Årsopgørelsen 2021: Har du husket alle dine fradrag?

For mange er det nærmest en sport at kaste sig over årsopgørelsen, straks SKAT har gjort den tilgængelig på skat.dk. Andre tager den mere med ro – eller er måske slet ikke interesseret. Men selvom mange data i dag indhentes og indsættes helt automatisk af SKAT, så har du faktisk pligt til selv at tjekke efter. Og det er også en god ide, da der kan være penge at hente ved at rette fejl eller forglemmelser. Bliv klogere på fradragsmulighederne sammen med formueøkonom Bettina Brask.
Af Bettina Brask, formueøkonom i Jyske Bank
09. marts 2022 kl. 10.15

Skal du have penge tilbage i skat – eller er det mon SKAT, som skal have penge af dig. Spændingen udløses senest mandag den 14. marts, hvor der gives adgang til årsopgørelsen 2021 på skat.dk. Ofte er der faktisk åbent for adgang allerede i weekenden op til den officielle dato.

Uanset om du er heldig at få penge tilbage, eller pilen peger den anden vej, så er det vigtigt, at du får gennemgået dine fradrag. Der kan nemlig ligge gode penge til dig i ikke udnyttede fradrag. Det kan være ændringer i kørselsfradrag, børnebidrag, håndværkerbidrag, privat gæld, realkreditlån (har du for eksempel lagt lån om, kan det være, at dit rentefradrag har ændret sig), værdipapirer med videre.

Fradrag for kørsel og kaffe

2021 var endnu et år med hjemmearbejde. Du kan ikke få kørselsfradrag for de dage, du har arbejdet hjemme, derfor skal du indsætte det antal dage, hvor du rent faktisk er kørt til og fra arbejde. Foruden antallet af dage, er det afstanden, som har indflydelse på dit kørselsfradrag. Og du får kun fradraget, hvis du har mere end 12 km til arbejde – og altså bevæger dig mere end 24 km om dagen.

Rejser du med dit arbejde, kan der også være andre vigtige fradrag. Du kan fx få fradrag for såkaldte småfornødenheder, hvis din arbejdsgiver ikke dækker disse udgifter. Det kan være en kop kaffe, en avis eller en busbillet. Du kan også få fradrag for 25 procent af standardsatsen for kost. Det svarer til 133 kr. pr. døgn i 2021 – og det gælder også, selvom du har fri kost på rejsen.

Fradrag for havemand og håndværker

Håndværkerfradraget for 2021 kan også have betydning for, hvordan din slutskat ser ud.

Du kan få fradrag for udvalgte opgaver udført af håndværkere i dit hjem eller din fritidsbolig. Og du kan få fradrag for serviceydelser som rengøring, børnepasning og havearbejde. Begge typer fradrag udregnes pr. person, og kan altså udnyttes af begge i et parforhold. Fradraget er i øvrigt øget betragteligt i 2021 som følge af de særlige omstændigheder Covid-19 har medført.

For begge typer fradrag gælder det, at du kan få fradrag af arbejdslønnen inklusive moms og op til 25.000 kr. Vær opmærksom på, at du skal have betalt for ydelserne elektronisk enten med betalingskort, MobilePay, netbank eller lignende, så du kan dokumentere betalingen. Husk at gemme kvitteringerne.

Fradrag for velgørenhed

Har du givet bidrag til velgørende formål via organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund eller lignende, så kan du også opnå fradrag for det. Du får fradrag for alle beløb, store som små, dog højest for samlet 17.000 kr. i 2021.

Hvis du i forbindelse med bidraget har oplyst modtageren dit CPR-nummer, så får du fradraget automatisk, fordi organisationen registrerer det for dig – men husk lige at tjekke det på din årsopgørelse.

Fradrag for pension

På din årsopgørelse beskriver SKAT din pensionsindbetaling – og her kan det udløse ekstraskat, hvis dine pensionsindbetalinger ikke ligger inden for de tilladte grænser. Enten opnår du ikke fradrag, så SKAT forhøjer din indkomst, eller du bliver pålagt en ekstra afgift. I begge tilfælde vil SKAT orientere dig på årsopgørelsen.

Har du indbetalt til en ratepension i 2021, så er der fuldt fradrag op til 58.500 kr. Har du indbetalt mere, så opnår du ikke fradrag for det ’for meget indbetalte beløb’. Du kan vælge at overføre det overskydende beløb til en livsvarig pension og på den måde opnå fradrag for beløbet – eller du kan vælge at få det overskydende beløb udbetalt til din konto. Indbetalte beløb, som du ikke har opnået fradrag for, kan også udbetales skattefrit, når pensionen starter udbetaling – men du skal selv huske på det. Min erfaring er, at mange glemmer den detalje, derfor anbefaler jeg, at du får det rettet med det samme.

Og så lige en ekstra finte ved aldersopsparing

I 2021 kunne du vælge at indbetale 5400 kroner på en aldersopsparing. Hvis du allerede var folkepensionist eller havde mindre end fem år til folkepensionsalder, så var der mulighed for at indsætte op til 52.400. Det kræver, at du ikke har startet udbetaling af en fradragsberettiget løbende pensionsudbetaling efter 1. april 2018.

Har du indbetalt mere end de tilladte beløb i 2021 for aldersopsparing, så bliver du pålagt en afgift på 20 procent af det beløb, som ligger over grænserne. Du kan få afgiften nedsat til fire procent, blot ved at overføre beløbet til ratepension eller livsvarig livrente – den mulighed har du dog kun i skatteåret efter indbetalingen, så det er vigtigt, at du er opmærksom på det nu. Har du indbetalt for meget, så husk også at få ændret den fremtidige indbetaling, så du ikke får afgiften igen næste år.

Du har indtil 1. maj til at rette i din årsopgørelse for 2021. Hvis du vælger at få det på plads inden, så er SKAT klar til at udbetale overskydende skat fra 8. april 2022. Hvis du ikke allerede har øremærket din overskydende SKAT til et bestemt formål, så kan du overveje at indskyde pengene på pension og sikre dig nye fradrag for skatteåret 2022.

Læs mere

Skattereglerne og din pension

Har du sparet nok op til din pension?

Find din årsopgørelse – log på skat.dk

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0