Boligwebinar om stigende renter og priser: Hvad kan du gøre?

Webinaret blev afholdt 6. oktober 2022.

Alle bliver ramt af stigende priser og renter – og som boligejer sidder du måske med en ekstra usikkerhed. Se Jyske Banks webinar om privat- og boligøkonomien, og få cheføkonom Niels Rønholts og boligøkonoms Mikkel Høeghs bud på, hvordan du kan fokusere på muligheder og løsninger.

Stigende priser på el. Stigende priser på varme. Stigende priser på fødevarer. Stigende renter.
Det er hårde tider for danskernes privatøkonomi. Men hvor slemt står det til?

Det giver Jyske Banks cheføkonom Niels Rønholt og boligøkonom Mikkel Høegh en vurdering af i dette webinar om den aktuelle økonomiske udvikling.

”Du kan sidde med en årlig ekstraregning på 100.000 kr., eller du kan sidde med en ekstraregning på 10.000 kr. Den helt overordnede anbefaling herfra er at få et overblik,” siger Niels Rønholt.

Ikke den værste krise
Cheføkonomen understreger, at selv om skyerne lige nu ser mørke ud, så tyder prognoserne på, at krisen ikke er på niveau med eksempelvis oliekrisen i 70’erne og finanskrisen sidst i 00’erne.

”I min bog er vi i noget, der er mildere end det. Er det her den værste situation i 40 år rent økonomisk set? Nej, det er det ikke, og det tror jeg heller ikke, det bliver. Vi har haft kartoffelkur, vi har haft finanskrise. Jeg tror ikke, det bliver så slemt.”

”Beskæftigelsen er tårnhøj, ledigheden er lav. Vi er egentlig på et toppunkt i økonomien, men det er også derfor, det næsten kun kan gå nedad herfra. Men det går nedad fra et rigtig godt sted. Det er vigtigt at huske på,” siger Rønholt.

Skal man lægge lån om?
Mange deltagere på webinaret spørger, om det er en god idé at lægge et fastforrentet lån om. Når renten stiger, falder kursen på obligationerne bag, og det betyder, at man kan lægge sit lån om og skære en stor del af gælden, til gengæld for en højere rente.

”Det med at konvertere op i rente er en totrinsraket. Man konverterer op og får en lavere gæld, men så skal man også gerne kunne konvertere ned igen senere, så renten bliver lav igen. Så vi skal have et rentefald igen, for at man er helt hjemme. Vi tror, at vi har set det værste af rentestigninger, så måske er nu det rigtige tidspunkt. Men det er meget svært præcist at time det,” siger boligøkonom Mikkel Høegh.

Tag en snak med banken, hvis det kniber
Ikke desto mindre kan den enkelte borger og familie blive hårdt ramt. Og det er vigtigt at tage sine forholdsregler og søge hjælp.

”Hvis man kan se, at det begynder at knibe, så ræk ud. Tag i din bank, få en snak med din rådgiver, og få kigget på, hvad der kan skrues på. Det kan være, at der er nogle løsninger, man ikke lige selv har tænkt på. Det kan være, at der er én, der kan hjælpe med at prioritere op og ned, hvis man skal prioriteres lidt anderledes. Jo før man rækker ud, jo større er sandsynligheden for, at man kan finde en løsning,” lyder rådet fra boligøkonom Mikkel Høgh.