Få styr på indefrosset grundskyld og undgå renter
Hvis du er boligejer, er du med stor sandsynlighed ved at opbygge en gæld til det offentlige, og inden længe kommer der renter på.
Det skyldes, at boligejere siden 2018 har været automatisk tilmeldt et system, hvor stigninger i grundskyld er blevet indefrosset som et lån. Og med de nye ejendomsvurderinger er grundskylden steget for mange danskere, som nu skylder penge til det offentlige.
Og fra 1. januar 2025 kommer der altså renter på dit lån, hvis ikke du framelder dig inden.
Så skal man betale sin indefrosne grundskyld eller lade den stå? Og er det alle boligejere, der har en gæld stående? Spørgsmålene hober sig op, så vi har udspurgt boligøkonom Mikkel Høegh og samlet svarene i 5 afsnit:
1. Hvad er indefrosset grundskyld?
Med de nye ejendomsvurderinger er der mange, som har fået en højere grundskyld. Det beløb, som grundskylden er steget med, er blevet ’indefrosset’ – boligejerne har altså ikke mærket stigningen indtil nu, fordi pengene i stedet er blevet omdannet til et lån. Den gæld ligger i kommunerne og er rentefri.
Fremadrettet er det frivilligt, om man vil indefryse stigningen i grundskylden, men fra 1. januar 2025 kommer der renter på den del af gælden, som er opbygget i hele 2024 og frem, og man er automatisk tilmeldt, hvis man ikke selv melder sig fra.
Så skal du undgå, at der kommer renter på, skal du framelde dig ordningen inden 31.december 2024.
Hvem har det?
Ifølge Vurderingsstyrelsen er 2,2 mio. danskere tilmeldt indefrysningsordningen, og cirka 500.000 har lige nu en gæld stående – nogle højere end andre, fordi der er forskel på, hvor meget ens grundskyld er steget. Og når grundværdierne igen stiger, vil alle 2,2 mio. personer have en gæld, hvis ikke man har frameldt sig ordningen inden.
2. Skal jeg betale nu eller vente?
Hvis man har råd, er det billigere at blive sin gæld kvit med det samme. Ellers skal man afregne beløbet den dag, man sælger ejendommen. Så mærker man det ikke i hverdagen, men man skal huske, at der kommer renter på, og den er relativt høj.
Hvor høj er den rente?
Det kan man ikke sige præcist, fordi den variabel. Hvis det var lige nu, ville den være 3,54 %. Men man kan ikke få fradrag for den som med almindelige renter. Til gengæld er der et såkaldt rentenedslag når man afregner på 25 pct.
Kan man hoppe tilbage på ordningen?
Ja, man kan godt tilmelde sig igen senere.
Stiger min gæld de kommende år, hvis jeg ikke gør noget?
Ja. Hvis du lige nu indefryser din grundskyld hver måned, vil du fortsætte med det efter nytår, og der kommer renter på den grundskyld, som indefryses fra det nye år og frem. Vi må også regne med, at grundværdierne vil stige over tid, hvilket får gælden til at vokse endnu hurtigere.
3. Vil min gæld stige?
Ja - hvis du ikke framelder dig. Efter de næste ejendomsvurderinger kommer gælden til at vokse hurtigere. Vurderingen kan også falde, og så kommer du til at betale mindre. Men der er større sandsynlighed for, at grundværdierne stiger over tid.
Hvor stor en gæld drejer det sig typisk om?
Det er jo også meget forskelligt afhængig af, hvor i landet, man bor. Men det er allerede for nogle et femcifret beløb.
Er der også nogle, der får penge tilbage?
Ja. Det vil være boliger i yderområder. De har ikke noget indefrosset beløb, men det kan de også få, hvis ejendommen bliver mere værd fremadrettet, for alle er automatisk tilmeldt, indtil man framelder sig.
4. Hvor finder jeg ud af, hvordan min situation er?
Brug linket til borger.dk her og følg den grønne knap.
Hvad hvis der står: ”Indefrysning af grundskyld er tilvalgt, men indefrosset beløb er 0,00 kr.”. Hvad betyder det?
Så skylder man ikke noget og man kan bare framelde sig.
Skal man betale for at framelde sig?
Nej der er ingen gebyrer ved at framelde sig, så man skal kun betale det, man skylder.
Bliver det økonomisk sværere at framelde sig ordningen, jo længere man venter?
Ja det kan man godt sige, for beløbet vokser hele tiden især på grund af den forholdsvis høje rente. Og du skal betale for alt på en gang, når du framelder dig. Både for årene uden renter indtil 1. januar 2025, men også fra 2025 og frem, hvor der er renter på, indtil du beslutter dig for at framelde dig. Efter 1. januar 2025 kan man dog lave delvise nedbringelser af gælden.
5. Skal jeg være særligt opmærksom på noget?
Hvis man bor flere sammen, bliver grundskylden fordelt alt efter, hvordan ejerforholdet er. Men det er nemmest at alle parter framelder sig samtidig, så der ikke er ulighed i, hvem der indbetaler. Gælden påhviler nemlig ejendommen, hvorfor man hæfter solidarisk.
Hvis man skal købe bolig, så sørg for, at den tidligere ejer indfrier sin indefrosne grundskyld, inden man overtager boligen. Den indefrosne grundskyld følger nemlig ejendommen og ikke personen, så hvis ikke det er en del af købsaftalen, kan man arve sælgers gæld.