Beløbsgrænsen på skattekonto nedsættes – virksomheder skal overveje strategi
”I en tid med negative renter kan det koste penge at have en overskudslikviditet stående på erhvervskontoen, og inflationen vil potentielt udhule værdien af pengene en lille smule år efter år. Derfor skal du som virksomhedsejer se på virksomhedens behov og lægge strategien for virksomheden, allerede inden det overskydende beløb fra skattekontoen bliver udbetalt,” siger Allan Jørgensen, der er leder af Strategi og Analyse i Jyske Bank.
Han anbefaler virksomhedsejere at træde et skridt tilbage, og se om likviditeten kan investeres andre steder i stedet for at stå på en konto til negativ rente. Som eksempler nævner Allan Jørgensen, at man kan overveje at øge sit varelager for at undgå komponentmangel eller forudbetale kreditorer for at få et bedre forhold til dem:
”Og på den mere strategiske bane, er det værd at overveje, om man fx skal øge investeringerne i automatisering for at imødekomme, at det kan være svært at få medarbejdere eller måske for at hjemtage produktion fra Asien.”
Likviditet giver råderum
”Det er også vigtigt at have for øje, at vi står i en volatil tid i øjeblikket, og når vi ser tilbage på tidligere kriser, er en af de vigtigste pointer, at ”Cash is King.” Det at have likviditet kan skabe råderum til de rigtige strategiske handlinger, når dine konkurrenter laver kortsigtede handlinger for at skaffe likviditet. Derfor kan det i nogle tilfælde ses som en forsikring at have pengene stående til negativ rente eller i likvide værdipapirer,” siger Allan Jørgensen.
Ved at investere i værdipapirer minimerer eller slipper virksomheden for negative renter. Og man kan med fordel overveje om pengene skal bruges i den kommende tid, eller om virksomheden opererer med en længere tidshorisont, anbefaler Allan Jørgensen og fortsætter:
”En anden vigtig faktor er din risikovillighed. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem afkast og risiko. Hvor stor risiko er du villig til at tage i forhold til de resultater, du gerne vil opnå. Høj risiko giver mulighed for høje afkast – og mindre risiko vil typisk kun give mindre afkast.”
Investering uden for virksomheden
Jyske Banks formueøkonom Bettina Brask gør opmærksom på, at der er andre muligheder end at bevare udbetalingen i virksomheden.
”Der er ikke noget entydigt svar på, om likviditeten skal blive i virksomheden eller investeres uden for virksomheden. Det afhænger bl.a. af virksomhedens struktur og størrelse,” siger hun og uddyber:
”En investering bør altid tage afsæt i virksomhedens investeringsprofil og strategi. Ofte oplever vi, at det kan være fornuftigt at se på fordelene ved at flytte overskudslikviditeten ud af virksomheden – enten over til sig selv for at styrke sin formue gennem en formueoptimering, eller at man tænker næste generation ind.”
For at sikre sig den rigtige den optimale placering af udbetalingen er anbefalingen fra både Allan Jørgensen og Bettina Brask, at man som virksomhed får sig en god dialog med sin rådgiver i banken, før man træffer sine valg.