Stil urene en time tilbage og hold Pensionsdag

Søndag den 30. oktober er det Pensionsdag. Det er dagen, hvor sommertiden slutter, og døgnet byder på en ekstra time. En time, du med fordel kan bruge på at få set dine pensionsopsparinger efter i sømmene. Det handler om at skabe tryghed for dig og dine nærmeste.
Af Bettina Brask, formueøkonom i Jyske Bank
27. oktober 2022 kl. 11.35

Vejen hjem til mig er i øjeblikket fyldt med skeletter og græskarhoveder. Mellem planterne ligger dødningehoveder, i træerne hænger store spindelvæv, og på naboens husvæg kravler den største edderkop, man kan tænke sig. Jo, der er gjort klar til halloween. Og jeg er sikker på, at naboens børn glæder sig til at hoppe i uhyggeligt udklædningstøj og drage ud på en farefuld og uhyggelig tur forklædt som vampyrer eller djævle. Formålet med turen er at nå frem til nabolagets hoveddøre – uden at blive spist af uhyrer eller falde over skeletter – og få fyldt hænderne med slik.

Jeg har i hvert fald tænkt mig at være forberedt og få fyldt godt op med corona-venligt slik i skabet.

Men inden vi når halloween på mandag, så byder weekenden på en ekstra time natten mellem lørdag og søndag. Ja, vi skal stille urene til vintertid igen. Min huskeregel er den med at sætte havemøblerne tilbage i hi for vinteren. Og så ser jeg det ellers som at få en ekstra time foræret søndag morgen.

Hvordan får du mest muligt ud af den ekstra time

Ofte når jeg har tid til overs søndag morgen, så bruger jeg lidt gær og honning sammen med væske og mel til en god gang boller. Det vil jeg også gøre på søndag – og mens bollerne hæver, så vil jeg bruge min ekstra time til at gå på pensionsinfo. Hvilket jeg også vil opfordre dig til.

Dagen, hvor sommertiden slutter og vi skifter til vintertid, er faktisk blevet døbt Pensionsdag. Det er dagen, hvor vi med fordel kan lave et tjek på, om vi har den rette pensionsopsparing.

Som lønmodtagere har mange af os en pensionsopsparing, som vores arbejdsgiver bidrager til. Vi bruger altså en pæn del af vores indtægt til pension – så derfor er det vigtigt, at vi får mest muligt ud af den del, som vi gemmer til senere i livet.

Tommelfingerreglerne er et godt udgangspunkt

Når du logger på din side på pensionsinfo.dk, kan du se en samlet oversigt over dine pensioner og forsikringer. Når du kigger på den pension, som du og din arbejdsgiver indbetaler på, så bør den indeholde både en opsparingsdel og en forsikringsdel, der dækker dig og dem, du har kær. Hvor meget du skal spare op, og hvordan dine forsikringer skal være sammensat, det er individuelt og afhænger af din livssituation. Men der er lidt tommelfingerregler, som du med fordel kan tage udgangspunkt i.

Har du kun dig selv at tage hensyn til, så er det vigtigste at fokusere på den sygdomsdækning, som skal sikre dig en god indtægt, hvis du ikke er i stand til at arbejde i en periode eller resten af livet. Din arbejdsevne er dit største aktiv, så din forsikring ved tab af erhvervsevne er ret vigtig.

Derudover har selve opsparingsdelen betydning for din indkomst efter dit arbejdsliv. Her skal du fokusere på, om den forventede udbetaling lever op til dit forbrug. Opsparingens størrelse kan forbedres med højere indbetaling – men den er også afhængig af den investering, du har tilknyttet din pension.

Skab tryghed for familien

Størrelsen på din dødsfaldsdækning har stor betydning, hvis dit liv omfatter børn og ægtefælle/samlever. Hvis du har udgifter til eget hus eller lejlighed sammen med ægtefælle eller samlever, så vil familiens situation kunne ændres markant ved dit dødsfald. For at skabe økonomisk tryghed for familien skal du sørge for, at du har en dødsfaldsdækning, så familien kan få en fremtid uden dig.

Det er ikke kun udbetalingen ved dødsfald, som vil være vigtig at se på i den situation. Det handler også om at have styr på begunstigelsen på din pension og dine forsikringer. Der er faktisk mange, som ikke har taget aktivt stilling til, hvem der skal have udbetalingen fra deres pensionsopsparing og livsforsikringer, den dag de dør. Du kan – og bør – tage stilling og give dit pensionsselskab besked.

Halloween er fyldt med uhygge og overraskelser, og det kan dit liv også pludselig blive. Derfor er det godt at have styr på, hvordan du er sikret, hvis din livssituation skulle ændres. Det handler om tryghed.

Fra tommelfingerregler til personlig rådgivning

Husk, at tommelfingerregler bygger på generelle standarder – og tit passer standarder ikke til os hver især. Derfor skal du finde ud af, hvad der er vigtigst for dig.

Min opfordring er derfor, at du bruger pensionsdagen og den ekstra time, som du får i weekenden til at gå på opdagelse i din pensionsinfo. Og til at finde en tid i kalenderen, hvor du vil bruge en time sammen med din rådgiver, så I sammen kan sikre, at du og dine nærmeste er sikret en god pension – både hvis uheldet rammer, og hvis du forhåbentligt selv får glæde af din opsparing i en lang og lykkelig tid som senior.

Når du så har tænkt over pension og forsikring, så kan du bruge resten af søndagen på at nyde bollerne. Og måske få lavet et græskarhoved til at pynte foran hoveddøren som velkomst til kvarterets uhyggelige, søde børn.

God Pensionsdag!

Af Bettina Brask
27. oktober 2022 kl. 11.35
Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0