Boligejer: Vær opmærksom på ny automatisk skattegæld
Som de fleste nok efterhånden ved, har vi fået nyt boligskattesystem fra årsskiftet. Men hvad de fleste ikke ved er, at med det nye system er stort set alle boligejere per automatik tilmeldt en ordning, som betyder, at man år efter år oparbejder en gæld til det offentlige.
Indefrysning = lån fra staten
Det handler om grundskyld. Altså den skat, man betaler for at eje den grund, boligen ligger på.
Hvis grundskylden stiger, fx fordi boligpriserne stiger i det område, du bor i, så er systemet indrettet, så du slipper for at betale mere i skat nu og her. I stedet ’indefryser’ man stigningen hvilket i praksis vil sige, at staten låner dig det beløb, grundskylden stiger med.
”Det betyder, at stort set alle boligejere over tid vil få et lån hos staten, for alle grunde bliver jo mere værd over årene, alene på grund af almindelig inflation,” forklarer boligøkonom Mikkel Høegh.
Baggrunden for indefrysningsordningen er, at man fra politisk hold har et princip om, at danskerne ikke skal betale mere i skat med det nye skattesystem. Indefrysningslånet kan løbe indtil boligen sælges.
Nu kommer der renter på
Alle boligejere blev i 2018 automatisk tilmeldt indefrysningsordningen. Ordningen lå dengang i kommunerne, og lånet var rentefrit.
Men fra 2024 er lånet flyttet til skatteforvaltningen, og i samme forbindelse kommer der renter på indefrysninger fra 2024 og frem.
”Det er ikke en lav rente. Så hvis man har råd, vil jeg da opfordre til, at man træder ud af ordningen og blot betaler sin skat løbende,” siger Mikkel Høegh.
Det indefrosne beløb fra 2018 til nu er fortsat rentefrit.
Sådan vælger du lånet fra
Selvom alle boligejere automatisk blev tilmeldt ordningen i 2018, så er den frivillig, og det er forholdsvist nemt at melde den fra.
Du melder dig fra ved at logge på skat.dk og klikke ind på din forskudsopgørelse. Under ’Eksisterende ejendomme og grunde’ kan du vælge indefrysningslån fra.
”Vær dog opmærksom på, at hvis du fra melder dig ud af ordningen skal du samtidig betale den grundskyldsstigning, du har indefrosset siden 2018. Så du skal have penge op af lommen nu og her,” forklarer Mikkel Høegh.
Læs mere på Vurderingsstyrelsens hjemmeside
Spørgsmål og svar om grundskyld
Vi har fået boligøkonom Mikkel Høegh til at svare på ofte stillede spørgsmål om grundskyld.