Nationalbanken lægger 1000 kr. sedlen i graven

Hvis du har kontanter liggende hjemme i madrassen, i skuffen eller andre steder, bør du tage et kig på dine sedler. For 1000 kr. sedlen udgår helt sammen med en række gamle pengesedler pr. 31. maj 2025.
Af Cæcilie Møldrup Hedegaard, Journalist
30. november 2023 kl. 10.15

Det er ikke set siden 1940’erne, at man tilbagekalder pengesedler, men nu har Nationalbanken besluttet, at både 1000 kr. sedlen og ældre pengesedler skal udgå pr. 31. maj 2025.

Så har du kontanter liggende, er det en god idé at tjekke, om der er 1000 kr. sedler og generelt ældre pengesedler iblandt, inden de mister værdi.

Hvis pengesedlerne er udstedt før 2009, vil de nemlig blive ugyldige pr. 31. maj 2025. Herefter vil det kun være 50, 100, 200 og 500 kr. sedlen fra serien med broer og oldtidsfund, som er gyldige pengesedler i Danmark. Du kan se billeder af de gyldige og ugyldige pengesedler på Nationalbankens hjemmeside.

Men der er god tid til at komme af med dine kontanter, så du kan sagtens tænke over, hvordan du helst vil gøre det.

Hvor gør jeg af dem?

Du kan bruge både 1000 kr. sedlen og de ældre pengesedler i butikkerne helt indtil 31. maj 2025. Så brug dem eksempelvis når du handler eller måske til julegaveindkøb.

Du kan også indlevere sedlerne i en pengeautomat, hvis de er fra 1997 eller senere. Er dine kontanter for gamle, eller har du mange liggende, kan du tage fat i din rådgiver og aftale, hvordan du får afleveret sedlerne sikkert i banken.

I den forbindelse kan banken bede dig fortælle, hvor du har kontanterne fra, hvis der er tale om større beløb. Det er nemlig sådan, at banken rent lovmæssigt er forpligtet til at vide, hvor du har pengene fra for at udelukke, at der er tale om hvidvask.

Få flere gode råd til store kontantbeløb her.

Hvorfor er nye sedler nødvendigt?

Foruden beslutningen om at tilbagekalde 1000 kr. sedler og de ældre pengesedler, vil Nationalbanken desuden indføre helt nye pengesedler, som skal erstatte 50, 100, 200 og 500 kr. sedlerne. Ifølge planen vil de nye sedler være klar i 2028 eller 2029.

De nye pengesedler bliver produceret med de nyeste teknologier for at undgå forfalskninger. Desuden skal de sikre tilliden til kontanter, lyder det fra Nationalbanken. For selvom det er lovligt at bruge sedler helt tilbage fra 1944, er det i praksis ikke alle butikker, der tager imod dem.

”Ældre sedler fra før 2009 kan være svære at betale med i butikker og ved privat handel, da kun få borgere og butiksansatte genkender og føler sig trygge ved at modtage dem,” skriver Nationalbanken i en meddelelse om beslutningen.

Desuden er det ikke alle sedler, som pengeautomaterne vil tage i mod, og når det samme gælder i butikkerne, er det ikke et sikkert system, lyder det:

”Usikkerheden om, hvordan de forskellige pengesedler kan bruges, risikerer at skade tilliden til kontanter på sigt.”

Mange kontanter i omløb

Man kunne måske fristes til at tro, at kontanter allerede høre fortiden til. Men faktisk er den samlede værdi af sedler og mønter i cirkulation i dag på cirka 69 mia. kr. Heraf udgør 1000 kr. sedlerne 23 mia. kr., og de ældre sedler 3,4 mia. kr.

Dog kan man ikke vide, hvor mange sedler der reelt er i omløb, da nogle kan være bortkommet eller andet.

I butikkerne bliver hver tiende handel betalt med kontanter, og det er primært de 30-39 årige og de 60-69 årige, der bruger dem.

Læs mere hos Nationalbanken.

Af Cæcilie Møldrup Hedegaard
30. november 2023 kl. 10.15
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0