Frihed i din bolig – hvad skal den bruges til?

Webinaret blev afholdt onsdag den 24. marts 2022

Det er en god fornemmelse at have friværdi i sin bolig. Men er det en fordel at få boliggælden helt ud af verden, før man går på pension? Hvad er i grunden en god boligøkonomi? Og hvordan kan man sikre sig en finansiering, der også giver plads til at nyde livet?

Det er blot nogle af de emner boligøkonom Mikkel Høegh fortæller om på webinaret ’Frihed i din bolig’ i en samtale med journalist Thomas Ross, Jyske Bank TV.

Spørgsmål og svar fra webinaret

Find svar på en række udvalgte spørgsmål fra webinaret herunder. 

 • Efter man er fyldt 67 år, hvor meget - og hvordan kan man så optage lån i sin friværdi?
  Der er kommet en fortælling om, at man ikke kan låne, når man bliver ældre. Det er simpelthen en skrøne – det passer ikke. Der er masser af ældre, som kan låne. Grunden til misforståelsen er, at når man som bank møder en kunde, skal man tænke over, om folk kan nå at betale deres lån tilbage. Hvis man ikke belåner sin ejendom mere end 60 procent, så er der ingen udfordringer, heller ikke selvom man er kommet op i årene.
 • Hvis man ønsker at benytte sig af sin friværdi i huset – skal det så være til ting som et køkken? Eller kan det også være til rejse eller efterskoleophold?
  Man har en ejendom man stiller til sikkerhed for lånet, så hvis ejendommen bliver vurderet og godkendt, og man har en økonomi der gør, at man kan betale pengene tilbage, så er der ikke nogen, som spørger, hvad man bruger pengene til.
 • Kan det betale sig at tage et lån i huset og købe aktier for pengene?
  Det er som udgangspunkt ikke en god idé, for når man køber aktier for lånte penge, er det en gearet investering. Hvis det går godt, er det selvfølgelig fantastisk, men hvis det går skidt, så gør det ekstra ondt, for man har ikke kun tabt pengene, man har også en kæmpe gæld. Der er ikke nogen, der spørger, hvad man bruger pengene til, så ingen kan forhindre det, men jeg vil ikke anbefale det.

 • Er der fordelagtige løsninger, hvor man låner i sin friværdi via realkreditlån, hvis man vil købe sommerhus eller forældrekøb?

  Man kan belåne sin ejerbolig med op til 80 procent af boligens værdi. Det kan være attraktivt at gøre, for man kan ikke belåne et sommerhus helt så højt. Man kan også bruge pengene på at købe en lejlighed, det er i princippet det samme.

 • Hvordan definerer I en robust økonomi?
  Det handler om at få lagt et budget og kigge på, hvad man har af midler og bruger dem på. Det er individuelt hvad man kan leve for, så der bør man have en dialog med rådgiveren. Hvis man tager et lån med 30 års afdragsfrihed, bliver der stillet hårdere krav end hvis man afdrager på det, som følge af, at der skal være noget at stå imod med, når banken også tage en ekstra risiko.

 • Hvad er renten pt. på et lån?
  Hvis det er med fast rente, så er den bagvedliggende obligation pt. 3 procent, men det ligger lige på et knivsæg, at renten på 3,5 procent vil komme i spil.

 • Hvilken vej vil priser på sommerhuse gå inden for 3-5 år?
  Sommerhusmarkedet fik sig en ordentlig tur opad, efter at have ligget fladt i mange år. Specielt under corona tog det fart, fordi folk gerne ville blive hjemme og holde ferie. Sommerhuspriserne er stadig stigende, men liggetiden begynder at tikke opad, og der er færre handler. Vi ved, at sommerhuse notorisk er et luksusgode, og vi er nu i en situation, hvor stigende renter og energipriser gør ondt. Der er masser at bruge sine penge på. Så jeg vil ikke blive overrasket, hvis sommerhusmarkedet begynder at sætte sig. Dvs. vi nu får en tur, hvor priserne nok falder lidt ovenpå de kraftige stigninger, vi har set over de seneste år.

 • Kan det svare sig at betale hele huset for egne penge uden at låne?
  Som en grov tommelfingerregel skal man have lidt i frie midler, en formue i mursten og penge placeret i en pensionsordning. Man skal have lidt af det hele, så er man godt garderet. Det kan være svært at vurdere, hvordan man bedst bruger sine penge, så jeg synes, man skal booke et møde og få lagt en plan. Det kan være en god måde ikke at sidde for stramt i det ved at låne nogle af pengene. Det kan give en større fleksibilitet også til uforudsete udgifter. Frem for hvis man er helt gældfri men ikke har likviditet kan det være dyrt at låne.

 • Kommer bidragssatsen til at falde nu når renten stiger?

  Nej det tror jeg ikke, man skal regne med. De renter, der er på realkreditlån, er faktisk markedsrenten. Så rentebetalingerne tilfalder ikke os. Vi opkræver dem, men de tilfalder dem, som har opkøbt de bagvedliggende obligationer, så vi er bare mellemmanden. Vi tjener på bidraget, når vi låner penge ud. Størrelsen afhænger af mange ting. Hvor meget man har belånt ejendommen, men også de krav der er ti os. Vi skal administrere lånet, lave papirarbejdet men også holde noget kapital for at kunne låne penge ud og stille sikkerhed bag obligationerne. Så man skal nok ikke have store forventninger til, at de er på vej ned. Jeg tror heller ikke de stiger på den korte bane.

Mangler du svar på et spørgsmål eller vil du vide mere om Jyske Frihed? Kontakt din rådgiver