Fem gode råd til unge, der vil købe egen bolig

Det er altid svært at være ny på boligmarkedet. Så hvordan skal unge førstegangskøbere forholde sig i en tid, hvor boligpriserne er faldet, men hvor vi samtidig har høj inflation og økonomisk usikkerhed. Det spørgsmål stillede vi til boligøkonom Mikkel Høegh.
Af Peter Lindbjerg, journalist
01. februar 2023 kl. 11.00

De voldsomt stigende boligpriser i 2020 og 2021 stoppede brat op i 2022. Antallet af solgte villaer, rækkehuse og lejligheder faldt voldsomt, og priserne begyndte at falde. Det fik flere boligeksperter til at tale om et magtskifte fra sælger til køber.

Det kan jo umiddelbart lyde godt for unge førstegangskøbere, at det er dem, der har magten. Men ifølge boligøkonom Mikkel Høegh, Jyske Bank, vil 2023 fortsætte i samme spor med få handler på trods af forventningen om fortsat faldende priser. Det skyldes de høje renter, de stigende faste udgifter, udsigten til tilbagegang for dansk økonomi (recession) – og en stor økonomisk usikkerhed hos den enkelte dansker.

Vi har derfor spurgt Mikkel Høegh, om der er nogle særlige fokuspunkter, hvis man er ung og ny på boligmarkedet. Hvad skal man være særligt opmærksom på helt generelt og i den nuværende situation? Resultatet er fem gode råd, som kommer herunder – og som også kan være til god inspiration for andre end unge førstegangskøbere.

1) Tænk langsigtet
Som markedet er i dag, vil mange førstegangskøbere nok holde sig tilbage på grund af usikkerhed. Det gælder imidlertid om at ’komme med på vognen’, hvis du gerne vil ind på boligmarkedet – og her kan du se de faldende boligpriser som en mulighed. Boligpriserne er allerede faldet meget – og måske vil de falde yderligere – men kommer den helt rigtige bolig til salg, så kan det være en fordel at slå til. Det bedste købstidspunkt er vanskeligt at time, men lige nu kan man ofte forhandle prisafslag up front.

Husk også på, at jo bedre en bolig passer til dit behov, desto større er chancen for, at du kommer til at bo der i mange år. Og et dejligt hjem er mere værd end at vente på, at priserne måske falder med yderligere nogle procent. Boligmarkedet har det i øvrigt med at rette sig forholdsvist hurtigt igen – og al erfaring viser, at efter en årrække vil du som hovedregel kunne sælge boligen uden tab. Så, tænk langsigtet.

2) Tænk bolig efter behov
Glem alt om timing og en mulig gevinst – og køb bolig efter dit behov. Kan du se dig selv (og familien) i boligen i flere år – og forestille dig, at en anden familie senere vil overtage – så skal du nok komme derfra med skindet på næsen. Alt for mange tænker på en fremtidig gevinst, når de køber bolig. Og typisk vil der da også opstå en gevinst over tid, da boliger følger den generelle velstandsfremgang. Men gevinsten må ikke være drivkraften. Timingen er svær – ingen ved hvornår prisen er i bund eller i top for den sags skyld, derfor er det mere held end forstand at time efter gevinst. Så mit råd er til enhver tid, køb efter behov.

3) Gå på kompromis med drømmeboligen
Mange har en forestilling om deres drømmebolig. Men ikke mindst som førstegangskøber skal man være klar til at indgå kompromisser, fx når det gælder beliggenhed og størrelse. Her gælder det jo også om, at komme med på vognen. Så accepter, at boligkøb handler om at gå på kompromis – det er kun en vis Joakim von And, der ikke behøver at tænke på økonomien. Overvej derfor, hvad der betyder mest for dig – lav en liste og en prioritering. Vær i øvrigt opmærksom på, at når der er optur, så stiger boliger med den dårligste beliggenhed ofte mest i pris - men bagsiden af medaljen er så, at de boliger også er vanskeligere at sælge, når der er nedtur.

4) At være boligejer fører arbejde med sig
Før du bliver boligejer, skal du være opmærksom på, at det medfører praktiske konsekvenser, men også muligheder og rettigheder. Der følger med andre ord nogle ting med det at være boligejer, som man ikke har, hvis man bor til leje. Når der skal skiftes et rør, males et vindue med videre, så skal man selv have penge til udgifterne. Hvis du vælger at købe et hus, så skal der også være tid og overskud til at gå i haven – for selv om vilde haver er blevet moderne, så øger en jungle ikke ligefrem værdien af boligen. Og manglende vedligeholdelse fremmer heller ikke ligefrem naboskabet. Kigger du på en lejlighed, så læs lige referatet fra den seneste generalforsamling i ejerforeningen. Er der planlagt kostbare renoveringer? Forventes det, at du deltager i fælles arbejdsdage? Går trappevasken på skift, eller er der andre økonomiske eller praktiske ting, som følger med i købet?

5) Vær kritisk omkring dit lån
I din planlægning bør du tage udgangspunkt i et lån med fast rente og afdrag. Og stil endelig rådgiveren alle de ’frække’ spørgsmål, fx om det kan betale sig, at du indfrier en eventuel anden gæld. Eller hvad det vil betyde for dit budget at lave klimarenovering med det samme? Og vil den løbende energibesparelse, så give dig et større rådighedsbeløb over tid? Bare spørg løs. Din bankrådgiver vil gerne sælge dig et lån, så det er naturligvis helt ok at spørge ind til omkostningerne. Men husk, rådgiveren er også din ven, som har en sammenfaldende interesse med dig, nemlig at du i mange år frem kan betale tilbage på dit lån efter aftalen.

Af Peter Lindbjerg
01. februar 2023 kl. 11.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0