Klimaplan, klimaplan, klimaplan – det er boligens nye guld
Nogle gange skal der ikke så meget til. Prøv bare at tænke på, hvor glad man kan blive, når man sidder i sin bil – og så pludselig hører man et riff fra en sang, der betyder noget særligt for en. I mit tilfælde kunne det være K.K. Downings guitar-riff fra Judas Priest-klassikeren Breaking the Law. Ja, så sidder jeg der og skråler med på refrænet – glad i låget og med grå stænk i håret – mens jeg ruller med 90 km timen ned ad motorvejen i min moderne elbil. Jo, man skal jo spare lidt på batteriet. Det er der ikke meget rebel over, men følelsen er god, og stereolyden i en bil har for mig altid været noget særligt. Og det er ikke blevet mindre, nu hvor motorstøjen er væk. Så må jeg drømme mig til motorbrølet fra den Cadillac Eldorado, som forsangeren kører i musikvideoen.
Min glæde ved heavy metal er stor, særligt den såkaldte NWOBHM, New Wave of British Heavy Metal. Derfor har jeg også været til adskillige reunion-koncerter. Her er lyden ikke altid lige god, og ikke mindst forsangernes stemmer er nogle gange lidt slidt, som følge af årtiers brug af Jack Daniels, eller det der er hårdere og stærkere. Det ændrer dog ikke ved, at festen er god, når musikken spiller.
Boligmarkedet kommer til at spille igen
Lige nu er boligmarkedet også lidt slidt efter en vældig fest i corona-årene. Priserne kom højere op end de kunne bære, i takt med at renterne steg. Derfor skal vi igennem en pristilpasning. Det er dog stadig kun et spørgsmål om tid, før der kommer et comeback svarende til en reunion-koncert. På langt sigt følger boligpriserne nemlig vores velstandsfremgang, fx BNP pr. indbygger. Så, lige nu har vi nedgang, men det er svært at forestille sig, at den nuværende nedgang bliver lang og dyb. Herefter vil boligmarkedet rejse sig igen, bl.a. fordi der vil komme mangel på boliger i de større byer. Byerne vokser og byggeriet er gået i stå, og det vil give nogle strukturelle udfordringer over tid.
Når boligmarkedet begynder at spille igen, og der kommer flere handler, så vil nogle af spillereglerne formentlig ændre sig. Den nuværende udbudskrise har betydet, at boligernes opvarmningskilder bliver tillagt en ganske stor betydning. Og selvom omkostningerne ved at skifte opvarmningskilde udgør en forsvindende lille del af den samlede omkostning ved at købe og finansiere et hus, så får det fremadrettet en stor betydning. De chok, folk har fået – og ikke mindst har hørt om – i form af høje gasregninger, vil sætte sit præg i en rum tid. Så, til trods for at det er irrationelt, har jeg hørt flere ejendomsmæglere tale om, at huse med eksempelvis gasfyr er noget vanskeligere at omsætte end andre.
En klimaplan for boligen kan være guld værd
Man taler om beliggenhed som det vigtigste parameter for værdien af en bolig. Beliggenhed kan man ikke ændre på, så derfor må det naturligt fylde mest. Det ændrer dog ikke på, at opvarmningskilder, energimærker og andre energitiltag bliver meget afgørende.
Det betyder også, at det brev, som vi boligejere uden fjernvarme har modtaget fra vores kommuner, er et meget vigtigt dokument, hvis man ønsker at sælge sin bolig. Her kan en mulig køber få svar på, om det er muligt at få fjernvarme, og hvornår. Det lille brev kan således være ’license to operate’ i en tid, hvor det kræver noget ekstra knofedt at sælge en bolig. Er der længe til – fx skal jeg selv vente helt til 2030 på kommunens fjernvarmerør – ja, så giver det muligvis god mening at tænke i alternative løsninger undervejs. Eller i det mindste indhente nogle tilbud på, hvordan dit fyr kan blive ’unplugged’.
Godt nok er gaspriserne faldet tilbage, men brændt barn skyr som bekendt ilden. Så en klimaplan for din bolig kan vise sig at være guld værd.