En lunefuld sæsonstart på boligmarkedet
”Mojn ha´ do moch i æ øjn?” Sådan sagde vi som børn, hvis ikke lige de voksne kunne få øje på noget, eller de ikke hørte ordentlig efter, hvad vi børn sagde.
Jeg kom til at tænke på det, fordi jeg lige nu godt kunne frygte, at ikke alle ser og tænker over de aktuelle signaler, vi får på boligmarkedet. Højsæsonen for bolighandler står for døren, og selv om man nemt kan blive grebet af stemningen, må man ikke vende det blinde øje til hullerne i osten. Vi har været vant til, at tingene går rigtigt hurtigt, og det vil det måske også gøre i dette forår. Netop derfor er det vigtigt at have en plan – en langsigtet plan – også selvom det lyder gabende kedeligt. Det gode er, at det ikke behøver at tage så lang tid.
Årsagen til, at vi ikke helt ser, hvad der sker på markedet, er det historisk lave udbud af boliger. Det lave udbud tager brodden af rigtigt mange af de effekter, som man ellers kunne forvente i forhold til den generelle udvikling i økonomien. Boligmarkedet blev støvsuget for boliger til salg under corona. Det lave udbud betyder, at det som køber er vanskeligt at finde en bolig, der lever op til specifikke behov. Isoleret set er resultatet stigende boligpriser.
Pas på stemningen – brug fornuften
Nu hvor vi er ved mine Sønderjyske minder, så har vi et andet fænomen, vi er stolte af i Sønderjylland; nemlig Sort Sol. Sort Sol må ikke forveksles med et af mine favoritbands, men dækker over trækfuglenes sværmen over tøndermarsken. En klassisk forårsbebuder.
Næsten tilsvarende har vi en forårsbebuder på det danske boligmarked. Der handles nemlig traditionelt markant flere boliger i foråret. Corona forstyrrede dette billede lidt, men mon ikke at vi også her er færdige med corona-forstyrrelser. De historisk mange bolighandler i forårsmånederne betyder også, at der sættes flere boliger til salg i foråret. Der er statistisk belæg for, at man som sælger får de bedste priser for sin bolig, når man sælger den i foråret.
Som boligkøber må man ikke lade sig rive med af den gode stemning. Tiden er til, at man handler bolig med fornuft fremfor at handle bolig ud fra ønsket om en hurtig gevinst. Samtidig med at jeg skriver dette kigger jeg ud ad vinduet på mit kontor og ser det ukrainsk flag blafre i en snebyge. Ja, foråret er lunefuldt.
Boligejerne har generelt en robust økonomi
At vi aktuelt har hejst det ukrainske flag foran vores bank, er ikke bare en støtte til det ukrainske folk, det er også et vidnesbyrd om, at vi lever i en usikker tid. Krigen i sig selv har nok ikke den store betydning for boligmarkedet, men det har en række af følgevirkningerne. I den forbindelse skal vi huske, at en række af disse følgevirkninger kommer oveni konsekvenserne af de nedbrudte forsyningskæder fra corona.
”Det summer op Høegh!”, sagde lektor Winther, når der var lidt for meget ”moch i æ øjn” i matematiktimerne og tavlen kaldte på den uvorne elev. Sådan blev de mest uvorne mest trænet i matematikkens bevisførelse.
Netop tallenes tørre tale må vi ikke glemme, når vi taler om boligmarkedet. Ikke fordi jeg vil male fanden på væggen, det er der ingen grund til. Boligejernes økonomi er langt mere robust end sit rygte, og der er ikke nogen, der må gå fra hus og hjem blot fordi, boligmarkedet kommer i modvind. Den tro kunne man ellers få, hvis man læste med i den seneste uges aviser. Så, hvis man lige har købt bolig, skal man altså ikke ligge søvnløs over, at der blæst om markedet.
Vores økonomi er stærk, beskæftigelsen høj og vi har over lang tid haft en flot indkomstfremgang. I øvrigt er renten også lav. Når det så er sagt, så kommer vi ikke uden at om, at den lange boligrente er steget fra 0,5 pct. til 3 pct. over de sidste tolv måneder. Det er en seksdobling! Hertil kommer, at leveomkostningerne er steget – og reallønningerne falder.
Så uanset hvordan vi vender og drejer det, æder de tørre tal af vores rådighedsbeløb. Vi kan alle mærke det. Det betyder, at vi må prioritere anderledes – noget luksus må måske vælges fra. Generelt er danskerne velkonsoliderede, så langt de fleste vil ride stormen af ved relativt få geværgreb, andre vil måske blive lidt hårdere ramt.
Tænk langsigtet og køb bolig efter behov
Betyder det så, at man skal holde nallerne fra boligmarkedet? Næh, ikke i min optik. Det betyder dog, at man skal tænke sig om. Ens hjem – rede om man vil – er alt for vigtig at gamble med i forhold til tilfældige udsving på de finansielle markeder. Det er derfor vigtigt, at man tænker langsigtet, når man køber sin bolig. Man skal købe bolig efter behov – og ikke med henblik på en hurtig gevinst.
På langt sigt følger boligpriserne i vores samfund nemlig vores indkomster, og ser man på statistikken for boligpriserne fra vores første ordentlige data i 1938 og frem til i dag, så er reglen snarere, at boligpriserne stiger fremfor at de falder.
Husk, boligen har værdi som et hjem
Det ændrer dog ikke ved, at man kan være uheldig og købe på et tidspunkt, hvor markedet sætter sig. Det gjorde det fx efter anden oliekrise, under kartoffelkuren og i forlængelse af finanskrisen. Lektien er her, at får man købt på et så uheldigt tidspunkt, så er det vigtigt, at man har skruet sin økonomi fornuftigt sammen og ikke mindst, at man har en lang horisont. Det handler altså om at blive boende i mere end en konjunkturcykel.
Har man således en timet og tilrettelagt plan, så kan man sagtens tage på boligmarkedet i dette forår og købe sin drømmebolig. Husk, drømmeboligen giver også et andet afkast end en værdistigning i kroner og øre. Den giver også et afkast i form af en tryg, hjemlig base – og det er en værdi, vi ofte glemmer i boligøkonomiens tørre tal.