Boligøkonom: ”Forældrekøbene er nærmest forsvundet”
Måske har du overvejet at investere i en lejlighed til dine børn, eller måske er du selv studerende og har forsøgt at overtale dine forældre til at købe en lejlighed i byen, så du kan indlogere dig til en god lejepris.
I så fald skal du måske træde på bremsen og overveje, om et forældrekøb er den rigtige løsning for dig. I hvert fald viser det sig at være en historisk dårlig forretning i øjeblikket. Sådan lyder det fra Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh, som har bemærket en tydelig tendens:
”Det har været meget populært, men det er det ikke længere. Over det sidste år er forældrekøbene nærmest forsvundet.”
Hvorfor er købelysten stoppet?
Tre faktorer har været afgørende for, at forældrekøbene er svundet ind, forklarer Mikkel Høegh:
”Priserne er steget, renterne er blevet højere, og alle de skattefordele, der var engang, er stille og roligt forsvundet. Så vi ser færre forældrekøb. Det har stået på i nogen tid, men efter renterne er steget så meget, er det blevet virkelig markant.”
Når Mikkel Høegh taler om forsvundne skatteregler, drejer det sig om dem, som blev ændret 1. januar 2021. De betyder, at man ikke længere kan bruge virksomhedsordningen, hvor renterne kunne trækkes fra i topskatten. Så fradragsværdiener altså ændret fra 56 pct. til mellem 25 og 33 pct.
Hvad kommer det til at betyde?
Men hvad skal der så ske med alle de små lejligheder inde i byerne? De studerende selv har jo ikke en stærkere økonomi end de forældre, der nu har trukket følehornene til sig.
”I første omgang betyder det, at der bliver mindre rift om de små ejerlejligheder, og det gør måske, at andre kan komme til dem. For hvis ingen vil købe dem, bliver de presset ned i pris.”
Til gengæld kan det give mere tryk på lejeboligerne og længere ventelister til eksempelvis kollegieværelser, fortæller han.
Kan det slet ikke betale sig?
I øjeblikket er forældrekøbet ikke den bedste måde at investere sine penge på, men der kan også være andre grunde til at gøre et forældrekøb.
”Man skal ikke gøre det, fordi det er en god investering. Det kræver en virkelig stærk økonomi, så det skal være kærligheden til ens børn, der driver beslutningen.”
Og har man råd til at tænke i de baner, kan det også give mening at medregne muligheden for at sælge den videre til sit barn.
”Man kan sælge den til børnene som familiehandel, og det kan der også være nogle fordele i, som kan give en gevinst. Men det har igen noget at gøre med, hvor stærk en økonomi, man har.”
Man kan undgå at betale høje renter på en stor andel af prisen ved at lægge en betydelig udbetaling, og på den måde kan det stadig give mening med et forældrekøb, specielt hvis det er med senere overdragelse for øje.
Og hvis det netop er formålet med forældrekøbet, at barnet kan købe lejligheden til en favorabel pris, så er det værd at vide, at man løbende kan give barnet en del af lejlighedens værdi hvert år, så prisen reelt bliver endnu lavere for barnet. I øjeblikket må man give sine børn 71.500 kr. om året.