de finansielle markeder. Det har du folk til, nemlig vores eksperter. Så kan du med god samvittighed bruge din energi på noget andet.
Hvis du investerer selv
Det kan være fristende at tjekke markedet hele tiden, især når medierne er fyldt med dramatiske overskrifter om op- eller nedture. Men det er sjældent nødvendigt at reagere på daglige markedsbevægelser, hvis du har en langsigtet strategi.
En ugentlig eller månedlig opdatering på de overordnede markedsforhold kan være nok for de fleste investorer. På den måde er du stadig velinformeret, men du undgår at blive fanget i følelsesladede reaktioner på kortsigtede udsving.
Når du læser eller hører om markedsfald, er det naturligt at føle en trang til at gøre noget. Men her er det vigtigt at minde sig selv om, at markedsudsving er normalt: Aktiemarkedet svinger altid, og selvom det kan være ubehageligt at se sin portefølje falde i værdi, betyder det ikke nødvendigvis, at du bør sælge. Historien har vist, at markedet over tid typisk retter sig, og langsigtede investorer, der holder fast, har større sandsynlighed for at få succes. Om vigtigheden af at tænke langsigtet
Hvad gør du, hvis dine investeringsmål ændrer sig?
Dine investeringsmål kan ændre sig over tid, og det er vigtigt at justere din portefølje i takt med, at din situation udvikler sig. Måske har du fået nye udgifter på budgettet. Måske nærmer du dig pensionen. Eller måske har du brug for pengene tidligere end forventet.
Hvis dine mål ændrer sig, bør du starte med at revurdere din tidshorisont og risikovillighed. Sørg for, at dine investeringer altid afspejler dine nuværende behov, så du holder kursen mod dine mål, uanset hvordan din situation udvikler sig.
Det kan også være en god idé at , hvis du er usikker på, hvordan du bedst tilpasser dine investeringer til dine mål og din risikovillighed.
Tænk langsigtet, når du investerer
Aktiemarkedet går op og ned, og når verden rammes af store kriser, vil udsvingene på markedet være tilsvarende store.
Så er det, at du skal have evnen til at tænke langsigtet, zoome ud, og kigge på det store billede. Historisk har markedet nemlig altid rejst sig over tid.
Spørgsmål og svar
Investeringsinfo: Se aftaler og betingelser vedrørende investering i Jyske Bank
Beskatning af gevinst og tab ved investering
Denne præsentation er ikke et salgstilbud, en opfordring til køb eller personlig investeringsrådgivning, men alene en del af bankens generelle markedsføring på investeringsområdet.