Negative renter: Hvad betyder Forbrugerombudsmandens stævning for dig?
Forbrugerombudsmanden har stævnet Jyske Bank med en påstand om, at banken ikke var berettiget til at indføre og opkræve negative renter på en række specifikke konti med indlån for privatkunder. Læs mere om stævningen, og hvad den betyder for dig som kunde.
I perioden fra 1. december 2019 til 1. oktober 2022 opkrævede Jyske Bank negative renter på visse konti med indlån for privatkunder, dog kun af beløb ud over visse friholdelsesgrænser.
Det gjorde vi og de fleste andre banker af forretningsmæssige årsager og med baggrund i en markedssituation, hvor centralbankerne havde haft negative renter i en årrække.
Vi mener, at banken var berettiget til at opkræve negative renter på privatkunders konti med indlån, men Forbrugerombudsmanden er uenig heri og har nu valgt at stævne banken i sagen. Spørgsmålet kan få betydning for hele banksektoren og skal afgøres ved domstolene.
Hvad sker der nu?
Sagen skal afgøres ved domstolene. Der kan gå lang tid, før den bliver afgjort.
Hvad mener vi?
Jyske Bank er uenig med Forbrugerombudsmanden. I bankens forretningsbetingelser, som gjaldt alle privatkunder, stod der tydeligt, at renten var variabel og kunne ændres under visse omstændigheder. Som følge af dette og en række andre grunde er det vores opfattelse, at banken var berettiget til at indføre og opkræve negative renter, også på de konti som Forbrugerombudsmandens sag mod Jyske Bank omfatter.
Hvilke konti er omfattet?
Stævningen omfatter følgende konti med indlån for privatkunder:
- Børneopsparingskonti
- Børnebørneopsparingskonti
- Gaveopsparingskonti
- Personskadeerstatningskonti (kreditorbeskyttede konti)
- Ratepensionskonti
- Selvpensionskonti
- Kapitalpensionskonti
- Aldersopsparingskonti
- Opsparingskonti med binding
- Basale betalingskonti (”Grundkonto, betalinger”)
- Basale indlånskonti (”Grundkonto, indlån”)
Alle andre kontotyper for privatkunder, herunder eksempelvis almindelige transaktionskonti (lønkonti) og opsparingskonti uden binding, er ikke omfattet af stævningen.
Hvad kan du gøre?
Du kan kontakte din rådgiver pr. telefon eller ved at skrive via mobil- eller netbank. Du kan også ringe til banken på 89 89 89 89 eller [email protected] for at få oplyst, om du har haft de specifikke konti, der er omfattet af stævningen, og hvor meget du har betalt i negativ rente.
Der kan gå lang tid, før sagen bliver afgjort. I den forbindelse gør Forbrugerombudsmanden opmærksom på, at forbrugere, som mener at have et krav på tilbagebetaling af negative renter, kan klage til Det finansielle ankenævn. Se Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse herom.