Tjekliste: Sådan gennemgår du din forskudsopgørelse
Et af efterårets økonomiske must er at tjekke forskudsopgørelsen, når den ligger klar på SKAT’s hjemmeside. I år sker det den 12. november. Forskudsopgørelsen genereres automatisk og er baseret på historiske tal.
Når jeg snart sætter mig ned for at gennemgå min forskudsopgørelsen for 2025, så gør jeg det for at undgå risikoen for et skattesmæk. Faktisk ser jeg forskudsopgørelsen igennem to gange årligt. I november og så igen efter et halvt år, bare lige for at sikre mig, at min indkomst og mine fradrag følger budgettet.
Er du folkepensionist, så vil en korrekt udfyldt forskudsopgørelse betyde, at du løbende får udbetalt en korrekt folkepension, så du undgår at blive reguleret året efter.
Det er de samme ting, du og jeg skal være opmærksomme på. De samme forhold og livsændringer, der skal med på tjeklisten. Derfor deler jeg min tjekliste herunder.
Personligt starter jeg dog altid med at lave en kop kaffe …
Har du fået nyt arbejde
Skal du skifte arbejde, så kan det påvirke flere områder på din forskudsopgørelse. For det første kan din løn have ændret sig, og så skal du indsætte den korrekte nye lønindkomst. Hvis din lønindkomst er under 37.700 kroner om måneden, så skal du ikke sætte den for højt. Sætter du den højere, end det du egentlig tjener, så vil du få et for højt beskæftigelsesfradrag og jobfradrag. Og så kan du risikere en restskat, når året er omme.
Omvendt hvis du betaler topskat, så er det bedre at sætte indtægten for højt end for lavt.
Nyt arbejde kan også betyde ændret kørselsfradrag, som du med fordel kan tilrette. Husk her, at du ikke opnår kørselsfradrag for dine hjemmearbejdsdage. Du kan få kørselsfradrag for din transport, hvis du har over 12 km til arbejde. Også hvis du cykler eller tager offentlig transport.
Er du gået på pension
Er du gået fra lønindkomst til seniortilværelse med pensionsudbetalinger i stedet for lønindkomst, så er det vigtigt, at du oplyser de nye indkomster. Forskellen fra at være på lønindkomst kontra at modtage pensionsydelser er beskæftigelsesfradraget og jobfradraget. De fradrag opnår du kun ved reel arbejdsindkomst.
Åbnet eller lukket virksomhed
På forskudsopgørelsen skal du angive det forventet resultat for din virksomhed, som både kan være overskud eller underskud. Overskuddet beskattes, hvorimod et underskud vil give dig fradrag i eventuelle andre indkomster.
Købt eller solgt bolig
Uanset om du har købt ejerbolig eller sommerhus, så skal du sørge for at få det med på forskudsopgørelsen, også hvis det er købt i udlandet. Grundskyld og ejendomsskat bliver nemlig betalt via skatten, så hvis ejendommen ikke er medtaget fra starten, så risikerer du en restskat.
Har du optaget lån i ejendomme, så kan du medtage renteudgifterne på forskudsopgørelsen. Har du ingen renteindtægter, så vil du opnå en negativ nettokapitalindkomst, som op til 50.000 kr. for enlige og op til 100.000 kr. for ægtepar har en skatteværdi ca. 33,1 pct. Kommer du derudover falder skatteværdien til ca. 25,7%.
Har du lagt lån om eller er din rente faldet
Du kan med fordel se dine renteudgifter efter, så du ikke står med for høje renteudgifter. Det gælder både, hvis du har omlagt lån eller har lån med variabel rente. Renten er faldet gennem 2024. Hvis du gennem året omlægger lånet, kan du med fordel tilrette forskudsopgørelsen igen.
Når du indbetaler på pension
Når du laver en privat pensionsindbetaling på ratepension eller livrente, så opnår du fradrag for indbetalingen i din personlige indkomst, hvis indbetalingerne holder sig inden for indbetalingsreglerne.
Har du tidligere lavet et større engangsindskud på pension, som skal fratrækkes over 10 år, så skal du selv påføre det årlige fradrag. Pensionsselskabet indberetter indskuddet til skat i indskudsåret, men fordelingen udover de 10 år på opgørelsen – den står du selv for.
Har du aktier i et frit depot
En aktieindkomst består af aktieudbytte og af avance ved salg af aktier. Det kan være udbytte fra aktier, du har i et åbent depot. Det kan også være udbytte, som du tager ud fra dit eget selskab.
Vær opmærksom på, at hvis du har investeret i aktier i din pension eller på en aktiesparekonto, så får du ikke en aktieindkomst, da afkastet beskattes direkte på ordningen med lagerbeskatning.
Husk servicefradraget
Allersidst – men ikke mindst – skal du se på servicefradraget.
Servicefradraget er et fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde i dit hjem eller sommerhus. For at opnå fradraget skal du betale elektronisk fx med dankort, MobilePay eller netbank og ikke med kontanter. Husk også at gemme dine kvitteringer. Dem skal du bruge til indberetningen, når året er omme.
Formentlig vedtager regeringen at håndværkerfradraget igen kan benyttes, dog som et grønt håndværkerfradrag. Men hvad du kan få fradrag for i et nyt håndværkerfradrag, det kender jeg ikke til endnu.
Med den gennemgang er jeg igennem forskudsopgørelsen og klar til 2025. Men sker der ændringer i løbet af året, så kan det være godt at genbesøge den. Det kan være ændringer som nyt job eller ændrede lån. Jeg vil dog altid anbefale, at du tager et halvårstjek. Så er du på den sikre side, og kan undgå en restskat.