Markedet elsker ChatGPT og AI

Der er nogle, der har gjort sig den umage at tælle det sammen: Når store børsnoterede virksomheder afleverer kvartalsregnskaber, har de telekonferencer, hvor de fortæller analytikere og investorer om tallene. I forbindelse med regnskaberne i fjerde kvartal nævnte virksomhederne ordene ’kunstig intelligens’ (og ord med samme mening) hele tre gange så ofte som i tidligere kvartaler. Og tendensen er fortsat i dette kvartal.
”Interessen for AI er eksploderet, siden ChatGPT kom ud i slutningen af november sidste år. Vi kan også se det på aktiekurserne, hvor Meta (Facebook), Microsoft, Google, Nvidia og Amazon, som alle er langt fremme med AI, er steget i første kvartal – vel at mærke i et marked, som ellers nærmest har gået sidelæns,” siger Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank.
”Nvidias regnskab i slutningen af maj viser, hvor voldsom tendensen er. Nvidias forventninger til omsætningen for det kommende kvartal lå 40% over analytikernes forventninger, hvilket er uhørt, og aktien kvitterede med at stige 24% på dagen. Det betyder også, at aktien nu er dyr, så det skal man altid holde øje med og vurdere,” fortsætter han.
Aktieindekset SP500 steg 9% i første kvartal. Men hvis man trækker de virksomheder, der er længst fremme med AI, ud af indekset, så ender man nær et nul.
”Markedet kan godt lide nyheder og nye opdagelser, især inden for teknologi, fordi man er interesseret i, hvad det kan betyde for økonomien og for indtjening i virksomhederne,” siger Ib Fredslund Madsen.
Vindere og tabere
De aktier, der lige nu vinder på interessen for AI og ChatGPT, er typisk de store tech-virksomheder, der allerede arbejder med teknologien.
Dog var der også en lidt pudsig AI-vinder i dette kvartal.
”Wendy’s er amerikansk fastfood-kæde a la McDonald’s. De var fremme og sige, at de testede brugen af AI til at tage imod ordrer i deres drive through, og det gav en kursstigning på 4-5 procentpoint,” fortæller Ib Fredslund Madsen.
Modsat giver AI og ChatGPT også tabere på aktiemarkedet, altså virksomheder, hvis forretningsmodeller kan blive truet af den nye teknologi.
”Amerikanske Chegg er en online uddannelsesplatform, hvor man kan få lektiehjælp. Da ChatGPT kom ud sidste år, mærkede de straks en klar nedgang i trafik på deres side, og da de meldte det ud, blev deres aktiekurs halveret. Det britiske forlag Pearson, der laver undervisningsmaterialer, har også oplevet et kursfald,” fortæller Ib Fredslund Madsen.
Hvor meget er hype?
Eksemplerne rejser spørgsmålet om, hvor meget af disse kursudsving, der skyldes hype omkring AI og ChatGPT, og hvor meget der skyldes, at AI reelt vil ændre på virksomhedernes forretningsmodeller?
Er AI lige så forandrende for vores samfund som smartphonen og world wide web? Eller er det mere som metaverse og blockchain, som fik en masse omtale, men ikke en stor indtjening?
”Noget af det er hype. Kunstig intelligens har eksisteret i mange, mange år, men da ChatGPT kom i november sidste år, tror jeg, det overraskede mange, hvor let tilgængeligt det er, og hvad det kan præstere. Den begejstring spredte sig til aktiemarkederne. Men når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at AI på sigt kan overtage komplicerede opgaver og dermed faglærte jobs. Lidt på samme måde som industrialiseringen af landbruget og opfindelsen af samlebåndet også ændrede på vores jobs, økonomi og samfund,” siger Ib Fredslund Madsen.
Hvad skal man kigge efter som investor?
Hvis man som investor gerne vil følge området og måske investere, skal man ifølge chefstrategen først og fremmest følge med og bruge sin sunde fornuft, men han har også et par andre staldtips:
”AI kræver enorm regnekraft, og derfor kommer man ikke udenom de store techvirksomheder, som har nogle finansielle muskler. Man kan også kigge på værdikæden omkring AI-teknologi: der skal bruges cloudbaseret regnekraft, chips og gode user interfaces. Så man kan følge med i, hvilke virksomheder der er skarpe på de områder,” siger Ib Fredslund Madsen.