Har din bolig energipotentiale?
Klimakrisen og den aktuelle energikrise har sat fokus på den energi, vi bruger i vores hjem. Mange har fået øjnene op for, at nye energikilder kan sænke både CO2-udledning og den økonomiske udgift.
Energiforbruget i en bolig er delt i to: Det ene er opvarmningen, som typisk kommer fra fjernvarme eller et fyr med olie, gas eller træpiller. Det andet er elektricitet, altså strømmen i stikkontakten til alt fra kaffemaskinen til opladning af elbil.
Fra sort til grøn varme
Det er på opvarmningsdelen, at de helt store besparelser kan hentes.
”Et klassisk olie- eller gasfyr omsætter 95% af olien eller gassen til varme, og det er jo sådan set en fin energiudnyttelse. Men en varmepumpe er noget helt andet. For hver kilowatt-time el, du putter i den, får du varme, der svarer til fire kilowatt-timer. Altså en effektivitet på 400%. Så har man et fyr, vil en varmepumpe altid give en besparelse på varmeregningen – også selvom el-prisen svinger,” forklarer Morten Bay, der er specialist i boligenergi og CPO hos Bodil Energi.
Ifølge en ny analyse fra Dansk Industri og Finans Danmark kan et skifte fra naturgas til varmepumpe give en besparelse på 14.000 kr. om året i et gennemsnitshus.
Den mest brugte varmepumpe er en såkaldt luft-til-vand varmepumpe, der omdanner varme fra luften til varmt vand i radiatoren. Man vil derfor ikke opleve forandringer i komforten ved at skifte fra fyr til varmepumpe.
Tænk isolering og fjernvarme først
Der er dog et par forbehold, man skal tage højde for, inden man investerer i varmepumpe.
”Bor man i et ældre hus, som er bygget før 1970’erne, så anbefaler vi, at man også kigger på isoleringen, inden man skifter varmekilde. Hvis huset trænger til isolering, kan man måske nøjes med en mindre varmepumpe og dermed spare en del,” siger Morten Bay.
Har man fjernvarme, vil det typisk ikke kunne betale sig at skifte til varmepumpe, medmindre det lokale fjernvarmeværk har meget høje priser.
Sol i stikkontakten
Den anden del af energiforbruget, elektriciteten, kan også gøres billigere og grønnere i mange tilfælde. Her er løsningen at sætte egne solceller op på taget og bruge strømmen direkte derfra. Det er en oplagt mulighed for mange husstande.
”Jo mere strøm man bruger, jo bedre en investering er det at få solceller. En tommelfingerregel er, at man skal have et forbrug på omkring 4.000 kilowatt-timer om året, for at solceller er en god investering. Derudover er det smart, hvis man er hjemme eller kan bruge mere strøm om dagen, hvor solen skinner, og solcellerne producerer elektricitet,” siger Morten Bay.
Moderne solceller kan kombineres med et batteri, så man på den måde kan ’gemme’ noget af strømmen til brug senere på dagen eller til at lade sin elbil op med om natten.
Boligkøbere går op i varmekilde
Energioptimering af din bolig er en økonomisk investering. Noget tyder på, at det ikke kun har værdi nu og her, men også kan få betydning, den dag boligen skal sælges. I hvert fald siger 44% af danskerne, at de ikke vil købe en bolig, hvis den er opvarmet med olie- eller gasfyr, ifølge en Epinion-undersøgelse foretaget for Finans Danmark.
Sådan kommer du i gang
Hvis du gerne vil vide, om du kan spare penge og CO2 på at energioptimere dit hus, så anbefaler vi at begynde med Bodil Energis beregner. Her kan du ved at indtaste din adresse og nogle få oplysninger få et billede af, hvad du kan spare ved at skifte til varmepumpe eller solceller. Du kan endda se, hvornår investeringen er tjent hjem, hvis du finansierer med et Jyske Energilån.
Du kan også kontakte Bodil Energi og få et uforpligtende besøg af en energirådgiver. Jyske Bank samarbejder med Bodil Energi, fordi de har stor erfaring i at beregne boligens energipotentiale og skræddersy den rigtige løsning på baggrund af en tryg, personlig rådgivning.