To bogstaver og syv virksomheder prægede aktieåret 2023

To bogstaver og syv virksomheder kan tage en stor del af æren for plusset på det globale aktiemarked. Vi har fået chefstrateg Ib Fredslund Madsen til at se tilbage på finansmarkederne i 2023.
Af Jyske Bank
26. november 2023 kl. 12.00

”2023 har overrasket positivt, især den amerikanske økonomi, hvor forbrugerne er blevet ved at bruge penge på trods af inflation og rentestigninger,” siger chefstrateg Ib Fredslund Madsen. 

Globalt set er aktierne steget omkring 14% år til dato. De bedste lande er Japan med en stigning på 13-30% og USA med 17-20%, alt efter hvilken valuta man regner i. De europæiske aktier er steget lige over 10%, mens de danske er steget med mindre end 5%. (Alle afkast opgjort 20. november 2023)

”2023 er bedre end 2022, men det kunne næsten heller ikke blive værre. I ’22 var det overordnede faktorer, som inflation og renter, der drev markedet. Her i ’23 har de enkelte aktier har fået plads til at vise, hvad de kan,” forklarer Ib Fredslund Madsen.

Syv virksomheder og to bogstaver

Ud af alle verdens mange børsnoterede selskaber er der syv, der i særdeleshed har vist, hvad de kan. Det er de største amerikanske tech-virksomheder: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia og Tesla (som strengt taget er bilproducent, men med så meget tech, at de alligevel tæller med her).

”Hvis man trækker dem ud af indekset SP500, så er det stort set ikke steget i 2023. Men regner man dem med, så er indekset steget 20%. Så det er de syv selskaber, der har trukket det amerikanske marked i 2023,” siger Ib Fredslund Madsen.

De syv virksomheder har fået tilnavnet ’The Magnificent Seven’ efter en klassisk western, hvor syv helte redder en landsby. Og man kan måske også sige, at de syv ’tech-helte’ stort set har reddet det amerikanske aktiemarked i 2023.

Årsagen til, at de syv selskaber – og mange andre tech-virksomheder – i den grad har investorernes interesse, er de to bogstaver AI. De står som bekendt for ’artificial intelligence’ (kunstig intelligens). 

En teknologi, der for det første er kommet ud til den brede befolkning i 2023 gennem blandt andet ChatGPT. Og som for det andet kommer til at få en kæmpe indflydelse på vores verden og hverdag fremover.

”The Magnificent Seven er nogle af de førende inden for udviklingen og brugen af AI. AI-aktier fik et stort løft i starten af året, da vi for alvor fik øjnene op for, hvad kunstig intelligens kan, og disse syv har holdt skansen og ikke tabt det igen,” siger Ib Fredslund Madsen.

Grønne blev røde

Mens IT-sektoren blomstrer, er det modsatte tilfældet i de såkaldte ’grønne aktier’, altså selskaber, der arbejder med grøn omstilling i form af fx vindenergi. 

”Et indeks med virksomheder inden for ’Clean energy’ er faldet 30-35% i år. Modsat og helt paradoksalt er indekser inden for fossilt brændstof som fx olie og gas steget 4-5%,” siger Ib Fredslund Madsen.

Årsagen til, at de grønne har fået røde tal, er blandt andet, at store energiprojekter er blevet lukket eller udskudt. Det sker, fordi de blev planlagt, da renten og inflationen var lav, og simpelthen er blevet for dyre nu, hvor renten og prisen på materialer er skudt i vejret. Det er blandt andet gået ud over danske Vestas og Ørsted.

”Der er ingen tvivl om, at grøn omstilling er en stærk megatrend på lang sigt, og at kapitalstrømmene går den vej. Men selskaberne har ikke været immune over for høje priser og høje renter i år, selvom de nok skal klare sig pænt på langt sigt,” forklarer Ib Fredslund Madsen.

Renter bekymrer stadig, geopolitikken gør ikke

I 2022 havde vi markante rentestigninger for at bekæmpe inflationen, og det lagde både aktiemarkederne og obligationsmarkederne ned. 

”Vi havde også rentestigninger i 2023, og det påvirkede aktierne. Men centralbankerne signalerer, at det er ved at være slut, og det tager markedet lidt forskud på,” siger Ib Fredslund Madsen.

2023 vil blive husket som et år med store geopolitiske spændinger med konflikten mellem Israel og Hamas og Ruslands fortsatte krig i Ukraine. Men det påvirker faktisk ikke aktiekurserne synderligt.

”Investorerne er jo på sin vis lidt kyniske og ser på tre ting: Vil konflikten påvirke råvarepriserne? Kommer konflikten til at involvere en stor del af verdensøkonomien? Kan det eskalere?” fortæller Ib Fredslund Madsen 

I de to aktuelle konflikter lader investorerne til at svare nej på de tre spørgsmål indtil videre.

Enorme udsving i Danmark

Vender vi blikket væk fra verden og mod de danske aktier, så ligger 2023 med en vækst på mindre end 5%. 

”Det tal dækker dog over enorme udsving, hvor det er gået fantastisk for nogle og forfærdeligt for andre,” forklarer Ib Fredslund Madsen.

I toppen ligger Pandora (+88%) og Novo Nordisk (+50%), mens især Ørsted (-50%), Vestas og Genmab har trukket det danske marked ned.

”Den store spredning på det danske marked illustrerer, at 2023 er et år, hvor de enkelte aktier har spillet en større rolle end makroøkonomiske faktorer,” siger Ib Fredslund Madsen. 

Et 2024 i to dele

Spørgsmålet er så, hvad vi kan vente i det kommende år?

”Vi forventer, at ’24 byder på amerikansk vækstsvaghed og at vi vil se den fulde effekt af renteforhøjelserne. De høje renter vil begynde at bide sig fast hos forbrugerne, der løber tør for opsparing at bruge af. Det vil sætte aktierne under pres i den første del af året – 2024 afkastet bliver derfor nok under normalen, som er 8-9%,” siger Ib Fredslund Madsen.

 

Af Jyske Bank
26. november 2023 kl. 12.00
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0