Drømmer du om at bygge din egen bolig?
Drømmer du om en bolig, der er skræddersyet til dig og dine behov? Hvor du har mulighed for at sætte dit præg på alt fra de helt store linjer ned til de små detaljer? Måske vil du opføre dit eget hus eller realisere drømmen med hjælp fra et typehusfirma eller gennem køb af en projektbolig.
Få rådgivning om den rette finansiering til dit byggeprojekt. Vi har byggespecialister, som kan hjælpe dig, uanset hvilket projekt du står over for.
Økonomien i forskellige typer af nybyggeri
Tre gode råd fra boligøkonomen
Læg et budget
Når du drømmer om at bygge dit eget hus, skal du starte med at få overblik over din økonomi. Økonomien og finansieringen sætter nemlig rammerne for dit byggeprojekt. Brug din bankrådgiver til at få overblik over dit budget og dine finansieringsmuligheder samt indblik i eventuelle uforudsete udgifter.
Få eksperter med ombord
Involver de rette fagfolk og eksperter. Ud over din bankrådgiver, bliver du tilknyttet en byggespecialist i banken, som har erfaring med finansiering af byggesager. Du bør dog også alliere dig med andre relevante fagfolk. Når du laver aftaler med forskellige fagfolk, er det altid en god idé at få det på skrift.
Tænk langsigtet
Når du skal i gang med nybyggeri, skal du tænke langsigtet. Det hjælper dig ikke kun til mere økonomisk stabilitet, men sikrer dig også en bolig, som passer til dine behov nu og i fremtiden. Tænk også på boligens langsigtede værdi, så dit byggeprojekt kan blive en god investering for dig.
Byggeriets 7 faser
Find frem til dine behov
Når du skal planlægge dit nybyggeri, bør du starte med at tænke på dine ønsker og behov. Start fx med at tænke på beliggenheden: Hvor vil du gerne bo, og hvor langt vil du have til arbejde, skole eller andre daglige gøremål? Er det vigtigt for dig og din familie at have adgang til naturen eller stisystemer i nærheden?
Tænk også over husets funktionalitet. Hvor mange værelser har du brug for nu, og hvad kan blive nødvendigt i fremtiden? Skal der være plads til et ekstra værelse, et kontor - eller et område, hvor børnene kan vokse?
Det er også værd at tage stilling til boligens energiforbrug og tænke i energivenlige løsninger, da det kan påvirke din komfort i boligen samt din økonomi på længere sigt.
Prioritér dine behov
Når du har klarlagt dine ønsker og behov, er det tid til at finde ud af, hvordan de spiller sammen med dit budget og din tidsramme. De sætter nemlig de overordnede rammer for byggeriet og kræver en række til- og fravalg.
Tænk langsigtet og prioritér løsninger, der passer til både dine aktuelle og fremtidige behov. På den måde sikrer du, at dit byggeprojekt både opfylder dine drømme og er realistisk inden for de givne økonomiske og tidsmæssige rammer.
Økonomien er central for byggeprojektets succes
For at få finansiering til dit byggeprojekt, er det væsentligt at få styr på budgettet. Du kan ikke undgå, at der kommer uforudsete udgifter, men du kan komme langt med den rette planlægning og budgetlægning.
Ud over købsprisen, som udgør den samlede pris på byggegrund og ejendom, er der en række poster, der skal med i budgettet, fx:
- Byggemodning – omkostninger til alt fra tilslutning og afgift på vand og el, til kloak, internet, køreplader og bortskaffelse af jord
- Forsikring og garantier - der kan være behov for at ændre nuværende forsikringer eller tegne nye forsikringer, fx hus- eller entrepriseforsikring.
- Entreprise – som enten betales ved indflytning eller i rater
- Materialeudgifter – alle materialer til både hus og have, herunder belægning
- Finansieringsomkostninger – renter, gebyrer, tinglysningsafgifter mm.
- Øvrige omkostninger – landmåler, byggetilladelse, advokat, arkitekt og anden rådgivning, byggestrøm og vand, tinglysning mm.
Når alt er lagt sammen, skal du lægge ca. 15% til i buffer. Så har du byggeriets samlede forventede sum. I sidste ende kommer det dog helt an på dit projekt, fx hvor meget du selv skal lave, og hvor meget du betaler dig fra.
Skal du købe projektbolig?
Hvis du overvejer en projektbolig, bør du også være opmærksom på økonomien i den ejerforening, som projektboligen bliver en del af.
