Skattefordele ved forældrekøb afskaffes

Fra 2021 er det ikke længere muligt at bruge virksomhedsskatteordningen til forældrekøb af boliger. Stoppet er også tiltænkt at ramme de eksisterende forældrekøb.
Af Jyske Bank
20. december 2019 kl. 12.00

Få her en orientering og tre gode råd fra Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh.

Et flertal i Folketinget standser nu muligheden for brug af virksomhedsskatteordningen i forbindelse med forældrekøbsordninger.

"Længe har der været kritiske ryster omkring muligheden for at købe en bolig og udleje den til et nærtstående familiemedlem med skattebegunstigelse. Og med den netop indgåede finanslovsaftale, er der nu samlet et politisk flertal for at afskaffe denne mulighed", siger Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh.

Rammer både eksisterende og nye forældrekøb

Ved at anvende virksomhedsskatteordningen har det været muligt at trække udgifter fra til vedligeholdelse, revisor og ikke mindst renteudgifter.

"Ordningen har givet mulighed for et ekstraordinært stort fradrag for renteudgifter. Når ordningen stopper, så svarer det til, at fradrag op til 55,9 % for topskatteydere nu reduceres til 25,6-33,6 %," forklarer Mikkel Høegh.

De nye regler rammer også eksisterende forældrekøb.

"Reglerne er tænkt til også at ramme de eksisterende forældrekøb. Man skal regne med, at det bliver dyrere fra årsskiftet 2021. Vi taler om cirka 1.500 kr. om måneden for en gennemsnitlig lejlighed. Beløbet vil afhænge af, hvordan lejligheden er belånt og ikke mindst, hvor dyr lejligheden er - men dyrere bliver det", forklarer Mikkel Høegh.

Tre gode råd fra boligøkonomen

1. Vil du sælge forældrekøbet til dit barn, er der en fordel i begyndelsen af 2020

Ønsker man at sælge forældrekøbet til sin søn eller datter, så har Mikkel Høegh dette råd:

"Vær opmærksom på, at handlen med fordel kan ske i begyndelsen af 2020 på grund af de nye ejendomsvurderinger, der udrulles fra andet halvår af 2020 og frem. Får man handlet i begyndelsen af 2020, kan det som udgangspunkt stadig ske til 15 % under 2011-vurderingen. Det er i min optik rettidig omhu. Muligheden er der nemlig ikke, når den nye vurdering lander i e-boksen. Nogle vil først få den nye vurdering i 2021 eller 2022, men vil man være helt sikker og ikke få nervøse trækninger hver gang noget dumper ind i e-boksen, er det bedst at handle i første halvår af 2020.

Årsagen er, at 2011-vurderingen er en ni år gammel og relativ lav vurdering, som man kan lægge til grund for salget. 2020-vurderingen vil blive tættere på de aktuelle markedsværdier. Derfor vil det være mere attraktivt at bruge 15 %-reglen og den gamle vurdering, fremfor en ny 20 %-regel og en ny og højere vurdering." 

Forstå den nye boligskattereform

Pas dog på med at klage over de nye ejendomsvurderinger

2. Vil du købe en lille lejlighed i en storby? Prisfald er forventeligt

Forældrekøb har typisk været mindre lejligheder i større byer. Mikkel Høegh forventer, at der kommer en del af de små lejligheder til salg, når det bliver dyrere at have dem.

"Udbuddet af de små lejligheder vil stige, hvilket giver et nedadgående pres på prisen. Jeg vil forvente, der kommer prisfald på 2-4 % og helt op til 8 % for de lejligheder, der er dyrest pr. kvadratmeter.

Det skal man være opmærksom på, når man skal ud at købe.

Regner man skattebesparelsen ved den nu sløjfede ordning om til, hvad man skal give mindre for lejligheden, så er man ofte ens stillet. Rent økonomisk, skal man give op til 8 % mindre for lejligheden end de priser, de handles til lige nu. Det er selvfølgelig en alt-andet-lige-betragtning. Sådanne beregninger er meget følsomme over for renteniveau og valg af lån. Beregningen er derfor individuel og det kan man eventuelt få sin bank til at regne på", siger Mikkel Høegh.

Læs mere om boligkøb i Jyske Bank

3. Bliv ikke renteblind

Mikkel Høegh mener også, man skal være mere opmærksom på, at markedet for de mindste lejligheder bliver mere rentefølsomt.

"Det synes måske umiddelbart som en lille ting, nu hvor renten er så lav. Men det er værd at have in mente, hvis man er på udkig efter en mindre lejlighed. Det store rentefradrag har beskyttet køberne mod udsving i renten, og derfor har efterspørgslen været mere stabil igennem diverse konjunkturforløb.

Når renten en dag begynder at stige, må vi forvente, at denne del af boligmarkedet vil give sig mere i pris end vi hidtil har været vant til", vurderer boligøkonomen.

"For at tage brodden af det, kan man vælge fast rente på boliglånet. Men det ændre ikke ved, at der i de senere år er lavet mange forældrekøb med variabel rente og afdragsfrihed, og netop denne konstruktion vil blive ramt ved rentestigninger.

Jo mere man er afhængig af afdragsfrihed og variabel rente for at få det til at løbe rundt, jo værre er det", siger Mikkel Høegh.


Smartphone på Jyskebank app'en


Brug for en snak om bolig? 

Ring til os på tlf. 89 89 89 89 
eller aftal et møde i din lokale afdeling

Af Jyske Bank
20. december 2019 kl. 12.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0