Ejendomsvurderinger skaber forvirring. Boligøkonom maner til ro.

Boligøkonom Mikkel Høegh mærker usikkerhed og forvirring blandt boligejerne. Her giver han sine bud på, hvordan man skal forholde sig.
Af Peter Lindbjerg, Journalist
13. september 2023 kl. 11.00

De foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 er nu en realitet, og alle boligejere kan finde deres vurdering på vurderingsportalen.dk. Det er den vurdering, der ligger til grund for, hvad den enkelte boligejer skal betale i boligskat i 2024. Men da det er foreløbige vurderinger, er det på forhånd givet, at flere vil opleve fejl – og de vil først blive rettet i 2025, når de endelige vurderinger er klar.

”Tanken var jo, at man skulle skabe mere ro, ved at give boligejerne en foreløbig vurdering. Men vi kan mærke på de mange kundehenvendelser, at de foreløbige vurderinger fører til stor forvirring blandt mange boligejere,” siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

For at mindske forvirringen har vi stillet Mikkel Høegh nogle opklarende spørgsmål:

Hvad er din overordnede vurdering af de nye vurderinger?

De nye vurderinger er typisk højere end de gamle. Det skyldes jo, at vi ikke har fået nye vurderinger siden 2011. Og der er sket rigtigt meget med boligmarkedet siden. Herudover har det været en bundet opgave at komme tættere på markedsværdierne. I praksis er det faktisk svært at vurdere ejendomme, derfor er der selvfølgelig også eksempler på vildskud, som lige nu fylder rigtig meget i medierne – fordi de er sjovere at se på, end hvor der er ramt rigtigt.  

Hvad er dit råd til den enkelte boligejer?

De foreløbige vurderinger, vi netop har fået, kan man ikke klage over. Man kan først klage, når de endelige vurderinger kommer i 2025. Så jeg vil slå koldt vand i blodet og have fokus på, at de fleste boligejere faktisk står til en skattelettelse. Og dem, der ikke får en lettelse, de får en rabat – så ingen kommer til at betale mere, end de ville have gjort med det gamle system. 

Er det bare tal på et papir – eller får det en reel betydning?

I første omgang er det en foreløbig vurdering. Så den får betydning for, hvad vi foreløbig kommer til at betale i 2024. Man kan sammenligne det med vores forskudsregistrering, som vi kender fra indkomstskat. Her selvangiver vi, hvad vi forventer at tjene. Når året så er omme, regner Skat ud, om vi har betalt for lidt eller for meget i skat. Det samme kommer til at ske i 2025 for ejendomme, når vurderingerne bliver endelige.

Hvad gør man, hvis man er helt uenig i vurderingen?

Så må man væbne sig med tålmodighed, og vente til den endelige vurdering kommer i 2025. Hvis vurderingen ser helt skæv ud, så må man sørge for at have luft i budgettet, til rettelserne slår igennem.

Hvad gør man, hvis ens bolig er vurderet alt for højt – og man gerne vil sælge i 2024. Hvordan sætter man den rigtige salgspris, før den endelige vurdering kommer?

Det er et godt spørgsmål, der ikke er et entydigt svar på. Umiddelbart kan man ikke klage før 2025 – men i medierne har Skat/Vurderingsstyrelsen sagt, at man kan henvende sig og få hjælp, hvis man går med salgstanker. Det er en service man kan prøve – jeg tænker de hurtigt bliver overbebyrdet med arbejde. 

Vil det hele rette sig op på længere sigt?

Nogle af de fejl, vi har set og hørt om i dag, vil rette sig. Det må vi forvente. Det ser ud til at de foreløbige vurderinger er kommet på gaden med børnesygdomme. Når det er sagt, så er der ca. en femtedel af de danske ejendomme, der efter 1. januar 2024 vil blive beskattet hårdere – primært lejligheder og dyrere ejendomme. De mere homogene og almindelige parcelhuse får en lavere skat, ligesom ejendomme uden for byerne bliver beskattet lempeligere, mens byerne kommer til at holde hårdere for.

Læs om muligheden for at få ændret meget skæve foreløbige vurderinger hos Vurderingsstyrelsen

Af Peter Lindbjerg
13. september 2023 kl. 11.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0