Det er vigtigt, at budgettet for den kommende ejerforening er realistisk. Hvis budgettet er for lavt sat, vil den månedlige ydelse stige. Der skal i budgettet være indsat et minimum til fremtidig vedligeholdelse. Få hjælp af en rådgiver til at gennemgå budgettet.
Vær også opmærksom på skatten. I forbindelse med projektkøb er skatteoplysningerne i salgsopstillingen nemlig kun anslåede værdier. Der foreligger ikke en offentlig vurdering, der kan regnes på, og derfor kan skat risikere at udgøre en større andel af budgettet, end først antaget.
Find den rette byggegrund
Hvis du skal finde en byggegrund til dit kommende byggeprojekt, er der en række ting, du skal være opmærksom på.
Undersøg byggegrunden, inden du køber
Når du har fundet en grund med den rette beliggenhed, er det afgørende at få den undersøgt, inden du underskriver en købsaftale. Som køber har du nemlig pligt til at afdække eventuelle forhold, der kan påvirke byggeprocessen eller boligens fremtidige stand. Derfor bør du alliere dig med en byggesagkyndig og en advokat undervejs, så du kan få tilføjet eventuelle forbehold for grundens stand til købsaftalen.
Nogle af de oplysninger, du bør have for øje, når du undersøger grunden, er bl.a.:
- Jordbundsforhold – er der behov for ekstra fundering eller stabilisering? Søg også indsigt i oplysninger om jordforurening på grunden og i nærområdet.
- Lokalplanen – hvilke regler og begrænsninger er grunden underlagt? Det kan fx være byggehøjde, husets ydre stil, afstand til skel mv.
- Servitutter – er der tinglyste servitutter, dvs. bestemmelser, der kan indskrænke dine muligheder med grunden?
En byggemoden grund er klar til at blive bebygget uden behov for større forberedelser eller omkostninger. Mangler grunden derimod byggemodning i form af fx jordregulering, elforsyning eller kloakering, kan det udsætte din byggeproces og tilføre betydelige omkostninger.
Interesseret i en grund, der kræver nedrivning?
Har du fundet en grund med et hus, der først skal rives ned, vil det påvirke din tidsplan. Ikke nok med at nedrivning kræver ekstra planlægning og et større budget, så skal nedrivningen også godkendes af kommunen, før du kan sætte gang i din byggeproces.
Få styr på praktikken med hjælp fra de rette fagfolk
Når du vælger nybyggeri, er der mange praktiske og juridiske detaljer, der skal falde på plads. Derfor er det afgørende at samarbejde med de rette fagpersoner, så du kan føle dig tryg i din byggeproces. Brug også din byggespecialist i Jyske Bank til sparring forud for møderne med fagfolkene.
Byggesagkyndig
Den byggesagkyndige er din byggetekniske rådgiver, som hjælper dig med at sikre, at byggeriet lever op til de aftalte krav og standarder. Den byggesagkyndige kan hjælpe dig med at inspicere byggeprojektet før, under og efter, for at opdage fejl og mangler i tide. Den byggesagkyndige kan også sikre, at de nødvendige forbehold bliver tilføjet til kontrakterne. Det kan spare dig for bekymringer undervejs.
Arkitekt
Drømmer du om at bygge nyt, enten selv eller med hjælp fra andre, gør du dig klogt i at tale med en arkitekt. En arkitekt kan ikke kun hjælpe dig med at omsætte dine ideer og drømme til en konkret plantegning, men også rådgive om smarte materialevalg, som kan skabe langvarige og effektive løsninger. Mange arkitektfirmaer arbejder tæt sammen med entreprenører og tilbyder også at varetage byggelederrollen.
Advokat
Uanset, om du skal bygge hus selv eller købe projektbolig, er det vigtigt at involvere en bolig- eller byggeadvokat. Advokaten kan give dig den nødvendige juridiske rådgivning, der sikrer, at du undgår ubehagelige overraskelser undervejs, så du fx ikke kommer i klemme, hvis der skulle opstå tvister med håndværkere eller entreprenører.
Brug en bygmester eller entreprenør
Når du skal bygge bolig eller have opført et typehus, er det vigtigt at vælge den rigtige bygmester eller entreprenør til at varetage byggeriet. Det sikrer, at du kommer godt for start og kan føle dig tryg, helt indtil byggeriet står færdigt. Få en advokat til at læse kontrakterne igennem, så du er sikker på, at alt er i orden, inden byggeriet igangsættes.
