Mine feriepenge skal bruges grønt

Koldt vand i bruseren er en af de ærgrelser, du kan energirenovere væk – med feriepenge og tilskud. Måske som startskud til en større grøn renovering, der virkelig kan mærkes?
Af Mikkel Høegh, Boligøkonom
15. oktober 2020 kl. 12.00

Smeden i den blå kedeldragt lagde papegøjetangen på gulvet, vendte sig om og nikkede anerkendende - så sagde han med sin dybe røst: ”Nu er der ikke flere reservedele i dit gasfyr, der kan skiftes. Det er så godt som nyt, kun den gamle skal er tilbage. Så nu kan det køre i mange år.”

Jeg kunne ikke rigtigt mærke glæden. Det eneste, der kan glæde mig, er, at jeg har en fast serviceaftale på det fyr. En dyr aftale, som mange gange har været til overvejelse. Det store spørgsmål er, om det skal blive ved med at gå sådan? Når jeg nu har en serviceaftale, mærker jeg jo ikke sådan på pengepungen, at mit fyr i ny og næ står af. Faktisk er jeg forbavset over, at det så ofte kan gå i stykker. Men hvad ved jeg…?

Feriepenge til det varme vand

Det. som er mest surt. sker, når jeg kommer hjem fra en morgenløbetur før solens frembrud. Når jeg har fået luften igen, og det våde tøj er flået af – og jeg gerne vil have et varmt bad. Når mine stivfrosne, røde fingre så endelig får drejet hanen om, og det vælter ud med iskoldt vand. Ja, så skal der virkelig et lyst sind til for at se positivt på tilværelsen og huske på, at det jo netop er iskoldt vand, fiskerne dypper hænderne i for at holde varmen!

GåseøjneFeriepengene er i hvert fald en god start

Så, det skal der laves om på – og lejligheden byder sig nu, da feriepengene netop er tikket ind på min konto. Det er i hvert fald en god start.

Helt nye tilskudsmuligheder

Jeg bor i et ældre hus fra 1960, så det er ret svært at budgettere, når noget skal fikses. Det ender altid med at blive dyrere end forventet. Denne gang er jeg dog optimistisk. Oven i feriepengene er det nemlig også muligt at få tilskud på op til 30 pct. af mine udgifter. Den netop indgåede klimaaftale giver mulighed for at søge tilskud både til afkoblingen af mit gamle fyr og til at få en ny løsning. Det kan enten være en varmepumpe eller fjernvarme.

GåseøjneAlle der bor i helårsbolig kan søge tilskud til energiforbedringer

Ordningen hedder ”Tilskud til energiforbedringer”, og det eneste, tilskuddene kræver, er, at jeg bekoster et energimærke, så jeg kan dokumentere en grøn udvikling. Generelt er der mulighed for at få tilskud til en bedre klimaskærm, til konvertering af varmekilder og til bedre drift. Alle, der bor i helårsbolig, kan søge tilskud til energiforbedringer, dvs. ejerboliger, kollegier, andelsboliger med videre – men ikke sommerhuse.

Læs mere om Tilskud til energiforbedringer på sparenergi.dk

Mest muligt klima for pengene

Fjernvarme er jeg personligt tilhænger af, da der så ikke er noget løbende vedligeholdelse, jeg skal tage mig af. Men det får jeg næppe. Kommunen, jeg bor i, har lige givet os beboere på vores vej en lille gave, nemlig selve vejen. Det sker som led i en større budgetøvelse, så vi nu står for snerydning, vedligeholdelse med videre. Så for at få fjernvarme, skal jeg skaffe et flertal i vores nyetablerede vejlaug for at få hele vejen gravet op. Så det bliver nok en varmepumpe. Det er sikkert også godt nok, og forhåbentlig holder den bedre end mit fyr. Om ikke andet er den i hvert fald mere klimavenlig.

GåseøjneJeg vil søge råd hos en energikonsulent

Hvordan jeg skal gribe selve projektet an, har jeg ikke meget forstand på. Jeg tænker, at jeg vil søge råd hos en energikonsulent. På den måde kan jeg dels få råd og vejledning om, hvad der kan gøres og virke, og dels få hjælp til at prioritere mine ressourcer, så jeg får mest muligt klima for mine penge. I den forbindelse kan det muligvis også svare sig at tænke større end bare fyret. Det handler nemlig om at bygge om, så det kan mærkes – så det kan da godt være, at den gamle varmtvandsbeholder også skal med i denne omgang.

Vil du vide mere om energirenovering som en grøn investering? Se eller gense vores webinar

Tænk stort og vælg det rigtige lån

Står man og skal låne til renovering, giver det rigtig god mening at samle flere ting sammen og tage et lidt større lån. Det reducerer låneomkostningerne. Samler man nok sammen, og har man en god friværdi, så kan det muligvis betale sig at hjemtage et realkreditlån. I min optik er et 10-årigt lån med minus 0,5 pct. i rente, det perfekte klimalån til lidt større forbedringer.

Skal du energirenovere din bolig? Bliv klogere på dine lånemuligheder

For at et realkreditlån kan betale sig, skal man som tommelfingerregel låne fra 150.000 kr. og opefter – skal du bruge et mindre beløb, har vi et grønt banklån, der er designet til det. På den anden side har renterne bevæget sig meget på det seneste, så hvis du har et realkreditlån i forvejen, kan du også overveje at omlægge det eksisterende lån og hjemtage et mindre provenu.

GåseøjneEt hus, der er klimarenoveret, er mere værd...

Virker det hele lidt uoverskueligt? Ja, den fornemmelse kan jeg godt selv have. Så vil jeg sige, at det skal være skidt, før det kan blive godt igen. Vi begynder at have data, der viser, at et hus, der er klimarenoveret, er mere værd end et hus, der ikke er. Klimarenoveringer giver altså ikke kun lavere energiregninger, men faktisk giver det også anledning til formuebeskyttelse af den formue, du har placeret i mursten. Det kan man da godt varme sig lidt ved en kold efterårsmorgen.

Læs mere om ombygning og energirenovering


Smartphone på Jyskebank app'en


Brug for en snak om energioptimering?

Bliv kontaktet

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0