Obligationer og investering

Generelt betragtes obligationer som mere sikre og stabile værdipapirer end aktier. Men hvad er en obligation egentlig for en størrelse? Og hvornår giver det mening at overveje at investere i obligationer? Find svarene og meget mere her.


Hvorfor investere i obligationer?

Obligationer betragtes som mere sikre og stabile værdipapirer end aktier. Når du køber en obligation, er udstederen forpligtet til at betale dig den aftalte, løbende rente – og historisk set har obligationskurser ikke samme udsving som aktiekurser. Derfor er obligationer en overvejelse værd som supplement til aktier.

Men hvorfor ikke sætte hele formuen i obligationer? For det første er investering i obligationer ikke uden risiko – og for det andet betyder den generelt større kurssikkerhed, at obligationer også har et lavere potentielt afkast. Risiko og afkast hænger tæt sammen.

Derfor skal obligationer ses som et godt supplement til aktiebeholdningen. Hvor formålet er at skabe spredning i porteføljen og mindske risikoen ved dine investeringer.

Hvad er en obligation for en størrelse?

En obligation er et gældsbrev eller lånebevis med en fastsat løbetid – og en fast eller variabel rente. Hvis du investerer i en obligation, så låner du i princippet penge ud til dem, der har udstedt obligationen. Det kan være til en stat, en realkreditinstitution eller en virksomhed.

Som tak for dit lån har du ret til en løbende rentebetaling – og til at få betalt lånet tilbage enten ved faste afdrag eller når løbetiden udløber.

Obligationer findes med både kort og med lang løbetid. Generelt er der større sikkerhed ved at investere i obligationer med kort løbetid – derfor har de også typisk en lavere rente.

Investering i obligationer

Hvordan investerer du i obligationer?

Hvis du beslutter dig for, at dine aktieinvesteringer skal suppleres med obligationer, så er den enkleste måde at investere via en obligationsbaseret investeringsforening, eller via en af de såkaldt ’blandede fonde’ med både aktier og obligationer.

Investeringsforeninger giver ro og spredning

I en investeringsforening får din investering helt automatisk en spredning, som er med til at gøre den mere sikker, end hvis du selv udvælger nogle få individuelle obligationer. Samtidig er der mange, som finder det både let og betryggende at bruge en investeringsforening, hvor specialister løbende overvåger og tilpasser foreningens investeringer.

Da der er omkostninger forbundet med en investeringsforening, er det ikke nødvendigvis den billigste løsning. Du kan også vælge at gøre arbejdet selv – og selv udvælge og investere.

De tre typer obligationer

Statsobligationer

En statsobligation er, som navnet siger, udstedt af en nationalstat. Det kan fx være fordi et land ønsker at låne penge til at finansiere større infrastrukturprojekter. Generelt er statsobligationer en meget sikker investering, da risikoen for at staten ikke kan betale er minimal. Der er dog stor forskel på de enkelte landes økonomiske stabilitet – og ved køb af udenlandske statsobligationer er der desuden en valutarisiko. Som ved aktier hænger afkast og risiko nøje sammen – lande med stabil økonomi er mere sikre, og giver derfor en lavere rente.

Bil på stor bro

Obligationer og rating

Rating er et vigtigt begreb, når det gælder investering i obligationer. Det er nemlig en vurdering af udsteders kreditværdighed foretaget af et uvildigt kreditoplysningsbureau. Ratingen afspejler med andre ord udsteders evne til at betale lånet tilbage. En høj rating er et udtryk for, at udsteder – og dermed obligationen – vurderes til en høj grad af sikkerhed. Jo lavere rating, jo større vurderes risikoen for at udsteder ikke kan tilbagebetale lånet som aftalt eller ligefrem går konkurs, så hele investeringen i værste fald går tabt.

Smilende mand på arbejdsplads

Skat på obligationer

Investeringsinfo: Se aftaler og betingelser vedrørende investering i Jyske Bank

Beskatning af gevinst og tab ved investering

Vilkår og betingelser

Denne præsentation er ikke et salgstilbud, en opfordring til køb eller personlig investeringsrådgivning, men alene en del af bankens generelle markedsføring på investeringsområdet.