Velgørenhed med lycra og fradrag
’Hver dag er fars dag. Undtagen mors dag og mors fødselsdag’, sådan siger min far altid, når jeg kommer med en farsdagsgave. Jeg har købt lidt af hvert til min far gennem årene. Lige fra regnvandstønde, ting til bilen og god vin. Det som han bliver allermest glad for, er dog det ugentlige besøg – og lakrids.
Måske du har købt en ny cykeltrøje til din far i Fars dags gave – cykling er jo et stort hit. Det ses på cykelstierne og på landevejene, hvor grupper af voksne mænd i lycra fylder godt i landskabet. Her forenes fællesskab med motion, som kan skabe mulighed for at leve længere end statistikken ellers lover.
Mange kombinerer også glæden ved at cykle med glæden ved at hjælpe andre mennesker. Her tænker jeg på dem, der cykler for gode formål, f.eks. Hjerterytterne, Team Rynkeby og Cykelnerven, som alle kører for at samle penge ind til velgørenhed.
Her kan vi, der ikke trækker i cykeltøjet, så gå ind og støtte med et pengebeløb opnå et fradrag for indbetalingen.
Generelle fradrag for velgørenhed
Giver du et beløb til et velgørende formål, så kan du opnå et skattefradrag. Du kan få fradrag for gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer og foreninger med videre. Det er dog en forudsætning, at modtager er godkendt af Skattestyrelsen. Du kan højst få fradrag for 18.300 kr. i 2024.
Når du giver bidrag til velgørenhed, så vil modtager indberette det til SKAT, så du automatisk får fradraget med på din årsopgørelse. Du bør dog altid selv tjekke, om det er kommet med.
På skat.dk kan du finde en liste over de godkendte foreninger.
Når du tænker velgørenhed ind i dit testamente
Med et testamente kan du bestemme, hvem der arver dig. Og her er velgørenhed også en mulighed.
Har du ægtefælle og/eller børn, så kan du bestemme over tre fjerdele af den arv du efterlader. Det kaldes friarv. Har du ingen ægtefælle eller børn, så udgør hele arven efter dig friarv, som du kan fordele via et testamente.
Er modtageren af din arv en velgørende organisation, som er godkendt af Skattestyrelsen, så er de fritaget for at betale bo- og gaveafgift.
Mange benytter sig af muligheden for at sende den sidste hilsen til en velgørende organisation mod at den betaler boets samlede boafgift. Det er en rigtig god løsning, hvis arvinger er andre end ægtefælle og/eller livsarvinger (børn, børnebørn, oldebørn). Det er fordi, en ægtefælle er fritaget fra at betale boafgift, og livsarvinger betaler kun 15 pct. i boafgift.
Lad en velgørende organisation betale boafgiften
Andre arvinger betaler derimod en tillægsafgift på 25 pct. udover de 15 pct., så den samlede bo- og gaveafgift udgør 36,25 pct. De ville derfor kun få udbetalt 63,75 pct. af arven.
Indsætter du en velgørende organisation til at modtage en del af arven, mod at de betaler boets samlede afgift, så vil de øvrige arvinger ikke få mindre i arv – de kan derimod stå med et større beløb. Og samtidig får den velgørende organisation altså et beløb til foreningens arbejde.
Når du har fået lavet testamente, så skal du huske, at du bør genbesøge testamentet, når der sker ændringer i dit liv eller efter en årrække ca. hver 5-10 år.