Boligøkonomen: Se tiden lidt an, boligejer
Grafen jeg aldrig glemmer
Hårene rejste sig på min arm. Det løb mig koldt ned ad ryggen. Jeg var ikke i tvivl om, jeg lige havde set noget ekstraordinært, som jeg aldrig kommer til at glemme. Det var grafen fra forleden, der viste antallet af ny-tilmeldte ledige i USA på ugeniveau over en 50-årig periode.
Den kommer skoleelever igennem generationer til at kigge på, tale om og analysere. En graf, der dækker over en masse menneskers skæbne. Skal jeg beskrive den, er det nærmest en vandret linje med nogle små krusninger, for så at ende med at gå opad i en lodret streg. Lige op i himlen.
Begivenheder som fx finanskrisen, Yom Kippur-krigen og dot-com-krakket er med. Alle store begivenheder, som på denne graf bliver til små intermezzoer sammenlignet med udviklingen de sidste to uger af marts i år, hvor cirka 10 millioner mennesker har meldt sig i ledighedskøen i USA.
Til sammenligning var tallet omkring 650.000 personer i den værste uge omkring finanskrisen. Det viser, hvor dyb en krise verdensøkonomien pludselig står i.
Jeg så grafen en dag jeg klikkede rundt på Twitter - se den hos økonomen Len Kiefer,
Boligmarkedet er påvirket - der kommer ikke et forårsopsving i år
Når man ser sådan et tal, er det ikke mærkeligt, at tingene ikke er, som de plejer at være, når påsken står for døren. Personligt plejer jeg at have travlt med at udlægge diverse tal omkring boligmarkedet til avisernes påsketillæg. Ofte siges det, at påsken er højsæson for boligmarkedet – det er en skrøne. Der bliver ikke solgt flere boliger i påsken end i andre forårsweekender.
Til gengæld er det helt sikkert, at der traditionelt bliver solgt flere boliger i forårsmånederne end i de øvrige måneder. Det hænger naturligvis sammen med, at man bedre kan besigtige haven, lysindfald, terrassen osv. Det kommer ikke til at ske i år. Coronakrisen betyder, at der ikke kommer et forårsopsving i boligmarkedet i år. Dels som følge af restriktionerne om at holde sig hjemme, dels som følge af den enorme økonomiske usikkerhed, vi lige nu står i.
De danske tal kan ikke sammenlignes med de amerikanske, men også i Danmark har mange med rekordfart mistet deres job. Det vil naturligvis påvirke boligmarkedet lige nu i form af ganske få fremvisninger, ingen handler, længere liggetider, og i sidste ende vil det naturligvis også påvirke priserne. Normalt er der en ret god sammenhæng med udviklingen i beskæftigelsen og boligmarkedet.
Et muligt sensommer- og efterårsopsving
Boligmarkedet vil dog komme på fode igen - over tid. Hvor hurtigt det vil ske afhænger naturligvis af, hvor længe krisen varer. Men det er ikke helt utænkeligt, at der kan komme et vist sensommer- og efterårsopsving.
For renten er trods alt stadig lav, og der synes stor finanspolitisk villighed til at hjælpe økonomien på vej. Så jokeren bliver, hvor meget stigningen i ledigheden herhjemme bider sig fast.
Men der vil, alt andet lige, være et opsparet behov for at handle bolig efter forårsmånederne. Familier bliver trods alt større, nogle skal flytte efter et arbejde, nogle har brug for noget mindre. Livet går på trods af kriser heldigvis ikke i stå.
Gode råd til boligfolket: Sådan skal du forholde dig
Hvordan du skal forholde dig som boligejer, -køber eller -sælger midt i en alvorlig krise, afhænger naturligvis af, hvilken situation du er i.
Hav en rigtig god påske.
Ps. Vidste du, at du kan dele en bolig med dine nærmeste i Bedste Hjem. Så I kan være sammen hver for sig. Og så kan du også regne på og simulere ændringer i din privatøkonomi i bolig-søgemaskinen.
Brug for en snak om bolig?
Ring til os på tlf. 89 89 89 89
eller bliv kontaktet af en rådgiver