Uskiftet bo eller ej?

Uskiftet bo handler om, hvorvidt du vælger at gøre jeres fælles bo op, når din partner dør. Skifter du boet i skifteretten med det samme, skal du udbetale arv til de andre arvinger. Vælger du at sidde i uskiftet bo, vil arvingerne først modtage deres arv enten ved din død, eller når du senere vælger at skifte boet fx i forbindelse med nyt ægteskab eller andet.

Uskiftet bo har i mange år været en populær skifteform ved dødsfald. Nogle vælger at sidde i uskiftet bo, fordi de ikke synes, de har råd til at skifte. Andre har blot ikke overskud til at få det gjort.

I alle tilfælde er det vigtigt at tænke sig godt om, da et uskiftet bo kan blive dyrere at gøre op ved en senere lejlighed.

Hvornår er uskiftet bo en dårlig idé

Problemet med uskiftet bo opstår fx, hvis du vil giftes igen. Så skal du nemlig skifte og dermed udbetale arven. På det tidspunkt kan det koste dig mere at skifte end før, fordi alt hvad du tjener eller arver ryger ind i ”boet/formuen”. Du skal så faktisk dele mere ud.

Advokat Finn Schwarzs anbefaling er at skifte bo med det samme, uanset om du er 39 eller 85, fordi uskiftet bo kan koste dig mere på sigt og begrænse din handlefrihed. "Alle tror, det er smart at sidde i uskiftet bo, men det er en virkelig dårlig idé".

Der kan også være nogle skattemæssige overvejelser. Læs mere i dette faktaark.

Få hjælp til at få overblik over din økonomi

Få rådgivning og hjælp til økonomien, når du vil skifte bo.

Kontakt din rådgiver


Få styr på arveloven

Vil du vide mere om arv og arvelov?