Voksende kæledyrstrend smitter af på aktiemarkederne

Vi forkæler vores kæledyr mere end nogensinde før, og det koster penge. Mange penge. På verdensplan er der i kæledyrsindustrien milliarder af dollars i omløb hvert år, og det giver potentiale for investeringer.
Derfor var de små pelsede venner også omdrejningspunktet for seneste udsendelse af Katjing, som er Jyske Banks investeringsprogram.
Men lad os dykke ned bag de mange milliarder og prøve at forstå, hvorfor markedet for kæledyr vokser så kraftigt i disse år. For hvad bruger vi alle de penge på og hvorfor? Og måske vigtigst af alt for dine investeringstanker: Vil tendensen fortsætte? Vi har talt med Lotte Evers, der er dyreekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun gæstede også studiet i det seneste afsnit af Katjing.
Hund med på job
De senere år er vores kæledyr for alvor blevet en del af familien. De er med på familiefotos og ferier. De kommer i spa, går til fysioterapeut og får massage.
”Vi giver dem menneskelige navne. I gamle dage hed de Buller og Balder. Nu hedder de Oskar, Luna og Mille. Og så fylder de mere i vores bevidsthed. Når vi skal flytte, forholder vi os til den nye boligform ud fra kæledyret, og flere vælger bilferie, så hunden kan komme med,” fortæller Lotte Evers og tilføjer sociale medier, caféer og arbejdspladser som steder, hvor især hunden i højere grad er flyttet med ind.
Hun kalder det en humaniseringstrend, hvilket kort sagt betyder, at man menneskeliggør dyrene, og det syn står i stor kontrast til, hvordan man så på dyrene før i tiden.
”Tidligere var katten musefanger og boede i stalden. Nu er den integreret i familien. Hunden er rykket fra hundegården og bryggerset og ind i sofaen og sengen.”
Stress og urbanisering
Men hvorfor har vi overhovedet ændret adfærd overfor vores kæledyr?
”Jeg tænker, at det handler om, at vi lever et ret stresset liv alle sammen, og så griber man efter noget, der samler familien og giver et åndehul med de daglige gåture. Hunden og katten er ligeglade med, om du har dumpet en eksamen eller har en dårlig hårdag, de elsker dig alligevel. Det giver den anerkendelse, som mange savner i deres hverdag,” siger Lotte Evers og tilføjer:
”Og så er der sket noget naturligt i, at vi med urbaniseringen er rykket tættere sammen på mindre plads og har fået dyrene tættere på os rent fysisk.”
Hvad er dyrenes behov?
Ofte sker det i kærlighedens navn, men spørgsmålet er alligevel, om det nu også er dyrenes behov?
”De fleste hunde og katte er ligeglade med, om sengen er specialdesignet, eller om halsbåndet matcher snoren. For dem handler det om nærvær og om at få dækket de basale behov,” siger Lotte Evers og fortsætter:
”Mange ender med at købe en masse ting eller tage dem til spa. Men hunden havde sat større pris på, at man prioriterede nærvær, tog en lur med dem eller gik en tur et nyt sted – ikke bare den sædvanlige rute. Lod dem leve mere i snudehøjde.”
Misforstået omsorg
Lotte Evers fortæller, at mange hunde lever et andet liv end det, de er avlet til.
”Hvis man virkelig skal forkæle sin hund, bør man sætte sig ind i racens oprindelige arbejdsopgaver, for de er ikke helt så magelige af natur. Men de er meget tilpasningsdygtige, og derfor ender mange hunde med at kede sig, når den eneste aktivitet består af ensformige gåture. Så det er vores ansvar at få det på rette spor igen og integrere deres behov i hverdagen.”
Og nu til det store investerings-spørgsmål: Er det en tendens, som vil fortsætte?
”Ja, jeg tror slet ikke, det har peaket endnu,” svarer Lotte Evers.