Boligøkonomen om opkonvertering

Renterne er som bekendt steget meget i løbet af i år. Det giver mulighed for at lave såkaldt opkonvertering af boliglån, hvor man populært sagt skærer af gælden – til gengæld for en højere rente og måske mere risiko.
Af Jyske Bank
07. november 2022 kl. 12.00

Boligøkonom Mikkel Høegh guider gennem denne særlige konverterings-disciplin:

Hvad er opkonvertering, og hvorfor opstår muligheden?

”Med en opkonvertering udnytter man, at renten stiger. Når renten stiger, så falder værdien af obligationerne bag boliglån med lav rente, fordi de er mindre attraktive. Derfor opstår muligheden for at købe sin egen gæld tilbage til et lavere beløb end det, man egentlig skylder. Til gengæld skal man så have et nyt lån med højere rente,” forklarer Mikkel Høegh.

Hvem er opkonvertering relevant for?

”Hvis man har et fastforrentet lån med en rente mellem 0,5% og 3,5%, så er det værd at overveje muligheden. Netop nu kan nogle skære 20-25% af deres boliggæld ved at konvertere, og det kan svare til 10 års afdrag,” siger Mikkel Høegh.

”I øjeblikket er opkonvertering ekstra interessant, hvis ens bolig er steget i værdi i de senere år. For så kan en konvertering betyde, at man skærer restgælden ned under 60% af boligens værdi, og så bliver lånet typisk billigere,” tilføjer han.

Hvad er faldgruberne?

”Man skal tro på, at renten falder igen, så man senere kan konvertere ned og ende i en god situation med både lav gæld og lav rente. Hvis renten ikke falder, skal man kunne leve med sit nye lån med højere rente. Så man skal have øje for, hvilken total tilbagebetaling man ender på,” siger Mikkel Høegh.

Hvad skal man opkonvertere til?

”Man kan opkonvertere til et andet fast forrentet lån. Men hvis man tror på, at renten falder, så giver det mening at lave det, vi kalder en skrå konvertering, hvor man vælger variabel rente. For så får man hurtigst mulig glæde af et rentefald. Men det kræver, at man har en stærk økonomi, og at man ikke ligger søvnløs over, at huslejen svinger. Skrå konvertering er en risikoforøgende konvertering,” forklarer boligøkonomen.

Kommer renten til at falde igen?

”Vores vurdering er, at de faste boligrenter har toppet, fordi inflationen falder tilbage, og at vi nu kigger ind i en recessionsdagsorden, hvor de lange renter vil falde lidt tilbage i løbet af 2023. Men jeg vil gerne understrege, at usikkerheden er enorm,” siger Mikkel Høegh.

Husk, at du kan se dine muligheder i mobilbanken under Bolig i menuen, og bruge appen Bedste Lån til at se beregninger og overvåge mulighederne. 

Læs mere om, hvordan du kan optimere dit boliglån

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0