Bliv 10 pct. skarpere

Bolig og pension hænger ofte sammen. Få tre gode råd om bolig og pension fra Mikkel Høegh.
Af Mikkel Høegh, Boligøkonom
31. januar 2019 kl. 12.00

Kære læser. Godt nytår.

Mikkel Høegh

Jeg ved ikke, hvordan du har det med Nytårsforsæt. Jeg har det selv lidt anstrengt med det. 

Jeg synes ikke, jeg behøver en bestemt skæringsdato for at lave ændringer i mit liv.

Alligevel har jeg besluttet mig for, at jeg i år vil have som fortsæt at være 10 pct. skarpere i alt, hvad jeg gør. Indrømmet, jeg går efter de laveste frugter først. Så i stedet for lige at få smidt det kilo, jeg tog på i december, går jeg i første omgang efter noget andet: Et tjek på min pension.

Når jeg besøger venner og bekendte er der næsten altid én, der skal spørge til noget med bolig og lån. I takt med, at mit og andres hår bliver mere gråsprængt og evt. har flyttet sig længere tilbage, er pension blevet et hot emne. Og det forholder sig heldigvis sådan, at emnet bolig og pension hænger rigtigt godt sammen.

Gammelt råd er ikke længere god latin

Her kommer tre generelle råd:

Huspriserne kan falde, finanskriser kan opstå, nye skatteregler kan vedtages og områdets beliggenhed kan forringes af nyopståede byggerier, byudvidelser, industrigrunde osv. Det kan alt sammen være skyld i, at man ikke kan sælge boligen, og få den pris man skal have for at komme videre med en gevinst. Man kan også komme i den situation, at spillereglerne har ændret sig, så man ikke kan låne så meget i huset som man har planlagt, fordi friværdien er udhulet eller fordi der er kommet ny regulering.

Den bedste måde at sikre sig på, er at have risikoen spredt ud over flest mulige aktiver:

  • Noget skal stå i boligen, andet skal være i aktier, obligationer, pensionsopsparinger mv.

Tip: Det afdragsfrie realkreditlån kan bl.a. hjælpe med at gøre det muligt. Afdragsfrie lån er ofte udskældte, men de er nærmest skabt til at sprede risiko for boligejere, hvis de bliver brugt rigtigt. Det geniale ligger i, at man får mulighed for at stoppe med at nedbringe sin gæld i boligen, evt. i en periode, og i stedet bruge det udskudte afdrag på at indsætte mere på en pensionsordning. På den måde kan man sprede sin formue ud over andre aktiver end mursten. En løsning der i øvrigt er skattebegunstiget.

Hvornår: Når gælden er bragt godt ned, kan man begynde at kigge på det. Hvornår gælden er bragt godt ned er naturligvis individuelt, men i store træskolængder er det til omkring 60 pct. af boligens værdi. Og når man har fejret, at man har rundet det skarpe hjørne på 50 år, kan man roligt spidse øre.

Læs mere om afdragsfrihed

Vær opmærksom på nye, stramme låneregler for ældre

Hvis man går efter den strategi, skal man være opmærksom på, at de gode gamle dage er forbi. Moderne og regulerede låneregler betyder, at det i dag kan være vanskeligt at få pengene ud af murstenene igen, hvis først dåbsattesten er blevet tilpas gul i kanten. For i dag er der skærpede regler for, hvor høj belåning og afdragsfrihed man kan få bevilliget, hvis pensionen nærmer sig og indkomsten ser ud til at falde.

  • Overvejer du en nedsparingsstrategi, skal du derfor tænke nøje over, hvornår du vil ”trække pengene ud”, for Finanstilsynet har indført regler der gør, at bankerne over en bred kam er nødt til at udvise forsigtighed, når pensionen ser ud til at nærme sig. Her spiller det også ind, hvor god omsættelighed der er i din ejendom mv.

Tip: Hvis man gerne vil blive i sin bolig, skal man tale med banken i god tid om fornuftig brug af afdragsfrie lån. Det kræver ofte, at man har nedbragt sin gæld til et vist niveau. Derefter kan man ”spise” af sin formue ved hjælp af det udskudte afdrag og dermed evt. blive boende længere tid i sin bolig.

Beregninger og ikke mindst rådgivning er vigtig her, idet man dog skal være opmærksom på, at når friværdien er spist, skal man påregne at fraflytte ejendommen. En stor kamel at sluge for nogen, for andre er det helt fint.

10 pct. skarpere

Derfor vil jeg anbefale, at man tager snakken med sin rådgiver. Der sidder gode folk derude, der har overblikket.

  • Stil dig på skuldrene af dem og bliv 10 pct. skarpere ud i pension.  

Få styr på din pension - book et pensionsmøde

Ps. Hvis du er én af de mange, der lige nu fylder på løbestierne om morgenen, så skal du vide, at jeg hepper på dig. Du er sej! Bliv ved med den gode vane, men husk på, det forlænger din forventede levetid og dermed også kravet til størrelsen på din pensionsopsparing. I hvert fald hvis du vil opretholde samme levestandard i de ekstra leveår, som du har tjent ind med løbeskoene på.

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0