Årets sidste råd til hjemmets økonomiminister

Inden julefreden sænker sig, kan du med fordel se nærmere på, hvordan du kan minimere din skat og sikre dig det bedst mulige resultat for 2024. Her har du nogle gode råd om optimering af aktiebeholdning, pensionsindbetaling, fradrag og investering, inden året rinder ud.
Af Bettina Brask, Formueøkonom i Jyske Bank
02. december 2024 kl. 08.00

Er du hjemmets økonomiminister? Så har du nok allerede fået styr på forskudsopgørelsen for 2025, og føler dig klar til det nye år. Men måske kan du med fordel lige afslutte året med et kig på, om alle muligheder nu også er udnyttet optimalt.

Her kommer nogle forhold, som jeg vil opfordre dig til at se på.

Status på din aktiebeholdning – måske skal du sælge?

Når du er privat aktionær, bliver dine gevinster og udbytter beskattet som aktieindkomst. Her skal du se bort fra de aktier, som du har på pension eller på en aktiesparekonto.

En aktieindkomst under 61.000 kr. bliver beskattet med 27 pct. (122.000 kr. for ægtefæller). Har du aktieindkomst derudover, bliver den beskattet med 42 pct.

Hvis du gerne vil sikre dig den lavest mulige skatteregning, så bør du gennemgå dine udbytter, solgte aktier og din nuværende portefølje af børsnoterede aktier med videre.

Har du allerede modtaget udbytter og solgt børsnoterede aktier med gevinst, og står til at skulle betale 42 pct. på en del af afkastet, så er der en mulighed for at slippe billigere. Det kræver, at du også har børsnoterede aktier med tab. Hvis du sælger med tab, så kan tabet nemlig modregnes i den positive aktieindkomst.

På den måde kan du reducere skatten på din aktieindkomst.

GåseøjneHar du ikke udnyttet det ekstra pensionsfradrag, kan du med fordel indbetale yderligere på pension og opnå skattefordelene.

Har du børsnoterede aktier med videre, som du ikke længere tror på, så opnår du en altså en fordel ved at sælge dem, når du har en høj aktieindkomst. Og hvis du stadig tror på aktien, så kan du stadig sælge den og realisere tabet – og så købe den igen bagefter. Husk dog, at der skattemæssigt skal gå lidt tid mellem salg og genkøb.

Hvis årets aktieindkomst omvendt er lav, så kan du sælge aktier med gevinst og opnå en lav beskatning af gevinsten op til en samlet aktieindkomst på 61.000 kr.

Pensionsindbetalinger – dem bør du give ekstra opmærksomhed

Indbetaling på pension, som livrente eller ratepension, giver dig fradrag i den personlige indkomst. Dermed sænkes dine skatteudgifter.

Vi får ny mellemskat i 2026, det betyder, at du skal betale en mellemskat på 7,50 pct. af din personlige indkomst i intervallet 640.100 kr. til 776.500 kr. før AM-bidrag (2024-niveau). I dag betaler du 15 pct.

Så har du indkomst i dette niveau, kan du med fordel indbetale på ratepension eller livrente og få en større skattebesparelse i år og til næste år. En unik mulighed.

Hvis du fx indbetaler 1.000 kr. på ratepension i dag, så vil det give dig en skattebesparelse på 520 kr.  Hvis du indbetaler 1.000 kr. i 2026, så vil din skattebesparelse udgøre 460 kr.

Er dit fradrag fuldt udnyttet?

Har du ikke foretaget større indbetaling på pension, så har du formentlig ikke udnyttet det ekstra pensionsfradrag. Du har mulighed for at opnå fradraget, hvis du indbetaler på ratepension og livsvarig livrente. Det fradrag gives ud over det almindelige fradrag i den personlige indkomst.

Du opnår det ekstra pensionsfradrag af de første 80.600 kr., som indsættes på pension inklusive indbetaling til ATP og firmapension.

Har du mindre end 15 år til din folkepensionsalder, så er fradraget på 32 pct. af dit indskud. Det svarer til en skatteværdi på cirka 8,2 pct. i en gennemsnitskommune, da det er et ligningsmæssigt fradrag. Har du mere end 15 år til folkepensionsalderen, så er fradraget på 12 pct.

Har du ikke udnyttet det ekstra pensionsfradrag, kan du med fordel indbetale yderligere på pension og opnå skattefordelene.

Aldersopsparingen giver ikke skattefradrag, men fleksibilitet

Manglende fradragsret udelukker dog ikke muligheden for at indbetale på aldersopsparing, som jeg altid varmt anbefaler. Det skyldes, at aldersopsparingen er den mest fleksible pensionsopsparing du kan få. Du kan få udbetalt beløbet ved opnået pensionsudbetalingsalder som et engangsbeløb eller i mindre bidder.

Du får ikke fradrag for indbetalingen, derfor skal du heller ikke betale skat af udbetalingen. Samtidig opnår du også glæden ved, at ordningen – eller udbetalingerne fra den – ikke påvirker din folkepension.  

Har du mindre end syv år til din folkepension, så kan du indbetale op til 58.900 kr. på ordningen. Der gælder dog særlige regler, hvis du allerede har fået udbetaling fra en fradragsberettiget pensionsordning. Muligheden for at indbetale 9.100 kr. vil du dog altid have, indtil ordningen skal være udbetalt.

Aktiesparekonto - en attraktiv mulighed

Aktiesparekontoen giver dig mulighed for at investere i aktier eller investeringsbeviser på egen hånd. Med en aktiesparekonto er skatten 17 pct. af afkastet årligt og beskatningen sker direkte fra kontoen, derfor er aktiesparekontoen meget attraktiv.

Du kan indskyde op til 135.900 kr., hvilket er indskudsloftet for 2024, hvis du ikke allerede har indbetalt penge på din aktiesparekonto. Hvis du havde en aktiesparekonto pr. 31. december 2023 vil din indskudsmulighed i 2024 være forskellen fra værdien på dette tidspunkt op til de 135.900 kr. 

Din indskudsmulighed til næste år afhænger af, hvad den samlede værdi udgør pr. 31. december 2024. Hvis værdien af din aktiesparekonto er steget i løbet af året, vil værdien ved årets afslutning være højere, og dit mulige indbetalingsloft det følgende år vil være lavere.

Hvis du har oplevet en værdistigning, kan det derfor være en fordel af indbetale på aktiesparekontoen i år, da det giver dig mulighed for at indbetale mere til aktiesparekontoen, end hvis du venter til næste år.

Efter at du har fået set mulighederne igennem og optimeret din skat, så kan du for alvor nyde julens glæder og afslutte året med ro i sindet.

Pension - hvor meget kan du trække fra i skat?

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0