Trump som præsident – hvad betyder det for dig?

Donald Trump har god vind i sejlene for tiden, og det virker ikke urealistisk, at han vinder USA’s præsidentvalg til november. Hvis det sker, så vil han i høj grad arbejde ud fra devisen ’America First’. Det vil sætte sit præg på verdenshandel og verdensøkonomi – men vil Trumps mange mærkesager også kunne mærkes af det danske erhvervsliv og helt ud i den enkelte danskers hverdag?
Af Peter Lindbjerg, Journalist
01. marts 2024 kl. 09.00

Hvis der er en ting, der med sikkerhed følger i kølvandet på Donald Trump, så er det usikkerhed. Det gælder ikke mindst usikkerheden om, hvad han vil gøre, hvis han vipper Joe Biden af præsidentstolen.

Men hvad betyder det egentlig for os i Danmark, hvem der vinder efterårets præsidentvalg i USA? Hvad betyder det for danske virksomheder og deres ansatte – og for den danske forbruger?  

Lige nu skyder Donald Trump en masse mærkesager af på sine vælgermøder rundt i USA. Og der er nogle ret eksplosive tiltag imellem, lyder vurderingen fra Kim Fæster, der er chefanalytiker og USA-ekspert i Jyske Bank. Det handler bl.a. om told på import til USA, masseudvisning af immigranter og forlængelse af skattelettelser.

”Hvis Trump vinder, kommer vi til at se en anden og mere forberedt Trump end i starten af hans første valgperiode. Nu har Trump og hans rådgivere haft fire år til at forberede sig, så der ligger nok en stor plan – selvom han ikke har afsløret andet end brudstykker. Men vi kan forvente en mere selvsikker og mere egenrådig præsident. Og det lyder umiddelbart ikke særlig godt set med danske briller,” siger Kim Fæster.

Told på import vil ramme virksomheder

En af Donald Trumps mærkesager er at indføre told på europæiske og kinesiske varer på henholdsvis 10 % og 60 %. 

”Det vil kunne mærkes hos danske eksportvirksomheder. Både de virksomheder, der har direkte eksport til USA og virksomheder, der som underleverandører har indirekte eksport til USA. For eksempel virksomheder, der leverer komponenter til den tyske, svenske og italienske bilindustri,” forudser Kim Fæster.

Hvis der kommer en voldsom amerikansk told på kinesiske varer, så vil det ikke bare ramme Kinas eksport til USA – det vil også smitte af på den europæiske eksport til Kina. 

”Der er ingen tvivl om, at verdenshandlen kommer til at lide under en amerikansk import-told, og det kan være starten på en handelskrig, hvis EU vælger at svare igen,” siger Kim Fæster.

Kim Fæster forventer ikke, at danskerne på den baggrund umiddelbart vil mærke de store prisstigninger i dagligdagen, men han peger alligevel på et specifikt scenarie, der vil kunne mærkes helt til Danmark. Nemlig prisen på den naturgas Europa importerer fra USA.

”Hvis naturgassen fra USA bliver dyrere på grund af told fra EU på amerikanske varer, så vil det være med til at øge både inflationen og arbejdsløsheden i Danmark,” lyder Kim Fæsters klare bud.

Amerikanske skattelettelser giver højere danske realkreditrenter

En anden Trump-mærkesag er at forlænge de skattelettelser til både erhverv og private, som han selv indførte i 2018 i sin første præsidentperiode. Skattelettelser, der ellers står til at udløbe i 2025.

”Skattelettelser vil øge budgetunderskuddet i USA, hvor der ellers har været en forventning om et fald. Det vil få den amerikanske stat til at udstede flere statsobligationer, men investorerne vil møde det med et krav om højere rente. Og det vil faktisk smitte af på de danske fastforrentede realkreditobligationer,” siger Kim Fæster.

Udvisning af immigranter kan påvirke det danske boligmarked

Et tredje område, der fylder godt i Trumps taler, er en massiv udvisning af illegale immigranter. Det skønnes, at der årligt kommer en million immigranter til USA – men i 2023 var tallet oppe på 3 millioner. Men faktisk er mange amerikanske erhverv ret afhængige af immigranter, forklarer Kim Fæster og uddyber:

”Det gælder blandt andet for landbruget og restaurations- og servicebranchen. Derfor kan en massiv udvisning føre til mangel på arbejdskraft – og dermed til højere lønninger. De højere lønninger vil virksomhederne så sende videre til forbrugerne, og det vil give højere inflation, som også stimuleres af den højere told og de forlængede skattelettelser. Den højere inflation kan slå igennem på den lange amerikanske rente, som er styrende for alle renter i verden. I Danmark vil det få en stor betydning for de fastforrentede realkreditlån – og det kan betyde en opbremsning på boligmarkedet.”

Det samlede billede med danske briller

Skal vi danskere så være bange for konsekvenserne af en ny periode med Donald Trump ved roret? Hvad er summen af de tre mærkesager, som Kim Fæster har fokuseret på i denne artikel?

”Nu kender vi jo ikke alle Trumps planer endnu, så spørgsmålet er, hvor stor effekten vil være. Jeg tror ikke nødvendigvis, at det får den store effekt, men det tyder på, at vi vil få lidt højere renter og en svækket eksport. Nogle danske virksomheder står derfor til smalhans i økonomien, og det kan føre til en stigning i arbejdsløsheden, en lavere vækst og en opbremsning på boligmarkedet,” siger Kim Fæster og tilføjer:

”Men overordnet mener jeg ikke, at man skal være nervøs som almindelig dansker.” 

Kim Fæster var gæst i den seneste webinar-version af investeringsprogrammet Katjing, der også havde fokus på ’Hva’ nu hvis Trump vinder valget?’

Se Katjing her

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0