Hvilken entrepriseform skal du vælge?
Afhængigt af dit byggeprojekt, din økonomi samt dit behov for ansvar undervejs i processen, kan du vælge mellem forskellige former for entrepriseløsninger.
- Nogen foretrækker totalentreprise, hvor én entreprenør tager sig af alt fra planlægning til færdigt byggeri. Al koordinering overlades til andre.
- Du kan også vælge hovedentreprise, hvor du selv står for projektets indledende faser som fx tegninger og byggetilladelser, mens entreprenøren styrer selve udførelsen.
- Alternativt kan du vælge fagentreprise, hvor du selv hyrer de forskellige faggrupper og håndværkere. På den måde kan du også træde ind og ud af projektet, hvis du selv vil udføre dele af arbejdet. Du kan også gøre brug af fagentreprise, men involvere en bygmester til at lede byggeriet.
Overvejer du at være din egen bygmester?
Husk på, at det kræver stor indsats og tid at være bygmester for dit eget byggeri. Du står således med ansvaret for at koordinere alle dele af byggeriet, fra indhentning af tilbud fra de forskellige faggrupper til overvågning af byggeprocessen, herunder tidsplan og budget. Det kan være særligt udfordrende, hvis du samtidig skal passe et fuldtidsjob og dagligdagens andre gøremål. Derfor bør du også som minimum sparre med fagfolk eller alliere dig med en bygherrerådgiver undervejs, så du ikke risikerer at overse noget.
Igangsæt eller følg byggeriet
Når byggeriet går i gang, begynder den sjove og ofte tilfredsstillende del af processen, efterhånden som du ser boligen tage form. Det er en god idé at følge byggeriet tæt, da der kan opstå misforståelser og uforudsete udfordringer undervejs.
Sørg for at lave aftaler med bygmesteren, efterhånden som byggeriet skrider frem, så du kan holde øje med projektet og korrigere undervejs. Få hjælp af en byggesagkyndig eller en anden ekspert, som kan hjælpe dig med at opdage eventuelle opmærksomhedspunkter.
Har du købt en projektbolig, kan det også være en god ide at følge med i overholdelsen af tidsplanen, da der er risiko for, at opførelsen bliver forsinket.
Færdigmeld byggeriet og flyt ind
Når dit byggeprojekt er afsluttet, skal du melde det færdigt til kommunen. Det skyldes blandt andet, at BBR skal opdateres med korrekte oplysninger om boligens størrelse, installationer med videre. Det skal også godkendes, at byggeriet er færdiggjort i overensstemmelse med den udstedte byggetilladelse.
Derudover skal du også kigge på den endelige finansiering i fællesskab med din bankrådgiver, hvis denne ikke er blevet fastlagt i byggeperioden.
Gennemgå boligen, før du flytter ind
Når du overtager boligen, skal den gennemgås for fejl og mangler, og du skal have forsikringer og endeligt budget på plads. Det er vigtigt at få en byggesagkyndig til at foretage en byggeteknisk gennemgang inden overdragelsen for at sikre, at din bolig lever op til de aftalte standarder og byggetekniske krav.
Har du købt en projektbolig, så vær opmærksom på, om det fremgår af kontrakten, at både fællesejendom og hver enkelt bolig skal gennemgås for fejl og mangler, og at entreprenøren forpligter sig til at udbedre eventuelle mangler, inden den fulde betaling frigives.
Tag et økonomitjek – husk forsikringerne
Når du er flyttet ind i din nye bolig, er det tid til at tage et økonomitjek i samarbejde med din bankrådgiver. Følg også op på dine forsikringer, så du er sikker på, at du er ordentligt dækket ind i din nye bolig.
Sådan finansierer du nybyggeri
Du kan finansiere dit nybyggeri på to måder. Om du skal vælge den ene eller den anden type lån eller kombinere de to låntyper, afhænger af både din økonomi og dit byggeprojekt.
Skal du købe grund i forbindelse med dit byggeprojekt? Så har vi en særlig Grundkøbskredit til en attraktiv rente, som du kan bruge til at finansiere grundkøbet. Læs mere om Grundkøbskredit.
Det spørger kunderne om


Har du spørgsmål, du ikke har fået svar på?
Tag en uforpligtende boligsnak og få svar på dine spørgsmål – også selv om du ikke er kunde i Jyske Bank i dag.