Syv råd til en god studieøkonomi
Studiebyerne begynder igen at vrimle med nye studerende, trailere med flyttelæs ses i septembersolen, og nye venskaber opstår i opstartsrusen. Men studietiden er også en tid, hvor økonomien typisk er halvstram, og måske er det første gang, man skal styre sin økonomi helt selv.
Vi har fået ungerådgiver i Jyske Bank, Thomas Rix, til at komme med sine bedste råd til en god studieøkonomi.
1. Tænk dig godt om, inden du tager SU-lån
Din mulighed for at låne til en bolig, når du er færdig med at læse, bliver påvirket af gæld. Også SU-lån. Så lån kun penge, hvis du absolut ikke kan klare dig uden.
”SU-lånet er et godt og billigt lån, men vi anbefaler alligevel, at man overvejer det grundigt, inden man låner penge som studerende. Gæld påvirker nemlig, hvor mange penge man kan låne til en bolig, når man er færdig med at læse. Som bank ser vi på både gæld og opsparing i vores beregninger, og så kan studielånet komme til at stå i vejen for drømmehuset. Derfor bør man kun låne penge, hvis man slet ikke kan klare sig uden, fx hvis man har et barn,” anbefaler Thomas Rix.
2. Tegn (rigtig) forsikring – der er en overset fordel
Selvom du ikke har store værdier at forsikre, så er der god grund til at få styr på forsikringerne. Mange overser fordelen ved at have en ansvarsforsikring, som dækker, hvis du kommer til at ødelægge andres ting eller lave personskade på en modpart.
”Forsikring kan virke som en unødig udgift i studieøkonomien, hvis man groft sagt kun har telefon, computer og nogle genbrugsmøbler at passe på. Nogle nøjes med i stedet at forsikre fx computer hos forhandleren, når de køber den. Men vi anbefaler i stedet en klassisk indboforsikring, for med den får man også en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dækker i tilfælde af, at du gør skade på andre eller andres ting, og derfor kan den spare dig for store summer,” siger Thomas Rix.
3. Husk skatten ved studiejob
Hvis du får et studiejob, så husk at tilrette forskudsopgørelsen, så du undgår et skattesmæk til foråret.
”Et studiejob er typisk en stor ændring i en studieøkonomi, og så skal man huske lige at besøge skat.dk og tilrette sin forskudsopgørelse. Den skal afspejle, den indkomst man har, ellers risikerer man et skattesmæk og en stor regning, når skatten gøres op året efter,” forklarer Thomas Rix.
4. Søg boligsikring
Undersøg, om du kan få boligstøtte. Boligstøtte er i udgangspunktet en mulighed for alle, der bor fast i en lejet bolig med eget køkken.
”Boligstøtte er et skattefrit beløb, som du kan modtage som et tilskud til din husleje, og det er dejlige penge at få. Så undersøg, om du kan få boligsikring, og søg – det gør man på borger.dk,” siger Thomas Rix.
5. Kom i gang med budget
Et budget giver overblik og ro, fordi du undgår kedelige overraskelser – og så er det en god vane, at komme i gang med, mens din økonomi er simpel.
”De fleste på videregående uddannelser kan godt overskue deres økonomi, men budgetlægning er en god vane at få indøvet. Det giver overblik over, hvad man har hver måned, og ro på økonomien. Man kan benytte lejligheden til at få tilmeldt sine regninger til betalingsservice, så det kører automatisk. Hvis man er vant til at lægge budget, er det også meget nemmere at snakke med os her i banken senere i livet, når man skal låne til en bolig, for vi kigger jo fx på rådighedsbeløb,” siger Thomas Rix.
Sådan kommer du i gang med at lægge et budget
6. Meld dig i a-kasse, mens du læser
Hvis du har været medlem af a-kassen i mindst et år, før du afslutter din uddannelse, kan du få dagpenge fra første dag, du er ledig.
”Medlemskab af a-kasse er en lille ting, men det kan få stor økonomisk betydning senere, fordi det giver ret til dagpenge. De fleste a-kasser tilbyder studerende gratis eller meget billigt medlemskab,” siger Thomas Rix.
7. Tal om økonomi – gerne med os
Økonomi er vigtig del af alles hverdag og værd at tale om. Vend dine økonomiske overvejelser med familie og venner (og Jyske Bank), og lær af hinanden.
Traditionelt har det været ufint at tale om penge. Men det er altså synd, hvis noget så vigtigt i hverdagen skal være tabu. Vi vil gerne opfordre til, at man tør snakke om økonomi og hjælpe hinanden med gode løsninger. Tal om din økonomi med venner og familie – og også rigtig gerne med en rådgiver i Jyske Bank.